Η μάχη των εταιρειών στον 21ο αιώνα
- 05/12/2015, 08:36
- SHARE
Το Fortune 500 στα περίπτερα όλης της Ελλάδας με την εφημερίδα «Επένδυση».
Από την Αναστασία Παρετζόγλου*
Καλώς ήρθατε στο Fortune 500. Πρόκειται για την «ετήσια Βίβλο του επιχειρείν», με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη βάσει κύκλου εργασιών, τις 100 μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες και τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Aν κανείς αναλογιστεί τι και πόσα συνέβησαν το 2015 στη χώρα μας, το Fortune 500 είναι προφανώς ένα «αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο» για την ελληνική κυβέρνηση, που η πολιτική της ατζέντα έχει ως επίκεντρο αποκλειστικά τον δημόσιο τομέα. Αδιαφορώντας για το τι γίνεται στις οικονομίες και τις επιχειρήσεις του δυτικού κόσμου, όπου όλα αλλάζουν ραγδαία, γυρνώντας την πλάτη – όταν δεν θέτει εμπόδια – στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, απορροφημένη από την προσπάθειά της να μετατρέψει το δημόσιο χρέος σε ιδιωτικό, αρνούμενη τις επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, ψάχνει ακόμη ισοδύναμα που, το πιθανότερο, θα πλήξουν και πάλι τους παραγωγικούς τομείς της χώρας.
Εκεί έξω λοιπόν, οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έκαναν νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2014 , σημειώνοντας αύξηση κατά 0,5% το 2014 σε σχέση με το 2013. Όμως, τα συνολικά κέρδη για τις εταιρείες μειώθηκαν κατά 15% περίπου και βασικός λόγος για την πτώση αυτή ήταν οι χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου, που έπληξαν τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και το γεγονός ότι οι γίγαντες των στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddie Mac κατέγραψαν συνολικά κέρδη για το 2014 μόλις 22 δις δολάρια (από 133 δις το 2013) . Πιο κερδοφόρα επιχείρηση αναδείχτηκε η Βιομηχανική & Εμπορική Τράπεζα της Κίνας, με καθαρά έσοδα ύψους 44,8 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας σε κερδοφορία ακόμα και την Apple των 39,5 δισ. δολάρια.
Για τις 100 μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες το 2014 ήταν μια χρονιά σταθεροποίησης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Αν και η δραστηριότητα σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας ήταν στάσιμη, καθοριστικό ρόλο στην τόνωση του εθνικού προϊόντος έπαιξε ο τουρισμός, που αναδεικνύεται πλέον σε στυλοβάτη της οικονομίας ακόμη και σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Δυστυχώς, η εικόνα των εταιρειών άλλαξε άρδην κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, μετά την επιβολή των capital controls και την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών, που συνοδεύτηκε από μαζική εκροή καταθέσεων. Έτσι, αρκετές επιχειρήσεις στο τέλος του 2015 θα εμφανίσουν νέα κάμψη του κύκλου εργασιών τους, σε αντίθεση με τη σαφώς θετική εικόνα που επικράτησε το 2014.
Εν τούτοις, υπάρχουν εταιρείες που κερδίζουν τη «μάχη» της ανάπτυξης παρά την οικονομική λαίλαπα. Απόδειξη, η λίστα με τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Προέρχονται από όλους τους κλάδους της οικονομίας και κατάφεραν να ξεχωρίσουν εμφανίζοντας ανοδική πορεία του κύκλου εργασιών και των λειτουργικών τους κερδών, αποκλιμακώνοντας – παράλληλα – τη δανειακή τους επιβάρυνση. Στη λίστα, που καταρτίστηκε αποκλειστικά για το Fortune σε συνεργασία με την Infobank Hellastat, έχετε την ευκαιρία να δείτε το προφίλ των 30 αυτών σπουδαίων πρωταγωνιστών. Θα σταθώ, όμως στην Kleemann, μια ελληνική εταιρεία από το Κιλκίς, που ενώ το 2009 εξαρτιόταν σε ποσοστό 70% από τις πωλήσεις στην ελληνική αγορά, μέσα σε μια πενταετία κατάφερε να αντιστρέψει θεαματικά τον όγκο των πωλήσεων της, πραγματοποιώντας σήμερα το 88% του κύκλου εργασιών της στο εξωτερικό. Ο όμιλος παράγει και εγκαθιστά ανελκυστήρες για κάθε φύση ιδιωτικού ή δημοσίου έργου στον πλανήτη και τα αδέλφια Κουκούντζου περιγράφουν στην Πέννυ Κούτρα, πώς η εταιρεία έφτασε να εξάγει σε 102 χώρες και να παίρνει έργα σε Ρωσία και Κίνα.
Tο Fortune 500, τιμούν με αποκαλυπτικές συνεντεύξεις, επιχειρηματικοί ηγέτες από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ανακύπτει ένας κοινός τόπος: Για να θωρακίσουν τις εταιρείες τους απέναντι στο τσουνάμι που επερχόταν, τερμάτισαν έγκαιρα δραστηριότητες που αποδείχτηκαν εξαιρετικά κοστοβόρες, επεκτάθηκαν μέσω εξαγορών προκειμένου να διευρύνουν τις εργασίες τους στο εξωτερικό, εκμεταλλεύτηκαν τις ευκαιρίες που διανοίγονται σε αναδυόμενες αγορές, οι εξαγωγές έγιναν η απόλυτη προτεραιότητα, οι τεχνολογίες αιχμής αποτέλεσαν την «αιχμή του δόρατος» της στρατηγικής τους και το κυριότερο, στράφηκαν αποφασιστικά στην παραγωγή. Επιπλέον, έκριναν ότι τα χρήματα είναι καλύτερο να επενδύονται στην επέκταση διότι τα μελλοντικά κέρδη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Ήταν, εν ολίγοις, ετοιμοπόλεμοι για την ανταπόκριση της εταιρείας τους στις απαιτήσεις, όχι μόνο της κρίσης, αλλά του 21ου αιώνα. Γιατί όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην παραμονή μιας τρίτης βιομηχανικής επανάστασης που απαιτεί ριζικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Η απίστευτη ταχύτητα με την οποία εταιρείες όπως η Google και το Facebook αναρριχήθηκαν στη λίστα Fortune 500, με την Uber να τους ακολουθεί κατά πόδας, δείχνει ότι ένα νέο μοντέλο αναδύεται στη θέση των πάλαι ποτέ κραταιών μεγάλων επιχειρήσεων, όπου το μέγεθος δεν είναι το μόνο που μετράει σε ένα αβάσταχτα διασυνδεδεμένο σύμπαν. Κορυφαίο άρθρο «Η εταιρεία του 21ου αιώνα» του Geoff Colvin που πρέπει όλοι να διαβάσουμε. Φανταστείτε έναν νέο κόσμο όπου η εργασία, η πληροφορία και το χρήμα κινούνται εύκολα, ανέξοδα και σχεδόν άμεσα. Είναι κάτι που συμβαίνει ήδη. Η εταιρεία σας είναι έτοιμη για όλα αυτά;
*Η Αναστασία Παρετζόγλου είναι Brand Manager της ελληνικής έκδοσης του Fortune.