Από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό μέσω…Νικαράγουας
- 14/10/2013, 08:32
- SHARE
Τα σχέδια των Κινέζων για να ανταγωνιστούν τη Διώρυγα του Παναμά.
Η Νικαράγουα πάντα προσέλκυε φιλόδοξους επιχειρηματίες, πολιτικούς και κυβερνήσεις, ελπίζοντας στη διάνοιξη μίας δεύτερης διώρυγας -μετά απ’ αυτήν του Παναμά- που θα συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με την Καραϊβική. Μέχρι τώρα, αυτές οι προσπάθειες αποτύγχαναν. Όμως, τώρα, μία νέα κινεζική εταιρεία ελπίζει να πετύχει εκεί όπου απέτυχαν πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ και μεγιστάνες της ναυτιλίας.
Η βουλή της Νικαράγουας παραχώρησε μία άδεια διάρκειας 50 ετών στην ιδιωτική εταιρεία HKND, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ και με τον Γουανγκ Γινγκ στο τιμόνι της.
Το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την εταιρεία είναι ότι δεν έχει φιλοδοξίες. Παράλληλα με την κατασκευή της διώρυγας, έλαβε την άδεια να κατασκευάσει μία σιδηροδρομική γραμμή, δύο λιμάνια, ένα διεθνές αεροδρόμιο και έναν αγωγό πετρελαίου. Σε γραπτές δηλώσεις του, ο Γουανγκ τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο μιας μακράς διαδικασίας, και έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, όμως πρόθεσή μας είναι να πετύχουμε».
Τα ερωτήματα, πάντως, γύρω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία φαντάζουν περισσότερα από τις απαντήσεις. Δεν είναι, π.χ., διόλου σαφές πώς σκοπεύει η εταιρεία να χρηματοδοτήσει την κατασκευή της διώρυγας, με κόστος που υπολογίζεται σε 40 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Επίσης, η HKND δεν έχει ανακοινώσει την τελική διαδρομή της διώρυγας, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι τρεις φορές μακρύτερη από την αντίστοιχη του Παναμά. Τέλος, πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά σχετικά με τη δομή ή την ηγετική ομάδα της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη: Μία κινέζικη συλλογή λιμανιών
Το επιχείρημα υπέρ της διάνοιξης μιας νέας διώρυγας είναι το εξής: Ακόμα και με την τρέχουσα επέκτασή της, η Διώρυγα του Παναμά θα είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία του κόσμου. Η προτεινόμενη διαδρομή διέλευσης μέσω της Νικαράγουας θα είναι μεγαλύτερου πλάτους. Γενικότερα, η αναμενόμενη ανάπτυξη της παγκόσμιας ναυτιλίας στα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια, και οι τάσεις στην κατασκευή πλοίων δείχνουν την ύπαρξη μιας εν δυνάμει αγοράς που μπορεί να υπηρετηθεί από μία τέτοια διώρυγα.
Στην ιστοσελίδα της, η HKND αναφέρει ότι «η ταχεία ανάπτυξη στις εμπορικές συναλλαγές Ανατολής-Δύσης και η αύξηση του μέσου μεγέθους των πλοίων παρέχει ένα πειστικό επιχείρημα υπέρ της κατασκευής μιας δεύτερης, αρκετά μεγαλύτερης διώρυγας που θα διασχίζει την Κεντρική Αμερική».
Ο Ντανιέλ Ορτέγκα και η κυβέρνηση των Σαντινίστας έχουν παρουσιάσει το σχέδιο ως κάτι το εξαιρετικά ευεργετικό για τη Νικαράγουα, η οποία είναι η φτωχότερη χώρα της Κεντρικής Αμερικής και η δεύτερη φτωχότερη στο Δυτικό Ημισφαίριο.
Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι με τα κυβερνητικά σχέδια. Το Κίνημα για τη Νικαράγουα, μία συμμαχία κοινοτικών οργανώσεων, διαφωνεί με την προτεινόμενη κατασκευή της διώρυγας. Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Η Νικαράγουα δεν είναι προς πώληση. Η Νικαράγουα ανήκει σε όλους τους Νικαραγουανούς και δεν είναι ατομική ιδιοκτησία του Ορτέγκα και της οικογένειάς του».