Σε θέση μάχης οι συνδικαλιστές απέναντι στον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ

Σε θέση μάχης οι συνδικαλιστές απέναντι στον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ

Ποια τα πραγματικά αίτια της 24ωρης απεργίας;

 

της Μίκας Κοντορούση

Με το ηχηρό σύνθημα «ΟΧΙ» στη διάλυση των κοινωνικών ασφαλίσεων, «ΟΧΙ» στην ανατίναξη του συνταξιοδοτικού και τις συντάξεις – επιδόματα φτώχειας, «ΟΧΙ» στη νέα λαίλαπα μέτρων που υποβαθμίζουν το επίπεδο διαβίωσης εκατομμυρίων εργαζομένων και τινάζουν τους κόπους μιας ζωής στον αέρα, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σήμερα Πέμπτη 12/11 στην πρώτη 24ωρη πανελλαδική απεργία κατά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και σε μία ολομέτωπη επίθεση κατά της αριστερής διακυβέρνησης που μέχρι τον περσινό Σεπτέμβριο και όντας στη θέση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρωτοστατούσε στους αγώνες υπέρ των θεσπισμένων εργατικών δικαιωμάτων, στην επαναφορά του κοινωνικού κράτους δικαίου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αντιτίθονταν στις μαζικές απολύσεις και στη μείωση του κατώτατου μισθού/συντάξεων, ενώ μάχονταν υπέρ της ανοικοδόμησης του κράτους πρόνοιας, στην υπηρεσία του πολίτη.

Λίγα 24ωρα μάλιστα πριν το «λουκέτο» της Πέμπτης, σάλο φαίνεται να προκάλεσε η ανακοίνωση – παρωδία που εξέδωσε το ίδιο το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 12ης Νοεμβρίου, αλλά και σε αγώνες απέναντι στις αντιλαϊκές, ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές. «Διεκδικούμε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας στην εργασία, την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τη διατήρηση του κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, την προστασία της Α’ κατοικίας, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, υγεία και παιδεία για όλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κατά τα άλλα λιτή ανακοίνωση, γεγονός που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και υποκίνησε τους εκπροσώπους συνδικάτων να σχολιάσουν την κίνηση ως «επικοινωνιακό τρικ μιας κυβέρνησης που ασκεί παράλληλα και καθήκοντα αντιπολίτευσης».

Το NEWS 247 σε μία προσπάθεια να αφουγκραστεί τα αιτήματα των μεγαλύτερων εργατικών κλάδων, τις προσδοκίες από τη νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία, αλλά και το εάν τελικά η αυτή η 24ωρη διαμαρτυρία στους δρόμους είναι η «μητέρα των μαχών» ή απλά η ετήσια επετειακή πρώτη του έτους, ήρθε σε επικοινωνία με τους προέδρους και μέλη εκτελεστικών επιτροπών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΠΝΟ, της ΠΟΕ – ΟΤΑ, αλλά και με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνο Λουράντο.

Τελικά ποιους και πόσο θα επηρεάζει το τρίτο μνημόνιο; Και μήπως, η 12η Νοεμβρίου αποτελεί την αρχή της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων;

«Ή η κυβέρνηση θα κάνει ό, τι είναι αναγκαίο για να βγούμε από την κρίση ή αλλιώς ας σηκωθεί να φύγει», (Αντώνης Αντωνάκος, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής & πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ)

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη. Αυτά που εξήγγειλαν ως προεκλογικές δεσμεύσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, όχι μόνο διαψεύστηκαν, αλλά είμαστε στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Υπήρχε μία υπόσχεση για χορηγήσεις της οικονομίας της τάξεως των 12 δισ. ευρώ και αντ’ αυτού, βιώνουμε μόνο περικοπές. Σε αυτή την απεργία κατεβαίνουμε κυρίως, λόγω των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό, αλλά και για να εναντιωθούμε απέναντι στο καινούργιο μισθολόγιο που προβλέπει το Μνημόνιο III».

