Τεχνολογία, μόδα και προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις
- 11/12/2015, 11:55
- SHARE
Πώς το digital transformation αλλάζει την καταναλωτική συμπεριφορά και την καθημερινότητά μας.
Της Δανάης Βαράγκη
Έχουμε εισέλθει στην εποχή που όλο και περισσότερο βασιζόμαστε στην τεχνολογία. Όλο και περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές κάνουν την εμφάνιση τους στην καθημερινότητά μας επιτρέποντας μας να χειριζόμαστε τα πάντα από το κινητό μας τηλέφωνο ή το tablet.
Η ερώτηση όμως που προκύπτει είναι η εξής: κατά ποσό κλάδοι -όπως η μόδα- διαχειρίζονται σωστά αυτές τις αλλαγές και κατά πόσο το ευρύ κοινό πραγματικά διευκολύνεται από την εμφάνιση τεχνολογικών νεωτερισμών; Εφαρμογών στις οποίες έχεις πρόσβαση απλά και γρήγορα;
Κάποτε, για να κάνεις τα ψώνια σου πήγαινες σε μαγαζιά και αγορές κάτι που αργότερα εξελίχθηκε σε εμπορικά κέντρα, τα γνωστά μας shopping malls. Τώρα, πιο πολύ από ποτέ, ο κόσμος αγοράζει ρούχα, ψάχνει για ευκαιρίες, καθώς και πολλά άλλα, μέσα από το διαδίκτυο.
Αρχικά , υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτό δεν μπορούσε να εξελιχθεί παραπάνω και εκπλαγήκαμε όλοι όταν συνειδητοποιήσαμε ότι εμφανίστηκαν εφαρμογές που σε βοηθάνε να κάνεις τις αγορές σου από την ευκολία του κινητού σου τηλεφώνου.
Ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες εταιρίες έβγαζαν διαδικτυακές προσφορές παρακάμπτοντας τα φυσικά καταστήματα. Στόχος ήταν ο καταναλωτής αφενός να έρχεται σε επαφή με το brand και αφετέρου να δελεάζεται για αγορές που δεν απαιτούν τη φυσική επίσκεψη στο σημείο πώλησης.
Βέβαια, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις στο φαινόμενο αυτό, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν να χάσουν την εμπειρία που βιώνουν όταν ψωνίζουν. Ο λόγος είναι απλός: Στο ίντερνετ δεν έχει κάποιος την ευκαιρία να αισθανθεί , να αγγίξει και να δοκιμάσει το ρούχο της επιλογής του.
Παρ’ όλα αυτά όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, όλοι τρέχουν να προλάβουν την ανάπτυξη αυτή και οι νέες γενιές είναι όλο και πιο θερμές στο καινούργιο, στο πιο εξελιγμένο. Από την άλλη, όταν έχεις συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη καθημερινότητα, σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα το καινούργιο είναι ξένο για σένα και συνήθως κάτι κρύο ή επίφοβο.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, πρέπει να δούμε και την αντιστοιχία ανάμεσα στον καταναλωτή και τις παραδοσιακές εταιρείες μόδας. Η αλλαγή που φέρνει η τεχνολογική επανάσταση και που βιώνουμε καθημερινά (digital transformation) θα πρέπει να οδηγήσει τις εταιρείες αυτές σε συνεχή εγρήγορση, έτσι ώστε να μην χάσουν τους καταναλωτές τους, να μη μείνουν πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Εάν δεν τα καταφέρουν, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, καθώς καθημερινά εμφανίζονται χιλιάδες άλλες εταιρίες που έχουν κάνει εγκαίρως αυτά τα βήματα.
Πλέον ο ανταγωνισμός δεν προέρχεται μόνον από κάποια άλλη πολυεθνική, αλλά μπορεί να έλθει από μια νεοφυή εταιρεία (technology startup) από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Εταιρείες κολοσσοί του παρελθόντος πλέον έχουν χρεοκοπήσει και νέες εταιρείες έχουν αξία όσο γίγαντες του παρελθόντος (Hilton-AirBnB).
Ένα ακόμα αξιοσημείωτο δεδομένο είναι το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή φέρνει και σημαντικές διαφοροποιήσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά. Για παράδειγμα πλέον ο καταναλωτής δεν έχει ούτε την υπομονή, ούτε την πιστότητα (brand loyalty) για να πολυασχοληθεί με το ζήτημα. Το οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία πρέπει να παρέχεται σωστά και γρήγορα. Πλέον, η έννοια του «print» έχει μετατραπεί σε «digital» σε όλα τα επίπεδα και το ίδιο έχει συμβεί και στην μόδα. Για παράδειγμα, όταν επισκέπτεσαι ένα μαγαζί βλέπεις το ρούχο σε μια κούκλα, ενώ όταν επισκέπτεσαι μια ιστοσελίδα, μια εφαρμογή (mobile app) μπορείς πλέον να ανεβάσεις μια φωτογραφία της επιλογής σου και να παρατηρήσεις πως θα ταίριαζε στην προσωπικότητα σου το ίδιο ακριβώς ρούχο.
Είναι η εποχή όπου η ψυχολογία και η αντίληψη του καταναλωτή έχουν αλλάξει πλήρως. Στον τομέα της μόδας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έχουν γίνει πιο διαδραστικά παρά ποτέ. Ο ίδιος καταναλωτής που πριν κατέκρινε την εξέλιξη αυτή, χρησιμοποιεί αυτές τις εφαρμογές και αυτές τις πλατφόρμες. Η αμεσότητα στις νέες τάσεις της μόδας και η πληθώρα των επιλογών είναι τόσο ελκυστικές, καθώς και τα πλεονεκτήματα τόσα πολλά, που δεν μπορεί να μην μετέχει.
Ο κόσμος μας αλλάζει καθημερινά. Ο άνθρωπος έχει μάθει να εκμεταλλεύεται αυτές τις αλλαγές, να ζει και να προοδεύει μέσα στο νέο του περιβάλλον. Το κατά πόσοι είμαστε έτοιμοι για αυτές τις θεμελιώδεις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή μένει να το δούμε στην πράξη. Εγώ είμαι πάντως θετική και αισιόδοξη, αφού πιστεύω στους ανθρώπους και στις ικανότητες τους.
Η Δανάη Βαράγκη είναι Founder του DV Closet (Διαβάστε σχετικά εδώ)
Η Δανάη Βαράγκη θα συμμετάσχει την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στο πρώτο Pioneers Athens, με χορηγό επικοινωνίας το Fortune Greece.