Άνοιξε τον κύκλο των διαγραφών η κυβέρνηση

Άνοιξε τον κύκλο των διαγραφών η κυβέρνηση
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς (Α), ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης (2Α), ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης (2Δ) και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (Δ) συνομιλούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Στα πολύ δύσκολα πέρασε η κυβέρνηση από χθες, καθώς το αντάρτικο των Παναγούλη - Νικολόπουλου έβαλαν σε Χριστουγεννιάτικες περιπέτειες το Μέγαρο Μαξίμου.

Του Αντώνη Αντζολέτο

Η δόση των 2 δισ. ευρώ έχει αποδειχθεί ένας «Γολγοθάς» για το Μέγαρο Μαξίμου που βλέπει μέσα σε ένα νομοσχέδιο να φτάνει σε μια σχεδόν οριακή πλειοψηφία των 153 και να χάνει τρεις βουλευτές.

Τα «καρδιοχτύπια» στην χθεσινή ψηφοφορία  δεν έλειψαν, όταν δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Παυλίδης από την Κέρκυρα και η Παναγιώτη Κοζομπόλη από την Μεσσηνία υπερψήφισαν το πολυνομοσχέδιο  κατά την δεύτερη ανάγνωση του καταλόγου.

Η απάντηση στο πως θα μπορέσει να σταθεί η κυβέρνηση έχοντας μόνο δυο περιθώρια απωλειών από εδώ και πέρα είναι η σπαζοκεφαλιά που έχουν να λύσουν από χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα όταν το επόμενο διάστημα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων που περιλαμβάνει τη φορολογία των αγροτών, ενώ το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το οποίο ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό χθες το βράδυ στη Βουλή.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα οι τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν στο ΚΥΣΟΙΠ της επόμενης Τρίτης.

Περισσότερο χρόνο θέλει η κυβέρνηση

Η τεχνική των «καθυστερήσεων» προκειμένου τα πνεύματα να ηρεμήσουν και να πέσει η «σκόνη» από τα πρώτα μέτρα, φαντάζει να είναι η μοναδική λύση για τους επιτελείς της κυβέρνησης που φαίνεται να χρειάζονται περισσότερο χρόνο πριν βρεθούν μπροστά σε μια ακόμα κρίσιμη ψηφοφορία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες τα κυβερνητικά στελέχη να επιχειρήσουν να μεταθέσουν για λίγο αργότερα καυτά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό, που κατά πολλούς θεωρείται ο μεγάλος σκόπελος για την μακροημέρευση του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται εύκολο, καθώς πρέπει να προχωρήσει με την βούληση των δανειστών, οι οποίοι εξακολουθούν να πιέζουν για την τήρηση των «σφιχτών» χρονοδιαγραμμάτων.

Βούληση, άλλωστε του Μαξίμου όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η γρήγορη υλοποίηση της συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει πιο εύκολα το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λύση της «επέκτασης» της κυβέρνησης και σε άλλους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς φαίνεται πως δεν είναι ακόμα σε ώριμο στάδιο μετά και την σφοδρή κριτική που άσκησε στο Μαξίμου για άλλη μια φορά η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής.

Στον αστερισμό των διαγραφών

Η πρώτη αντίδραση, πάντως των Τσίπρα – Καμμένου ήταν ενδεικτική για τις προθέσεις των δυο αρχηγών, οι οποίοι σε μια κίνηση παραδειγματισμού προς τους βουλευτές έδειξαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να χαριστούν, αλλά και να υπολογίσουν το οποιοδήποτε κόστος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού θα δράσει καταλυτικά και σε όλους όσοι το τελευταίο διάστημα είχαν ξεκινήσει την «μουρμούρα», κυρίως για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Μαξίμου: “Καμία δικαιολογία στους αντιφρονούντες”

Κύκλοι της κυβέρνησης τόνιζαν με νόημα  πως «είναι σαφές ότι όποιος δεν στηρίζει, πλέον τις θέσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να παραιτείται», ενώ άλλη κυβερνητική πηγή μιλώντας  στο NEWS 247 διευκρίνιζε πως «υπάρχει από την πλευρά των βουλευτών πολιτική δέσμευση. Γνώριζαν από την αρχή ότι έχουν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, συνεπώς κανείς δεν δικαιολογείται».

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου με την Πολιτική Γραμματεία να συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι στις 4, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στις 6 το απόγευμα θα ανοίξει τις εργασίες της δεύτερης πανελλαδικής συνδιάσκεψης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόλυτη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα στο εσωκομματικό πεδίο συνοδευόμενη από τη διεύρυνση της βάσης, αλλά και μια νέα δέσμευση απέναντι στην κοινωνία για την ανάδειξη του κοινωνικού προφίλ του κόμματος είναι το μεγάλο ζητούμενο και για το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν ως λύση στο αδιέξοδο το ίδιο το κόμμα, το οποίο μέσα από τον εσωκομματικό διάλογο και το νέο καταστατικό χάρτη αρχών που θα καταρτίσει θα μπορέσει να τονώσει την εμπιστοσύνη και την αυτοπεποίθηση των βουλευτών.

Η πρώτη διαγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ

Έστω και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ – ξεπερνώντας την κουλτούρα της Αριστεράς που αντιτίθεται στις διαγραφές – έκανε πράξη τις κατά καιρού απειλές κατά των αντιφρονούντων βουλευτών «εξοστρακίζοντας» τον Στάθη Παναγούλη από την ομάδα των 145.

Κατά πολλούς η αποπομπή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από την ΚΟ ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς ο ίδιος με μια σειρά από ενέργειές του το τελευταίο διάστημα είχε φροντίσει να θέσει τον εαυτό του πολύ μακριά τόσο από το κόμμα όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου.Κοινοβουλευτικά στελέχη, αλλά και κορυφαία μέλη της Κουμουνδούρου υπενθύμιζαν την πρόσφατη παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή, εξαιτίας της τοποθέτησής του σε πιο χαμηλή θέση στη λίστα της Β΄ Αθήνων, αλλά και την αποχώρησή του από το νομοσχέδιο «σημαία» της κυβέρνησης για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο Στάθης Παναγούλης, αν και χθες επέλεξε να μην ανοίξει τα χαρτιά του, θεωρείται ότι θα ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία στη Βουλή ψηφίζοντας κατά βούληση τα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό θα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τις κινήσεις του σήμερα το μεσημέρι.

Η αποχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η αποχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ηρώδου Αττικού είχε επιλέξει όλο το τελευταίο διάστημα τα «ορεινά» της Βουλής μη αποδεχόμενος τρεις διαφορετικές προτάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα: Να υπουργοποιηθεί στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουλίου, να συμμετέχει στην κυβέρνηση μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του Σεπτεμβρίου, αλλά και να ενταχθεί εκ νέου στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Με ένα τηλεφώνημα, λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός αναχωρήσει για την Τουρκία, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φέρεται να δήλωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Συνομιλητές του τόνιζαν πως  ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι ο σκοπός του είναι να παραδώσει την έδρα του και όχι απλώς να μην ψηφίσει το χθεσινό νομοσχέδιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να ενημέρωσε εκτός από τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκος Βούτση, τον υπουργό Οικονομικών και σύντροφό του στην ομάδα των “53” Ευκλείδη Τσακαλώτο, τη γραμματέα της ΚΟ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αλλά και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο Χρήστο Μαντά.

Η νέα τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε χθες, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σακελλαρίδης βρισκόταν ήδη στη Βουλή προκειμένου να παραιτηθεί.

Πληροφορίες του NEWS 247 αναφέρουν πως μέσα σε αυτά τα δυο 24ωρα έγιναν αρκετές προσπάθειες αρκετών στελεχών προκειμένου να μεταπείσουν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που, όμως απέβησαν άκαρπες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως επιμένουν πως στην τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε ο πρωθυπουργός του ζήτησε την παραίτησή του μετά την φημολογία που υπήρξε για μη συμμετοχή του στην σημερινή ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να σχεδιάζει την αποχώρησή του και από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Κινητικότητα εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί η ομάδα των «53+» εδώ και αρκετό διάστημα να έχει αδρανοποιηθεί, όμως κορυφαία πρώην στελέχη του κόμματος και συνοδοιπόροι του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο συγκεκριμένο σχηματισμό όπως ο Ηλίας Χρονόπουλος, ο Γιάννης Αλμπάνης, η Ήρω Διώτη,  ο Χρήστος Λάσκος φαίνεται να δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο στη δημιουργία μιας νέας κίνησης. Αυτή θα δρα, όπως υποστηρίζουν, πάνω στις ριζοσπαστικές αρχές και θέσεις που είχε ως απόλυτη προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.

Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν λίγες ημέρες και ένα άλλο μέλος των «53+», ο πρώην Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης επέλεξε να καταθέσει την κομματική του ταυτότητα.

Πηγή: news247.gr