Fortune: Οι επιθέσεις εναντίον του ISIS δεν θα προστατέψουν τους δυτικούς πολίτες
- 29/11/2015, 18:00
- SHARE
Είναι καιρός οι πολιτικοί να πάψουν να υποκρίνονται.
του Πίτερ Ντομπρόβσκι* για το fortune.com
Είναι μη ρεαλιστικό να υποθέτουμε ότι τα δυτικά κράτη μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος χωρίς να έχουν απώλειες στο εσωτερικό τους. Όπως η Γαλλία, έτσι και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιθανότητα μιας επίθεσης του ISIS στην επικράτειά τους.
Ως καθηγητής εθνικής ασφάλειας σ’ ένα αμερικάνικο στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, θεωρώ ότι οι συνέπειες των επιθέσεων στο Παρίσι για τους πολίτες των ΗΠΑ είναι πολύ αρνητικές.
Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι αναγνώριζαν το ενδεχόμενο απωλειών μεταξύ των μελών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία ή το Ιράκ. Όμως, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ελάχιστοι αντιλαμβάνονταν πόσο ευπρόσβλητο παραμένει το εσωτερικό μέτωπο.
Οι επιθέσεις στο Παρίσι θα βάλουν ένα τέρμα σε αυτή την παρηγορητική σκέψη.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, μαθαίνει εκ νέου ότι οι εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του ISIS τους τελευταίους μήνες – αλλά και η μακροχρόνια δέσμευσή της στις κοσμικές ιδέες στο εσωτερικό της χώρας – έχουν αντίκτυπο.
Εκατό και πενήντα χρόνια πριν, τα δυτικά κράτη μπορούσαν να επεμβαίνουν στρατιωτικά οπουδήποτε στον πλανήτη, χωρίς να φοβούνται ότι θα δολοφονούνταν πολίτες τους στους δρόμους του Λονδίνου ή του Βερολίνου. Τα όπλα των τρομοκρατών του 19ου αιώνα ήταν όπλα χειρός ή κλεμμένα εκρηκτικά.
Σήμερα, ο κόσμος είναι γεμάτος φονικά όπλα. Δολοφονικές μηχανές, όπως τα τυφέκια AK-47 που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παρίσι, είναι διαθέσιμες ακόμα και σε χώρες όπως η Γαλλία, όπου υπάρχουν αυστηρά μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής. Η γνώση παραγωγής εκρηκτικών μηχανισμών βρίσκεται παντού στο διαδίκτυο. Και ακόμα και ειρηνικές τεχνολογίες, όπως π.χ. τα επιβατικά αεροπλάνα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός, όπως έδειξαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Οι απώλειες ήταν, είναι και θα είναι μεγάλες.
Και με τους ισλαμικούς πληθυσμούς να αυξάνονται εντός των δυτικών κρατών, θα αυξάνεται και η ικανότητα απόκρυψης των τζιχαντιστών, και άρα και η τρωτότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών.
Η ικανότητα κρατών όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ να εντοπίσουν τις απειλές στο εσωτερικό τους έχει συγκεκριμένους τεχνικούς, αναλυτικούς και νομικούς περιορισμούς.
Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι μια πρακτική λύση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το σύγχρονο εμπόριο βασίζεται στην ελευθερία κίνησης των αγαθών, των υπηρεσιών και των ανθρώπων. Και μια απόπειρα αύξησης των συνοριακών ελέγχων θα συναντήσει εμπόδια, πρακτικά και εμπορικά.
Το σημαντικότερο είναι ότι ούτε η εκπόνηση νέων στρατιωτικών στρατηγικών, ούτε η ένταση των βομβαρδισμών στόχων του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ θα προστατεύσουν τους απλούς πολίτες στη Δύση. Όση στρατιωτική ισχύ κι αν κινητοποιήσουν η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ή μια οποιαδήποτε συμμαχία μεταξύ τους, ο τρόμος θα παραμένει το μεγάλο όπλο του αδύναμου.
Και η κοινή γνώμη πρέπει να καταλάβει τι σημαίνει ένας πόλεμος εναντίον ενός εχθρού όπως ο ISIS. Οι πολιτικοί ηγέτες στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες κι αλλού θα υπηρετήσουν καλύτερα τους λαούς τους αν πάψουν να υποκρίνονται ότι η μάχη θα είναι πάντοτε περιορισμένη «κάπου εκεί μακριά». Και δεν θα πρέπει να προωθούν στρατιωτικές λύσεις που προσφέρουν ελάχιστες ελπίδες αντιμετώπισης της άμεσης στρατιωτικής απειλής του ISIS, ή των πολιτικών, θρησκευτικών ή εθνοτικών πηγών της σύγκρουσης.
* Ο Πίτερ Ντομπρόβσκι είναι Καθηγητής Στρατηγικής στο Κολλέγιο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.