Αγεφύρωτο το χάσμα κυβέρνησης – θεσμών παρά τη συνομιλία Τσίπρα-Γιούνκερ
- 08/11/2015, 19:10
- SHARE
Το μεγάλο αγκάθι στις έως τώρα διαπραγματεύσεις συνεχίζει να είναι οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας - Κατανόηση έδειξε ο επικεφαλής της Κομισιόν αλλά...
Τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης αλλά και το προσφυγικό μονοπώλησαν τη συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Κομισιόν.
Στο επίκεντρο, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκε το θέμα των πλειστηριασμών και οι 100 δόσεις, θέματα στα οποία έχει μπλοκάρει το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων ενόψει του αυριανού Eurogroup.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση από την πλευρά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην θέση της Αθήνας ότι θα πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδύνατων με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρει πως “στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία κανενός Έλληνα πολίτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειο του”.
Σχετικά με το “φλέγον” ζήτημα των πλειστηριασμών οι αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις την Παρασκευή, το Σάββατο αλλά και σήμερα δεν μπόρεσαν να δώσουν κάποια λύση και να γεφυρώσουν το χάσμα των δυο πλευρών με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η έγκριση από το Eurogroup της εκταμίευσης των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε επίσης με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Ο δεύτερος, μάλιστα, εμφανίστηκε υποστηρικτικός ως προς το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι μαραθώνιες. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το EuroWorking Group, ενώ προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται ανυποχώρητη στην προστασία των σπιτιών των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με βάση τις αρχικές προτάσεις.
Τέλος, την Τρίτη οι επικεφαλής των δανειστών επανέρχονται στην Αθήνα προκειμένου να ελέγξουν την έως τώρα πρόοδο και να καταρτίσουν τη δεύτερη λίστα με προαπαιτούμενα η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί για να αποδεσμεύσει εκτός από το 1 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.