Ντομπρόβσκις: Έτοιμοι να συζητήσουμε ισοδύναμα στο ασφαλιστικό
- 16/12/2015, 17:47
- SHARE
Συμφωνία Κομισιόν και ΔΝΤ στη μεθοδολογία για την ελάφρυνση του χρέους αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να συζητήσουν εναλλακτικά μέτρα για το ασφαλιστικό, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI.
«Αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προτείνει εναλλακτικά μέτρα με το ίδιο δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος, οι θεσμοί είναι έτοιμοι να τα συζητήσουν. Αυτή τη στιγμή, συζητάμε πώς θα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού», είπε.
Μάλιστα, δεν έκρυψε δε την αντίρρηση του για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. «Σε γενικές γραμμές, η εκτίμησή μας είναι πως η αύξηση της φορολόγησης της εργασίας στο στάδιο αυτό δεν θα είναι ένα παραγωγικό μέτρο για την ελληνική οικονομία», σημείωσε με νόημα.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε πως θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση στοχεύουν σε ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο δεν απέκλεισε την χρονική επέκτασή της. «Δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος», ανέφερε.
Όσον αφορά στο χρέος αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει με το ΔΝΤ στη μεθοδολογία για το πώς θα αξιολογήσουν οι θεσμοί τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Όπως είπε, δεν θα ληφθεί υπόψη μόνο η επίπτωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, αλλά και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Προσέθεσε πάντως πως τελικά θα είναι οι χώρες-μέλη του ευρώ εκείνες που θα αποφασίσουν ποιοι όροι για το χρέος είναι αποδεκτοί και ποιοι δεν είναι, αλλά και ότι άπτεται του ΔΝΤ να αποφασίσει αν θα μετέχει στο νέο πρόγραμμα ή όχι.
«Στην περίπτωση της Ελλάδας, δεδομένης της πολύ μεγάλης περιόδου χάριτος και ωριμάνσεων και των χαμηλών επιτοκίων, σημαίνει ότι το κόστος είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Οπότε, υπό το πρίσμα αυτό, το ζήτημα βασικά είναι και πώς αντιμετωπίζεις την εξυπηρέτηση του χρέους μακροπρόθεσμα, αποφεύγοντας κάποιες απότομες κορυφώσεις», ανέφερε ο Λετονός Επίτροπος.
Ο Επίτροπος προσέθεσε πως ένα σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης δανειστών – Ελλάδας είναι να υπάρξει μια επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση. «Θα ήταν μια ισχυρή ένδειξη ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σοβαρότητα στην τήρηση των όρων του προγράμματος», είπε, ενώ ρωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου Μνημονίου δεν απέκλεισε καθώς το πρόγραμμα προχωράει την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου (MoU) «κάποια στιγμή στο μέλλον».
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει κάποια ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος λόγω των προσφύγων απάντησε καταφατικά. «Αναμφίβολα πρέπει να λάβουμε υπόψη την προσφυγική κρίση», είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Πυρά» από Μαξίμου εναντίον της αντιπολίτευσης
Κρίσιμες αναφορές του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε σημερινή συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, όπως αυτή για το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα και εκείνη σχετικά με το ασφαλιστικό, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, καταδεικνύοντας έτσι και ότι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στην διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης «εκθέτει» τα ίδια τα κόμματα αυτά.
Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό Πρόγραμμα.
Επισημαίνουν, δεύτερον, ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο Ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.
Κατόπιν τούτου, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι το γεγονός αυτό εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του Ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις. Αντί γι αυτό -τονίζουν οι ίδιες πηγές- προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η Συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν -όπως συμπληρώνουν- επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.