Ζακ Ντελόρ: «Σκιάχτρο για τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη οι Βρυξέλλες»

Ζακ Ντελόρ: «Σκιάχτρο για τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη οι Βρυξέλλες»

Ο Γάλλος πολιτικός κατηγορεί την Ε.Ε. για τον φτωχό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ εξέφρασε σήμερα την θλίψη του διότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συχνά παρακάμπτουν τις Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν καταντήσει «ένα είδος σκιάχτρου».

Ο Γάλλος πολιτικός έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου κατά της «παγίδας» που αποτελεί για την ΕΕ η αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών «προς διευκόλυνση» του Λονδίνου, προειδοποιώντας εναντίον μίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Είναι πιο εύκολο να μεταθέτεις την ευθύνη σε ένα κείμενο που έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να λες “είναι των Βρυξελλών’”, δήλωσε ο Ντελόρ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Διαβάστε ακόμη: Ντράγκι: Η δέσμευση στο κοινό νόμισμα είναι ισχυρή

Η Ευρώπη έχει γίνει «ένα είδος σκιάχτρου κι οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει τίποτε ώστε η εξέλιξη να είναι διαφορετική», πρόσθεσε.

«Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όχι από την Επιτροπή. Η Επιτροπή δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει» τις αποφάσεις των 28, υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη.

Ο Ντελόρ, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το διάστημα 1985-1995, εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για τον «τσιγκούνικο» προϋπολογισμό που ενέκρινε η Ε.Ε. για το διάστημα 2014-20: «Είναι η μεγαλύτερη αποκαρδίωση που έχω νοιώσει», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη: Ενρίκο Λέτα: «Να γίνει το 2014 έτος στροφής για το μεταναστευτικό»

Απορρίπτοντας την εξίσωση «λιτότητα και σταθερότητα στα κράτη μέλη ίσον ανάκαμψη στην Ευρώπη», ο Ντελόρ εκτίμησε πως «αυτή η πολιτική ιδέα θα ήταν πραγματικά εξαίσια εάν είχε γίνει κατανοητή από τις κυβερνήσεις πριν από τέσσερα χρόνια».

Κι αυτό όχι μόνον για να δρομολογηθούν «μεγάλα έργα», αλλά και για την κατάρτιση «μίας κοινής πολιτικής για την ενέργεια, την ώρα που ο καθένας σπεύδει να εκλιπαρήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Η Ευρώπη με έχει απογοητεύσει τόσο, όσο και οι πολίτες», όμως τούτη «η ωραία ιδέα», «είναι ίσως η σημαντικότερη στον 20ό και τον 21ο αιώνα» κι «εάν δεν τη διατηρήσουμε, επικρέμαται η απειλή να φθίνει, εάν όχι να πεθάνει», προειδοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γνωστός ευρωπαϊστής οραματιστής.

Διαβάστε ακόμη: «Οι διασώσεις τραπεζών δεν επιβαρύνουν τα κρατικά ελλείμματα»

Όσον αφορά τη Βρετανία, η οποία μέχρι το 2017 ενδέχεται να αποφασίσει με δημοψήφισμα για το εάν θα συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, όπως έχει υποσχεθεί να πράξει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εάν επανεκλεγεί το 2015, ο Ντελόρ δήλωσε πως «εναπόκειται σ’ αυτήν να επιλέξει. Αλλά εκείνο που δεν είναι δυνατόν, είναι να μας υποχρεώνει, εμάς τα άλλα κράτη της ΕΕ να αναθεωρούμε τις συνθήκες κατά το συμφέρον της. Είναι μία παγίδα που το δίχως άλλο πρόκειται να μας στήσει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο