Το ντιλ – μαμούθ 150 δισ. που προκαλεί τριγμούς στις ΗΠΑ
- 24/11/2015, 15:46
- SHARE
Η Pfizer ζητά τη στήριξη της Ουάσινγκτον για την εξαγορά της Allergan.
Mετά την ανακοίνωση των δυο φαρμακευτικών κολοσσών Pfizer-Allergan, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer ζήτησε από την Ουάσινγκτον να στηρίξει την απόφαση εξαγοράς ύψους 160 δισ. δολαρίων της Allergan, η οποία έχει έδρα το Δουβλίνο, καθώς και να απορρίψει τις απόψεις ενός συγκεκριμένου αριθμού πολιτικών, μεταξύ των οποίων και της Χίλαρι Κλίντον, που τάσσονται κατά της προσπάθειας της φαρμακοβιομηχανίας να μειώσει τη φορολογία της, μεταφέροντας τη βάση της στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη συμφωνία της ιστορίας, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των παγκόσμιων συναλλαγών, που ανακοινώθηκαν από τις αρχές του έτους, στα 4,2 τρισ. δολάρια. Μάλιστα, το ποσό αυτό ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2007.
Μεταφέροντας τη νέα εταιρεία στην Ιρλανδία, η Pfizer αναμένεται να αποκομίσει στο μέλλον τουλάχιστον 21 δισ. δολάρια, ενώ το ίδιο παράδειγμα έχουν επιτύχει και άλλες επιχειρήσεις στο παρελθόν, όπως η Burger King και η Liberty Global.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Ίαν Ριντ δήλωσε ότι εάν η Ουάσινγκτον εγκρίνει τη μεταφορά της εταιρείας στο Δουβλίνο, παράλληλα θα της επιτρέψει να αυξήσει τις δαπάνες της για την ανακάλυψη νέων σκευασμάτων, ενώ θα έχει πρόσβαση σε κεφάλαια που βρίσκονται παγιδευμένα στο εξωτερικό.
«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το επικροτούν οι πολιτικοί ή γιατί θα ήθελε κάποιος να ματαιώσει αυτή τη συναλλαγή», δήλωσε στο βρετανικό μέσο ο Ριντ, ενώ συμπλήρωσε ότι «αποτελεί μια εξαιρετική συμφωνία για τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι θα προσφέρει τη δυνατότητα επένδυσης στην αμερικανική επιστήμη».
Οι δυο φαρμακευτικοί κολοσσοί υπογράμμισαν ότι την επόμενη τριετία θα περικόψουν σχεδόν 660.000 δολάρια από τον προϋπολογισμό έρευνας και ανάπτυξης της νέας εταιρίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας εξοικονόμησης δαπανών ύψους 2 δισ. δολαρίων.
Συγκεκριμένα, ο οικονομικός διευθυντής της Pfizer, Φρανκ Ντ’Αμέλιο τόνισε σε αναλυτές ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της νέας εταιρίας θα είναι 17-18% μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, συγκριτικά με 25,5% που ήταν το 2014.
Οι αντιδράσεις των Αμερικανών πολιτικών
Τις μετεγκαταστάσεις των εταιρειών στο εξωτερικό με σκοπό την αποφυγή της φορολογίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τις έχει αποκαλέσει ως «μη πατριωτικές», ενώ έχει απειλήσει με περαιτέρω μέτρα τις επιχειρήσεις, εκτός από αυτά που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας αρνητικές αντιδράσεις προς τη συμφωνία ανάμεσα στους επενδυτές της Pfizer και της Allergan.
Aπό την άλλη, ο βασικός αντίπαλος της Κλίντον για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπέρνι Σάντερς ζήτησε από την κυβέρνηση Ομπάμα να μπλοκάρει τη συμφωνία. Ειδικότερα, σημείωσε ότι: «Η συγχώνευση Pfizer-Allergan θα είναι καταστροφή για τους Αμερικανούς καταναλωτές που ήδη πληρώνουν την υψηλότερη τιμή παγκοσμίως για συνταγογραφούμενα φάρμακα».
Ένας ακόμη λόγος που επιθυμούν οι δυο εταιρείες να έχουν ως έδρα το Δουβλίνο, είναι για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των ξένων εταιρειών, καθώς θεωρούν ότι έχουν πληγεί από τον αμερικανικό φορολογικό κώδικα, όπου ο φορολογικός συντελεστής αγγίζει το 35% έναντι 12,5% που είναι στην Ιρλανδία και 20% στη Βρετανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το πιο βασικό είναι ότι οι ΗΠΑ φορολογεί τα κέρδη από το εξωτερικό, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες.
Τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής
Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια των πολιτικών να ακυρώσουν τη συμφωνία των εταιρειών, η συναλλαγή θα έχει τη δομή μιας αντίστροφης συγχώνευσης. Αυτό σημαίνει ότι η Allergan θα εξαγοράσει την Pfizer, και θα μετονομαστεί σε Pfizer, όμως θα συνεχίζει να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Η δημιουργία του νέου φαρμακευτικού κολοσσού αναμένεται να έχει ετήσια έσοδα άνω των 65 δισ. δολαρίων, ενώ η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016.