Δέκα τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τον πλανήτη στον 21ο αιώνα
- 17/11/2015, 19:26
- SHARE
Με την αυγή της νέας χιλιετίας, η ανθρωπότητα έγινε μάρτυρας ενός νέου είδους ασύμμετρου πολέμου με τις ευθύνες να βαραίνουν όλους.
Με τη Γαλλία να μαζεύει ακόμη τα “κομμάτια” της μετά τις πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, η κουβέντα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη έχει φουντώσει.
Δυστυχώς, αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση όπου γίναμε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της δράσης τρομοκρατών σε κάποιο σημείο του πλανήτη, και πολύ περισσότερο στη Δύση, η οποία φαίνεται πως δεν αισθάνεται πλέον το ίδιο ασφαλής.
Το FortuneGreece.com σας παρουσιάζει ορισμένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του πλανήτη και συγκλόνισαν την ανθρωπότητα.
Σημειώνεται ότι στη “μαύρη” λίστα των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν την τελευταία 15ετία υπάρχουν δεκάδες ακόμη αιματηρά περιστατικά, τα οποία έχουν καταγραφεί λεπτομερώς από τα διεθνή ΜΜΕ.
9/11: Η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση έως σήμερα
Η «μέρα που άλλαξε τον κόσμο» έχει ονομαστεί η 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Όλα ξεκίνησαν όταν δυο από τα αεροπλάνα που κατέλαβαν οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα προσέκρουσαν τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια το τρίτο αεροπλάνο προσέκρουσε στο Πεντάγωνο και το τέταρτο σε ανοιχτό χώρο στην Πενσυλβάνια. Συνολικά οι επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο, πέρα από τους 19 αεροπειρατές, σε 2973 ανθρώπους, ενώ άλλοι 24 παραμένουν αγνοούμενοι. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε την αρχή των αμερικανών επεμβάσεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ , ενώ προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλον τον κόσμο.
«Νορντ Οστ»: μια από τις πιο αιματηρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας
«Επίθεση στο Νορντ Οστ», έτσι λεγόταν το μιούζικαλ που παιζόταν στο θεατρικό κέντρο Ντουμπρόβκα, στη Μόσχα, όπου στις 26 Οκτωβρίου το 2002 πενήντα περίπου Τσετσένοι αυτονομιστές εγκλώβισαν 850 ομήρους θεατές, έχοντας ως αίτημα την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή του Καυκάσου. Τα χαράματα της τέταρτης ημέρας, ρωσικές ειδικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν υπνωτικό αέριο και εισέβαλλαν στο κτίριο με σκοπό να απελευθερώσουν τους ομήρους. Ωστόσο, οι νεκροί έφτασαν τους 130, ενώ και οι 40 τρομοκράτες που συμμετείχαν στην κατάληψη του θεάτρου σκοτώθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας για την ανεξαρτησία των Τσετσένων διαρκεί περισσότερο από 200 χρόνια, ενώ η αρχή της αντίστασής τους χρονολογείται το 1731, όταν ρωσικές αποικιοκρατικές δυνάμεις έχασαν τη μάχη με τη φυλή Νότζεν, στο χωριό Τσετσενάουλ κι έκτοτε έγιναν γνωστοί στη Ρωσία ως Τσετσένοι.
Αλλεπάλληλες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη
Στις 15 και 20 Νοεμβρίου του 2003 συντελούνται αλλεπάλληλες επιθέσεις σε διάφορους στόχους στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο σε 57 ανθρώπους, ενώ 700 ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ισλαμικό Μέτωπο Επιδρομέων της Μεγάλης Ανατολής», ωστόσο οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν μια μικρή οργάνωση θα μπορούσε να προκαλέσει μια τόσο μεγάλη επίθεση. Μεταξύ των στόχων περιλαμβάνονται εβραϊκές συναγωγές αλλά και το βρετανικό προξενείο.
Η επίθεση που συγκλόνισε τη Μαδρίτη
Δέκα βόμβες εκρήγνυνται ταυτόχρονα σε τέσσερις συρμούς στους σταθμούς Σάντα Εουχιένια, Ελ Πόθο και Ατότσα της Μαδρίτης, στις 11 Μαρτίου του 2004. Το ίδιο βράδυ μια τρομοκρατική οργάνωση του δικτύου της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, η οποία άφησε πίσω της 192 νεκρούς και τουλάχιστον 2000 τραυματίες. Σημειώνεται ότι η ημερομηνία της επίθεσης δεν επιλέχθηκε καθόλου τυχαία, καθώς ήταν η 911η ημέρα από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Η 11η Μαρτίου ανακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε Παγκόσμια Ημέρα για τα θαύματα της Τρομοκρατίας, ενώ σημειολογικά θεωρείται ως η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης.
