Από κενό σε κενό το ελληνικό πρόγραμμα
- 15/10/2013, 12:40
- SHARE
Νέες ισχυρές πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα 2 δισ. ευρώ το 2014 – Γραμμή άμυνας από την κυβέρνηση.
«Κλεφτοπόλεμος» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται ανάμεσα στους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση. Το χθεσινό Eurogroup μόνο εύκολο δεν ήταν για τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος και δέχθηκε ισχυρές πιέσεις για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε το επίδομα πετρελαίου χωρίς το «ναι» της τρόικα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» οι δανειστές ζητούν επιτακτικά πρόσθετα («διορθωτικά») δημοσιονομικά μέτρα της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014, λόγω προεξοφλούμενων υπερβάσεων στις κοινωνικές δαπάνες, υστέρησης στα προσδοκώμενα οφέλη από την αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και της χαμηλής εισπραξιμότητας του νέου φόρου που θα αντικαταστήσει το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Eurogroup: Νωρίς για νέα δημοσιονομικά μέτρα – Όχι σε «κούρεμα» χρέους
Στην ίδια γραμμή και η ΕΚΤ
Την ύπαρξη «σημαντικού» δημοσιονομικού κενού το 2014 επιβεβαίωσε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκιοργκ Ασμουσεν, λίγο πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, στο Λουξεμβούργο. Ο Άσμουσεν ανέφερε ότι «οι συνομιλίες της Ελλάδας με την τρόικα έχουν διακοπεί έως ότου η Ελλάδα να καλύψει το δημοσιονομικά κενό του 2014», ενώ πρόσθεσε ότι η «ΕΚΤ δεν μπορεί να μετακυλίσει τα ελληνικά ομόλογα», απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε συνέντευξη του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ανέφερε τη συγκεκριμένη λύση ως μέσο για τη κάλυψη εν μέρει του χρηματοδοτικού κενού στο πρόγραμμα.
Διαβάστε σχετικά: Την μπάλα στο «γήπεδο» της Ελλάδας πετά ο Άσμουσεν
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι «υπάρχουν ανοικτά δημοσιονομικά ζητήματα» για την Ελλάδα, αλλά απέφυγε να αναφερθεί σε νούμερα, παραπέμποντας στην αποστολή της τρόικας.
Η ελληνική πλευρά μέσω του αρμόδιου υπουργού Γιάννης Στουρνάρα επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα και ότι δεν υπάρχει «σημαντικό» δημοσιονομικό κενό, επιμένοντας ότι η χώρα έχει επιτύχει εντυπωσιακή από κάθε άποψη δημοσιονομική προσαρμογή. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα έχει επισημανθεί σε ανώτατο επίπεδο ακόμα και από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με προειδοποίηση ότι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν στη βουλή.
Στουρνάρας: Όχι σε νέα οριζόντια μέτρα
Από την πλευρά της η τρόικα δεν ζητάει μέτρα «οριζόντιου χαρακτήρα», αλλά «στοχευμένες περικοπές δαπανών», χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές. Άλλωστε πρόσφατα τόσο ο Όλι Ρεν όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ έστειλαν μήνυμα χαλάρωσης της λιτότητας στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στα 10 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό
Εκτός των μέτρων για την κάλυψη δημοσιονομικής τρύπας το 2014, υπάρχει και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, το οποίο και ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του EFSF/ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Καθώς είναι ακόμα υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο η χώρα μας θα καταφέρει να αντλήσει χρήματα από τις αγορές το 2014, παρά τις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ, αναζητούνται τρόποι κάλυψης του «χρηματοδοτικού κενού» που δημιουργείται έως το 2016.
Η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, τόνισε χθες ο κ. Ντάισελμπλουμ, και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2014, εφόσον φυσικά έχει στο μεταξύ ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το χρηματοδοτικό κενό ανέρχεται σε 10,5 με 10,8 δισ. και μπορεί να καλυφθεί «χωρίς τρίτο πρόγραμμα και χωρίς να απαιτείται επάνοδος της Ελλάδας στις αγορές». Η χώρα μας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχει καταθέσει σχετικές τεχνικές προτάσεις στους εταίρους μας, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της χωρίς νέο δάνειο. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν τη μετακύλιση των εγγυητικών ομολόγων που είχαν εκδοθεί για τις τράπεζες της χώρας μας το 2009, τη λήψη «ισοδύναμων» μέτρων με τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους (ANFAs), αλλά και ενδεχομένως τη χρήση αδιάθετων κεφαλαίων από το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.