1-0 υπέρ του τρόμου

1-0 υπέρ του τρόμου

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Tύπου.

 

Πέντε ημέρες μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι με ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους, η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη παραμένει τεταμένη και το αίσθημα ανασφάλειας είναι διάχυτο. Το θέμα παραμένει στο επίκεντρο του σχολιασμού και του γερμανικού τύπου. Μεταξύ άλλων σχολιάζεται η ματαίωση του αγώνα των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας στο Ανόβερο, έπειτα από πληροφορίες για σχεδιαζόμενο τρομοκρατικό χτύπημα, τις οποίες έδωσαν στις γερμανικές αρχές –σύμφωνα με το Spiegel Online και την εφημερίδα Bild– οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες.

Παρά το γεγονός ότι το παιχνίδι ποδοσφαίρου επρόκειτο να στείλει ένα μήνυμα κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ελευθερίας, με την παρουσία και της καγκελαρίου Μέρκελ στο στάδιο, τελικά δεν έγινε ποτέ. «Ασφαλώς σωστή» χαρακτηρίζει την απόφαση το Spiegel Online, που επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η ματαίωση του αγώνα λίγη ώρα πριν την έναρξή του έδειξε πρώτα από όλα πόσο δύσκολο είναι πραγματικά να προστατεύσεις τέτοιες εκδηλώσεις».

«1-0 υπέρ του τρόμου» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος που επιλέγει η διαδικτυακή έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία σχολιάζει: «Κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν θα είχε προτάξει το παιχνίδι της Γερμανίας κατά της Ολλανδίας έναντι των προληπτικών μέτρων προστασίας. Παρ’ όλα αυτά η ματαίωση του παιχνιδιού είναι μια ήττα για τις ελεύθερες κοινωνίες μας».

Σύμφωνα με τη Hannoversche Allgemeine, «όποιος παρακολούθησε χθες το βράδυ τη συνέντευξή τύπου των υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας και του κρατιδίου (σ.σ. της Κάτω Σαξονίας), έμαθε λίγα επί της ουσίας, όμως πήρε μια αίσθηση για το πόσο περίπλοκο πρέπει να είναι να σταθμίσει κανείς ανάμεσα στο ποδοσφαιρικό παιχνίδι και την ασφάλεια των θεατών του. Έναν συγκεκριμένο αντίπαλο μπορεί κανείς να τον κοιτάξει κατά πρόσωπο, αντίθετα μια ανώνυμη απειλή εξαπλώνει υποβόσκοντα φόβο, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λογική. (…) Ο φόβος προπορεύεται – αυτή είναι μια επίδραση του τρόμου. Και οι εμπνευστές του το γνωρίζουν αυτό».

Πώς θα ανταποκριθεί η Ευρώπη στο γαλλικό αίτημα;

Η Welt εκτιμά ότι οι τελευταίες αποτρόπαιες εξελίξεις θα αλλάξουν την καθημερινή ζωή των πολιτών στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «ο πόλεμος που διεξάγει το Ισλαμικό Κράτος θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες να δώσουν νέα βαρύτητα στον παράγοντα ‘ασφάλεια’. Ειδικά αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας όπως μέχρι σήμερα, θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι η γοητευτική ατμόσφαιρα των πόλεών μας θα αλλάξει.

Η παρουσία πολύ περισσότερων δυνάμεων ασφαλείας δεν πρέπει να πλήξει την κοσμική ζωή μας».
Σε σχέση με το αίτημα για στρατιωτική συνδρομή που ζήτησε η Γαλλία από τους ευρωπαίους εταίρους της η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι «η υποστήριξη δεν μπορεί να περιορίζεται σε συμβολικές χειρονομίες» και υπογραμμίζει: «Αυτή τη λογική θα πρέπει να ενστερνιστούν και στο Βερολίνο. Η Γαλλία είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας και έχει πληγεί σοβαρά».

Επιφυλακτική εμφανίζεται στο ίδιο ζήτημα η Süddeutsche Zeitung. Όπως εκτιμά μεταξύ άλλων, «η απόφαση του Ολάντ να επικαλεστεί τη ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής της ΕΕ ενδέχεται να αποδειχθεί λάθος: σε πολύ σοβαρή περίπτωση θα διχάσει και θα παραλύσει την Ευρώπη».

«Ο Τσίπρας ψάχνει βοήθεια στην Τουρκία»

Πέρα από το κυρίαρχο θέμα της τρομοκρατίας, δεν λείπουν και οι αναφορές στην επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η οποία ξεκίνησε χθες από την Κωνσταντινούπολη και θα ολοκληρωθεί σήμερα στην Άγκυρα. Σύμφωνα με την Badische Zeitung, «ο Τσίπρας ψάχνει βοήθεια στην Τουρκία». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει σε ανταπόκρισή της ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός συνομιλεί με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου σχετικά με την προσφυγική κρίση».

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, μετά το «μη πολιτικό» ξεκίνημα της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, όπου Τσίπρας και Νταβούτογλου παρακολούθησαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας-Ελλάδας, «σήμερα θα συζητηθεί η ουσία στο επίσημο σκέλος της επίσκεψης. Ο Τσίπρας θέλει στις συζητήσεις του με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου να βολιδοσκοπήσει ποιες δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν με την Τουρκία στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών».

Πηγή: Deutsche Welle