Προδομένοι από τις «παραφουσκωμένες» προεκλογικές υποσχέσεις, εκατομμύρια εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, παρακολουθούν το νέο γύρο υπογραφών στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης και τη δέσμευση για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 2.5 δισ. ευρώ, γεγονός που όπως επισημαίνει ο Αντώνης Αντωνάκος στο NEWS 247 θα επηρεάσει συντάξεις κυρίως, όσων έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, περισσότερα προσόντα και ήταν σε σχετικά υψηλότερες θέσεις.

«Η προοπτική είναι να φεύγουν όλοι στη σύνταξη μετά τα 67 χρόνια ηλικίας, εκτός από τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά για τους οποίους υπάρχει πρόβλεψη εξόδου από την αγορά εργασίας στα 62 χρόνια».
Ποια η πρόβλεψη για τις επικουρικές συντάξεις; «Τα επικουρικά ταμεία οδεύουν σε οριστική εξαθλίωση και οι προθέσεις του υπουργείου Εργασίας φαίνεται ότι είναι να ενσωματωθεί η επικουρική στη βασική σύνταξη, όσο κι αν τα στελέχη του υπουργείου το διαψεύδουν. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να καταργήσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τελικά καταργεί τις ίδιες τις επικουρικές συντάξεις».

Και τελικά ποιο το μήνυμα της ΑΔΕΔΥ μέσα από την νέα 24ωρη απεργία; «Ότι τα παραμύθια και οι ωραιοποιήσεις πρέπει να τελειώσουν. Εάν η κυβέρνηση θελήσει να κάνει σοβαρή δουλειά για να βγούμε από το τέλμα, ας την κάνει. Εάν δεν μπορεί, ας προχωρήσει σε συνεργασίες με άλλα κόμματα ή τελικά, ας αποχωρήσει. Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει να σηκώνει άλλα βάρη».

«Σε Ιταλία και Πορτογαλία, αριστερά συνδικάτα έκαναν δύο κινητοποιήσεις από την αρχή της κρίσης, ενώ εμείς πάνω από 40», (Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, Γραμματέας Τύπου και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ)

Ηχηρή αντίσταση πριν πέσει και το τελευταίο εργασιακό «οχυρό» στον ιδιωτικό τομέα θα καταβάλλει διά της συμμετοχής της στην αυριανή πανεργατική απεργία, η ΓΣΕΕ, προειδοποιώντας ότι έρχεται περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, αλλά και μέλος της Διοίκησης, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος διευκρινίζει στο NEWS 247 τα τρωτά σημεία του Μνημονίου ΙΙΙ που αποτελούν τη δαμόκλειο σπάθη για τα δικαιώματα, το μισθολογικό καθεστώς και τις συντάξεις των ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά και τα αίτια που χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν και πάλι στους δρόμους. «Ζούμε τον πλήρη στραγγαλισμό των συλλογικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι συντάξεις μετατρέπονται σε επιδόματα – φτώχειας, αυξάνονται τα όρια ηλικίας, ενώ μειώνονται οι παροχές όσων δούλευαν μια ζωή και τώρα που ήρθε η ώρα να εισπράξουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, δυστυχώς δεν θα πάρουν ούτε τα μισά. Αυτό είναι αντισυνταγματικό».

Ολομέτωπη πανελλαδική πρώτη «επίθεση» της ΓΣΕΕ απέναντι στην κυβέρνηση; «Ναι. Ξεκινήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο να μιλάμε για πλήρη επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και σήμερα μιλάμε τελικά για περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων». Και συνεχίζει: «Υπάρχουν εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ που για 25 ώρες την εβδομάδα λαμβάνουν από 170 έως 220 ευρώ τον μήνα. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η πραγματική οικονομία ξεπερνά κατά πολύ τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό και αυτό οφείλεται στην πλήρη αποδόμηση του εργατικού Δικαίου».

Και τελικά αρκεί μία 24ωρη για να επιλύσει ζωτικά προβλήματα; «Είναι μάχη ενάντια στην τριτο-μνημονιακή συγκυβέρνηση. Έχουμε πει από την αρχή της κρίσης ότι τα συνδικάτα δεν είναι πολιτικοί φορείς. Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο από το 2009, με πάνω από 40 απεργιακές κινητοποιήσεις συνολικά, ενώ την ίδια στιγμή, σε Πορτογαλία και Ιταλία τα αριστερά συνδικάτα δεν έχουν προγραμματίσει πάνω από 1-2 γενικές απεργίες. Οφείλουμε όμως να δίνουμε την μάχη δίπλα στον λαό. Δεν έχει σημασία εάν θα είναι μία ή δύο ημέρες. Η συμμετοχή παίζει ρόλο, προκειμένου να ανατρέψουμε τα προηγούμενα και προλάβουμε τα χειρότερα».

«Αμερικανική εταιρεία ετοιμάζεται ήδη να αγοράσει προβληματικά φαρμακεία. Είμαστε ενάντιοι στο μέτρο που ευνοεί τα καρτέλ», (Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Το ανεξέλεγκτο ωράριο, οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς – με καρτέλ και αλυσίδες, οι μηδενικές επιστροφές χρεών από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα ΜΣΑΦ που θα βρεθούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ αποτελούν τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις που προβλέπει για τους φαρμακοποιούς το Μνημόνιο ΙΙΙ και κατεβάζουν στο δρόμο χιλιάδες ιδιοκτήτες.
«Δεν συμμετέχουμε συντεχνιακά στην απεργία, αλλά ως ένας από τους κλάδους που αντιδρούν στη διάλυση της οικονομίας και στην παραχώρηση της ανεξαρτησίας μας στους δανειστές», ξεκαθαρίζει στο NEWS 247 o πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Και εξηγεί: «Στη λέξη ανεξαρτησία εμπεριέχεται και ο φαρμακοποιός που πρέπει να υπηρετεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ως ανεξάρτητος επιστήμονας και όχι ως υπάλληλος που θα υπόκεινται σε πιέσεις και επιθυμίες των καρτέλ που θα έρθουν στην Ελλάδα, με την υπουργική απόφαση του κ. Ξανθού. Και αυτό κατά παράβαση ακόμη και των ευρωπαϊκών κανόνων».

Ο κ. Λουράντος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αγκάθι» παραμένει η πώληση ΜΣΑΦ σε σούπερ μάρκετ. «Σε Αγγλία, Σουηδία και Γερμανία που εφαρμόστηκε η πώληση της παρακεταμόλης σε σούπερ μάρκετ, παρατηρήθηκε αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία, έλκη και δηλητηριάσεις και τέλικα, το μέτρο αποσύρθηκε».

Ποιοι όμως οι λόγοι που κατά τον κ. Λουράντο τρόικα και συγκυβέρνηση τα έβαλαν με τον φαρμακευτικό κλάδο; «Μέχρι πριν από λίγο καιρό, το χρηματιστηριακό είδος ήταν τα πετρελαιοειδή. Από σήμερα όμως, είναι το φάρμακο. Μεγάλοι αμερικανικοί κολοσσοί ετοιμάζονται να μπουν στην Ευρώπη, διά της Ελλάδας που είναι και ο αδύναμος κρίκος και έτσι, αλυσίδες φαρμακείων θα αλώσουν τη χώρα και θα αγοράσουν προβληματικά φαρμακεία, μετατρέποντάς μας όλους σε μισθωτούς».

«Όχι άλλη ανεργία και απλήρωτοι ναυτικοί» (Γιάννης Χαλάς, Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ)

«Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα πλέον σε όλους τους εργασιακούς κλάδους που σε αυτή την απεργία, κατεβαίνουμε μόνο για αυτά που τελικά αφορούν εμάς, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία».

Και ποια τα κυριότερα προβλήματα που διέπουν τον ναυτικό κλάδο, εν μέσω μνημονίων και κυρίως, του τρίτου και επαχθέστερου, αλλά και το μήνυμα της ΠΝΟ μέσα από την αυριανή απεργία; Ο Γιάννης Χαλάς απαριθμεί: «Δεν θέλουμε την ενοποίηση του ΝΑΤ. Να μην προβούμε στην κατάργηση προνοίας του ταμείου των Ναυτικών. Να μην γίνουν περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες ήδη έχουν διαλυθεί. Και απαιτούμε την άμεση καταβολή μισθών σε απλήρωτους ναυτικούς», ενώ την ίδια στιγμή σημειώνουμε, ότι η ανεργία των εργαζομένων στον ναυτικό κλάδο παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο τα τελευταία τρία χρόνια.

Στην δε ερώτηση για το εάν η απεργία αυτή λαμβάνει διαστάσεις «επετειακού χαρακτήρα» ο κ. Χαλάς δηλώνει πως στόχος όλα αυτά τα χρόνια είναι να «χτυπηθούν» η συλλογικότητα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. «Αυτά όλα είναι παραφιλολογίες για να πληγεί το σύνολο των εργατικών κλάδων. Όμως αυτό θα εξαρτηθεί και από την συμμετοχή του κόσμου. Γιατί η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα ότι έχει απέναντι της εργαζομένους και συνδικάτα. Τρέμει στην ιδέα να τα βάλει με το σύνολο του εργατικού κλάδου που αύριο θα βγει στους δρόμους, διεκδικώντας μια γυμνή αλήθεια».

«Είμαστε με όπλα ανά χείρας» (Θέμης Μπαλασόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ)

Με προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς την πλατεία Κλαυθμώνος, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εναντιώνονται στην πολιτική που υπαγορεύουν οι δανειστές και εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, σβήνοντας οριστικά την ελπίδα για εγκατάλειψη των μνημονιακών πολιτικών που επί έξι χρόνια προκαλούν φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία.

Μέσω του ΝEWS 247, o πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος στέλνει το δικό του μήνυμα. «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στη νέα καταιγίδα μέτρων που ετοιμάζεται να ψηφίσει η συγκυβέρνηση, ισοπεδώνοντας ότι έχει απομείνει όρθιο και παραδίδοντας τα κλειδιά της πρώτης κατοικίας στα αρπακτικά. Χθες, οι καταλήψεις στα Δημοτικά κτίρια, σήμερα η συμμετοχή στη 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία, αύριο κάποια άλλη κινητοποίηση».

Οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ ετοιμάζονται για το πανελλαδικό πρώτο «ΟΧΙ» στις κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση, στην κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις μειώσεις των μισθών και στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών ΟΤΑ, ενώ απαιτούν την άμεση διαγραφή του χρέους, την άρση της απαγόρευσης, των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, αλλά και νέο μισθολόγιο που θα προβλέπει μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη με αποκατάσταση των απωλειών λόγω του παγώματος των μισθών από το 2011.

«Βρισκόμαστε με τα όπλα… ανά χείρας. Η συγκυβέρνηση ετοιμάζει νέο μισθολόγιο, προπαγανδίζοντας δήθεν αυξήσεις, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται μειώσεις και μάλιστα μεγάλες δεδομένου του τεράστιου ποσού που θέλει να εξοικονομήσει. Όσον αφορά στα Β.Α.Ε. δεν έχει ακόμη εκδοθεί σχετική Εγκύκλιος από το υπουργείο Οικονομικών. Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας να σταματήσουμε τη λαίλαπα. Η κυβέρνηση μας έστησε στον τοίχο», καταλήγει ο κ. Μπαλασόπουλος.

Πηγή: news247.gr