Βίντεο – ντοκουμέντο: Πώς το Παρίσι ζει με τον φόβο μετά τις επιθέσεις
- 16/11/2015, 11:34
- SHARE
Πανικός στο Παρίσι από φήμες για πυροβολισμούς – Τι δείχνουν οι έρευνες για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.
Μπορεί οι κάτοικοι του Παρισιού να προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ από τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής, ωστόσο ο τρόμος και ο πανικός βρίσκονται πάνω από την πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν το χθεσινό επεισόδιο όταν ένας λάθος συναγερμός μπροστά στο μπαρ Carillon είχε ως αποτέλεσμα πολίτες να τρέχουν πανικόβλητοι ουρλιάζοντας, νομίζοντας ότι πέφτουν πυροβολισμοί στην περιοχή.
Έντρομοι μπαίνουν σε ένα εστιατόριο και πέφτουν στο πάτωμα, ο ένας πατάει τον άλλο προκειμένου να αποφύγουν τις σφαίρες.
H Liberation εξηγεί ακριβώς τι έγινε με τις φήμες και τον πανικό:
«Πολλές φήμες που προκάλεσαν ταυτόχρονα πανικό, σε πολλά σημεία του Παρισιού, κυκλοφόρησαν το βράδυ της Κυριακής:
Πρώτον στην περιοχή Μαρέ, κοντά στην Παναγία των Παρισίων, άνθρωποι δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς αλλά αποδείχτηκε ότι ήταν πυροτεχνήματα.
Στη συνέχεια, κοντά στο μπαρ Carillon, όπου εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τα θύματα των τρομοκρατών, μια λάμπα θέρμανσης ενός καφέ έσκασε, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών στην Liberation και προκάλεσε ένα πανικό στον κόσμο που άρχισε να τρέχει για να σωθεί.
Τρίτον, στη μέση αυτών των δύο γεγονότων βρίσκεται η Πλατεία Δημοκρατίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη μνήμη των θυμάτων. Όταν οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες άκουσαν για κινήσεις πανικού στους διπλανούς δρόμους «έβγαλαν τα όπλα τους, ενώ οι άνθρωποι που έβλεπαν κάποιους να τρέχουν έτρεχαν κι αυτοί με τη σειρά τους», εξηγεί ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής των τρένων ανακοίνωνε ότι έπεσαν πυροβολισμοί μέσα στο μετρό, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μετά από 20 λεπτά μαζικού πανικού, όλα επανήλθαν κανονικά και η Πλατεία Δημοκρατίας γέμισε ξανά με κόσμο», αναφέρει η Liberation.
Που οδηγούν οι έρευνες της αστυνομίας
Η έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι προχωρεί και οδηγεί στο Βέλγιο. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, ο εγκέφαλος των επιθέσεων έχει ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστό και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι, Βέλγο, 27 ετών, από τη συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, όπου η αστυνομία προχώρησε σε σειρά συλλήψεων το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 20 Minutes.fr. Οι πληροφορίες δημοσιεύονται και στην βελγική εφημερίδα Der Standaard.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα. Όπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.
Σήμερα, βρίσκεται στη Συρία, είναι ένας από τους “πιο δραστήριους δήμιους” του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το RTL. Βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών.
Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία.
Το 2014 βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου για την απαγωγή του ίδιου του 13χρονου αδελφού του, του Γιουνές, «του μικρότερου τζιχαντιστή στο κόσμο», τον οποίο και πήρε μαζί του στη Συρία. Ο πατέρας του, ο Ομαρ Αμπααούντ, έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή για την απαγωγή.