Τσακαλώτος: Καλός ο νόμος Κατσέλη αλλά δεν έλυνε τo πρόβλημα των δανείων

Τσακαλώτος: Καλός ο νόμος Κατσέλη αλλά δεν έλυνε τo πρόβλημα των δανείων
ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ Ε ΣΤΑΘΑΚΗΣ Γ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Στις πιο πολλές περιπτώσεις η τράπεζα δεν έχει κανένα συμφέρον να προχωρήσει σε πλειστηριασμό» ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ. 

Συνέντευξη τύπου για τη συμφωνία με τους θεσμούς έδωσαν οι Τσακαλώτος και Σταθάκης, όπου και αναφέρθηκαν και στο «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, «ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου λόγω της ανακεφαλαιοποίησης. Το καλοκαίρι η πίεση ήταν το Grexit, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση». «Η συμφωνία καλύπτει τα 48 προαπαιτούμενα αλλά και ορισμένα θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα που ήρθαν μπροστά στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», συμπλήρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Για τους πλειστηριασμούς
Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος οι θεσμοί ξεκίνησαν ζητώντας προστασία μόλις για το 16% των δανειοληπτών, κάτι που σας είχε αναφέρει αποκλειστικά το FortuneGreece.com.

Τελικά μετά τη συμφωνία θα υπάρξουν τρεις δικλείδες προστασίας για όσους είναι πάνω από το 25% (σ.σ. για όσους εντάσσονται στην κατηγορία των φτωχών υπάρχει απόλυτη προστασία): το ένα είναι ο υπολογισμός της σημερινής εμπορικής αξίας. «Θα υπολογιστεί το ύψος του ενοικίου και με αυτό θα προσδιοριστεί η δόση».

Η δεύτερη δικλείδα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας ο οποίος θα ενισχυθεί για να έχουν οι τράπεζες να ξεχωρίζουν καλούς δανειολήπτες από αυτούς που μπαίνουν στο σύστημα για να το εκμεταλλευτούν. Αυτό, είπε, είναι καινούργιο στοιχείο που δεν υπήρχε στον Κώδικα Δεοντολογίας και χρειάστηκαν πολλές ώρες διαπραγμάτευσης.

Συμπλήρωσε ότι η τρίτη δικλείδα είναι η οικονομική ανάλυση των στεγαστικών δανείων. Τα ποιο πολύτιμα στοιχεία των τραπεζών είναι αυτά τα δάνεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συμφέρει τις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμούς γιατί οι αξίες είναι χαμηλές και υπάρχει κόστος συντήρησης, υποστήριξε.

Όπως είπε θα υπάρχει συμμετοχή του κράτους στην πληρωμή των δανείων των πιο φτωχών (σ.σ. 100 εκατ. ευρώ).

Όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, ο νόμος Κατσέλη ήταν καλός στην περίοδο της πτώσης της οικονομίας αλλά δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Χρειάζεται να μπορούν οι τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση να μπορούν να δίνουν δάνεια.

Ανοιχτό ποια δάνεια θα πωλούνται σε distress funds

Τα επόμενα βήματα
«Η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό να διαπραγματευτούμε και να κερδίσουμε πράγματα συνεχίζεται», συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και περιέγραψε τον οδικό χάρτη για μετά τη συμφωνία.

«Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει τρία βήματα: την ανακεφαλαιοποίηση, την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος. Το EWG επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν θετικές δηλώσεις και αυτό θα βοηθήσει τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή το EWG θα επιβεβαιώσει ότι ψηφίστηκε ό,τι συμφωνήθηκε.

Σε ό,τι αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση, όταν γίνει γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση, θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που θα χρειαστεί από τα 10 δισ.

«Τα 2 δισ. ευρώ που αφορούν στα ληξιπρόθεσμα μπορούν να απελευθερωθούν νωρίτερα», εκτίμησε. Όπως είπε, οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή, για να συμφωνηθεί το δεύτερο πακέτο των milestones και τα επόμενα βήματα.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του χαρακτήρισε επιτυχία ότι διατηρήθηκε το ποσοστό απόλυτης ή πολύ υψηλής προστασίας για το 60% των δανειοληπτών. Τόνισε ότι η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, το 25%, έχει απόλυτη προστασία.

Στην δεύτερη κατηγορία περιέγραψε ένα μοντέλο σύμφωνα με το οποίο θα μειώνεται η δόση με κριτήριο την μείωση της εμπορικής αξίας του ακινήτου επί τη βάση της οποίας θα προσδιορίζεται το δυνητικό «ενοίκιο» και κατά συνέπεια και η δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σταθάκης, το δάνειο αναπροσαρμόζεται και μαζί η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό προσδιορίζεται από ένα νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία. Κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα από ότι πριν από 5-6 χρόνια και κατ’ επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα.

Η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου θα υπολογίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές, διευκρίνισε ο υπουργός.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα εισοδήματα από 20-35 χιλ. ευρώ θα μπορούν να καλύψουν τις δόσεις, υπογράμμισε. Αν για κάποιο λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, το συγκεκριμένο δάνειο παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα αποφασίζει πώς θα αναδιαρθρώσει το δάνειο. Αίρεται όμως η προστασία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, και διατηρεί η τράπεζα το δικαίωμα για πιο σκληρά μέτρα.

Κόντρα κυβέρνησης – ΝΔ για τους πλειστηριασμούς