Νέα πρόταση-σοκ των δανειστών: Ζητούν κι άλλες περικοπές συντάξεων
- 04/12/2015, 20:28
- SHARE
Το κουαρτέτο των θεσμών απορρίπτει την κυβερνητική πρόταση για κάλυψη του κενού στο Ασφαλιστικό με αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Ο λογαριασμός του Ασφαλιστικού δεν βγαίνει χωρίς μειώσεις στις συντάξεις. Αυτή είναι η ετυμηγορία των δανειστών, που απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για κάλυψη των ελλειμμάτων μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών και επιμένουν σε περικοπές δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα προκύψουν από τις μειώσεις στις συντάξεις.
Σύμφωνα με πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί θα προκύψει με τρεις τρόπους:
– είτε με μείωση όλων των συντάξεων, από το πρώτο ευρώ κατά 6%-6,5%,
– είτε με μειώσεις περίπου 15% στις συντάξεις πάνω από τα 750-800 ευρώ,
– είτε με μειώσεις 30-40% στις συντάξεις πάνω από τα 1000 ευρώ.
Επειδή, οι δανειστές θεωρούν ότι το τελευταίο σενάριο είναι ακραίο και μόνο στο άκουσμα του ποσοστού, το απορρίπτουν. Ωστόσο και το σενάριο για μείωση 6% σε όλες -ακόμη και τις πολύ χαμηλές συντάξεις- είναι ένα μέτρο με τεράστιο πολιτικό κόστος, προκρίνουν το τρίτο σενάριο, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων πάνω από το όριο των 750-800 ευρώ, καθώς στην τελευταία κατηγορία ανήκει περίπου το 50% των συνταξιούχων.
Οι δανειστές, παράλληλα, ζητούν και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για τις συντάξιμες αποδοχές σε ποσοστά ανάλογα με εκείνα που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης να πέσει από το 75% σήμερα, στο 45-55%, επιφέροντας σημαντικότατες μειώσεις στις συντάξεις που θα εκδοθούν στο μέλλον.
Η τρόικα έχει απορρίψει όμως και την ελληνική πρόταση για το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, καθώς, όπως υποστηρίζει δεν συμπιέζει προς τα κάτω τους εισαγωγικούς μισθούς, ενώ και οι αυξήσεις δεν δίνονται με βάση την παραγωγικότητα, αλλά με βάση τα έτη υπηρεσίας.
Το σχέδιο είναι αντίθετο με τη φιλοσοφία του Μνημονίου και για το λόγο αυτό, οι επικεφαλής του κουαρτέτου που καταφθάνουν την Τρίτη στην Αθήνα με σκοπό να κλείσουν τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα θα ζητήσουν αλλαγές προκειμένου να εγκριθεί.
Σημειώνεται πως η ψήφιση του νέου Ενιαίου Μισθολογίου είναι ένα από τα 13 μέτρα που συνδέονται με την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από την υποδόση του Αυγούστου, η οποία και κινδυνεύει να χαθεί εάν δεν εκταμιευθεί μέσα στο Δεκέμβριο.