Η Σφαγή στο Μπεσλάν
Πρόκειται για τη δολοφονία τουλάχιστον 385 ανθρώπων, ανάμεσά τους και 186 παιδιά που σκοτώθηκαν στο σχολείο του Μπεσλάν. Το αιματηρό γεγονός ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου το 2004, όταν μια ομάδα τρομοκρατών, κυρίως από την Τσετσενία και την Ινγκουσετία έπιασε ομήρους περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο Μπεσλάν, απαιτώντας το τέλος του πολέμου στη χώρα τους. Ύστερα από δυο ημέρες ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο σχολείο, το οποίο στην πορεία τυλίχθηκε στις φλόγες φέροντας το θάνατο στους απαγωγείς, τους ομήρους και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το Λονδίνο θρηνεί
«7/7 bombings»: πρόκειται για μια σειρά συντονισμένων βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που συνέβησαν στις 7 Ιουλίου του 2005 και είχε ως κύριο στόχο τα μέσα μεταφοράς της βρετανικής πρωτεύουσας. Το περιστατικό προκάλεσαν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι, ενώ την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα, η οποία θέλησε να «απαντήσει» με το δικό της τρόπο στη Βρετανία για τη συμμετοχή της στον πόλεμο του Ιράκ. Ειδικότερα, τρεις βόμβες εξερράγησαν σε τρεις συρμούς του μετρό του Λονδίνου, ενώ μια τέταρτη εξερράγη σε λεωφορείο, μια ώρα αργότερα, στην πλατεία Τάβιστοκ. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 56 -συμπεριλαμβανομένου και των βομβιστών- και των τραυματιών τους 700. Το 2009 εγκαινιάστηκε μνημείο στο Χάιντ Παρκ, προς τιμήν των θυμάτων της επίθεσης.
Βομβιστικές επιθέσεις στο Νέο Δελχί
Στις 29 Οκτωβρίου του 2005, τρεις βομβιστικές επιθέσεις στο Νέο Δελχί προκάλεσαν τον θάνατο σε 62 άτομα, ενώ άλλοι 210 τραυματίστηκαν. Το πλάνο των επιθέσεων είχε σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια δυο ημέρες πριν την εθνική γιορτή της χώρας, «Ντιβάλι» και θεωρείται ότι πίσω από αυτό κρύβεται η οργάνωση Lashkar-e-Taiba (Στρατός των Αμόλυντων), η οποία αγωνίζεται για την απελευθέρωση του Κασμίρ και μέχρι πρόσφατα είχε έδρα το Πακιστάν.
Aλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ινδία
Σειρά επιθέσεων έπληξαν την Ινδία στις 26 Νοεμβρίου του 2008, οι οποίες συνεχίστηκαν για τρεις ημέρες ακόμη. Τα τρομοκρατικά περιστατικά συνέβησαν στη Βομβάη, στα ξενοδοχεία The Taj και Trident, στο σταθμό Chhatrapati Shivaji, στο εστιατόριο Leopold Cafe , στο εβραϊκό κέντρο Nariman House και στις Φυλακές Εθνικής Ασφάλειας, ενώ σκοτώθηκαν 173 άνθρωποι και άλλοι 300 τραυματίστηκαν σοβαρά. Λέγεται ότι υπαίτιοι των επιθέσεων ήταν μέλη ισλαμικής οργάνωσης που εδρεύει στο Πακιστάν. Ακόμη, πηγές αναφέρουν ότι οι τρομοκράτες είχαν σχεδιάσει την επίθεση αρκετούς μήνες πριν και γνώριζαν τις περιοχές αρκετά καλά ώστε να μπορέσουν να εξαφανιστούν και να επανεμφανιστούν από τη στιγμή που έφυγαν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Εθνική τραγωδία στη Νορβηγία
Ως η φονικότερη στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θεωρείται η διπλή επίθεση στη Νορβηγία, στις 22 Ιουλίου του 2011, η οποία προκάλεσε το θάνατο σε 77 ανθρώπους. Υπαίτιος των επιθέσεων ήταν ο Νορβηγός εθνικιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε με βόμβα που εξερράγη κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Όσλο, ενώ δυο ώρες αργότερα ένας άγνωστος ντυμένος ως αστυνομικός εισέβαλε σε κατασκήνωση εφήβων στο νησί Ουτόγια και ξεκίνησε να πυροβολεί. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι ο 32χρονος Νορβηγός, Μπρέιβικ ήταν ο εν λόγω «μεταμφιεσμένος αστυνομικός».
«Je suis Charlie»
Η 7η Ιανουαρίου του 2015 ήταν η αρχή των επιθέσεων στο Παρίσι που κορυφώθηκε στις 13 Νοεμβρίου. Μια ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo αφαιρώντας τη ζωή δώδεκα ανθρώπων. Οι δράστες την ώρα που συντέλεσαν την επίθεση φώναζαν τη φράση «Αλλάχ Ακμπάρ», δηλαδή «Ο Θεός είναι μεγάλος», προς τιμήν του προφήτη του Ισλάμ. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν οι σκιτσογράφοι Cabu, Charb, Tignous, Wolinski και ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς.