H SAP ποντάρει στους νέους επιχειρηματίες
- 01/01/2016, 12:00
- SHARE
Η εταιρεία επενδύει µέσω του Startup Focus Program στο ελληνικό δυναµικό, και η διευθύντρια Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης και Λειτουργιών, Αλεξάνδρα Κοκκίνη, εξηγεί το «γιατί».
Η επιχειρηµατικότητα και οι νεοφυείς επιχειρήσεις πηγαίνουν πάντα µαζί. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σε σηµαντικό βαθµό το οικοσύστηµα των startups –ειδικά στο πεδίο των τεχνολογικών εφαρµογών–, µε ολοένα και περισσότερους νέους να προσπαθούν να εξελίξουν την ιδέα τους σε προϊόν. Την τάση αυτή παρατηρούν και στη χώρα µας µεγάλες εταιρείες, οι οποίες, µέσω προγραµµάτων, επιχειρούν να υποστηρίξουν την καινοτοµία και να βοηθήσουν νέους επιχειρηµατίες να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που αντιµετωπίζουν.
Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Startup Focus Program της SAP, η οποία αποτελεί έναν από τους µεγαλύτερους παρόχους λύσεων και εφαρµογών επιχειρησιακού λογισµικού στον κόσµο, έχοντας πάνω από 230.000 πελάτες σε περισσότερες από 180 χώρες και απασχολώντας περισσότερα από 65.000 άτοµα στα γραφεία της. Το Startup Focus Program δηµιουργήθηκε από τον ιδρυτή της SAP, Hasso Plattner, ο οποίος εµπνεύστηκε την HANA, µια ισχυρή in-memory πλατφόρµα ικανή να διαχειρίζεται δεδοµένα ανεξαρτήτως όγκου και να αποκρίνεται σε πραγµατικό χρόνο.Το πρόγραµµα ήδη «τρέχει» σε 57 χώρες, ανάµεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα, µε στόχο να προσφέρει σε startups µε έµφαση σε τεχνολογίες in-memory big data, analytics πραγµατικού χρόνου ή predictive analytics, δωρεάν τεχνολογία και εκπαίδευση πάνω στην υλοποίηση εφαρµογών µε χρήση των διαθέσιµων καινοτόµων λύσεων της SAP.
Παράλληλα, η βοήθεια η οποία προσφέρεται στους νέους επιχειρηµατίες αφορά τη διαδικασία τοποθέτησης των λύσεών τους στην αγορά, µέσα από υποστήριξη στους τοµείς των πωλήσεων και του µάρκετινγκ, στους οποίους υστερούν οι περισσότερες επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα βήµατά τους.
Πώς γεννηθηκε η ιδέα
Παραδοσιακά η SAP φηµίζεται για την παροχή υψηλού επιπέδου προϊόντων τεχνικού λογισµικού που βοηθούν τις επιχειρήσεις να εξαλείφουν την πολυπλοκότητα, να δηµιουργούν ευκαιρίες και να αντεπεξέρχονται στον ανταγωνισµό. H πλατφόρµα SAP HANA αποτελεί την απόλυτη καινοτοµία στον τοµέα του in-memory computing και έρχεται για να γίνει η ναυαρχίδα του οµίλου, ενσωµατώνοντας τις νέες τεχνολογίες των κοινωνικών δικτύων (social media), των επιχειρηµατικών δικτύων (ariba), αλλά και των τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους (cloud) και κινητών επικοινωνιών (smartphones). Στόχος της πλατφόρµας αυτής είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να µετασχηµατιστούν και να ανταποκριθούν αποτελεσµατικά στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής οικονοµίας.
Είναι ενδεικτικό ότι η πλατφόρµα SAP HANA αριθµεί πλέον περισσότερους από 7.200 πελάτες, µέγεθος το οποίο διπλασιάστηκε το προηγούµενο έτος –και συνεχίζει να αυξάνεται– ενώ η cloud πλατφόρµα SAP HANA διαθέτει ήδη περισσότερους από 1.500 χρήστες. Την ίδια στιγµή, τη χρησιµοποιούν περισσότεροι από 2.100 επιχειρησιακοί χρήστες από νεοφυείς επιχειρήσεις.
Γιατί, όµως, τέτοια προσήλωση στις startups; «Αρκετές εταιρείες επενδύουν σε προγράµµατα που “τρέχουν” νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως το ίδιο κάνουν και οι πελάτες τους. Και αυτό γιατί χρειάζονται τις ιδέες και τις εφαρµογές που προσφέρουν οι άνθρωποι αυτοί, ιδέες που η εταιρεία µπορεί να µην είχε καν φανταστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι οι ηλεκτρονικές πληρωµές χωρίς την ανάγκη µεσολάβησης κάποιου οικονοµικού ιδρύµατος, που σε λίγο θα ισχύουν παντού. Έτσι, οι ίδιες οι τράπεζες, για παράδειγµα, προσπαθούν να απορροφήσουν εταιρείες που θα τους δώσουν αυτές τις παροχές» εξηγεί στο Fortune η διευθύντρια Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης και Λειτουργιών της SAP Hellas, Αλεξάνδρα Κοκκίνη.
Για να συµµετέχει κάποιος στο πρόγραµµα πρέπει να περιγράψει στην επιτροπή το business plan του και, εφόσον αυτό εγκριθεί, εντάσσεται στο πρόγραµµα, στο οποίο παρέχεται διαρκής εκπαίδευση και τεχνική παρακολούθηση της προόδου της λύσης από στελέχη της εταιρείας. Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί το τεχνικό κοµµάτι, η SAP συνεχίζει να λειτουργεί συµβουλευτικά παρέχοντας υποστήριξη σε επίπεδο µάρκετινγκ και πωλήσεων. Το σηµαντικό είναι πως η διαδικασία ξεκινάει από την ιδέα για να καταλήξει µέχρι την αγορά.
Το Startup Focus Program επί ελληνικού εδάφους
Στην Ελλάδα, το πρόγραµµα άρχισε για πρώτη φορά το 2013 µε δέκα εταιρείες, ενώ η ίδια προσπάθεια έγινε στην Κύπρο και στη Μάλτα. Το Startup Focus Program «τρέχει» σε κύκλους και ανά τακτά χρονικά διαστήµατα γίνεται ένα Startup Forum σε διαφορετικές περιοχές στο πλαίσιο της ενηµέρωσης των ελληνικών startup εταιρειών για το παγκόσµιο πρόγραµµα SAP Startup Focus Program, όπου διακρίνεται η startup µε την καλύτερη πρόταση. Το πρόγραµµα, όµως, είναι ζωντανό καθ’ όλη τη χρονιά, και αυτό σηµαίνει πως, αν κάποια εταιρεία επιθυµεί να ενταχθεί, µπορεί να κάνει την αίτησή της και να αξιολογηθεί.
Ένα από τα πλεονεκτήµατα που έχουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραµµα, όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Κοκκίνη, είναι η δυνατότητα να παρουσιάσουν το επιχειρηµατικό πλάνο τους σε επιλεγµένους αποδέκτες είτε από τα ΜΜΕ είτε από την SAP και το SAP Ventures (VC που διαχειρίζεται συνολικά 1,4 δισ. δολάρια), καθώς και στους υφιστάµενους πελάτες. Στόχος δεν είναι απλώς η ένταξη εταιρειών στο πρόγραµµα, γι’ αυτό, εξάλλου, το Focus Program δεν έχει διαφηµιστεί, ώστε να θεωρήσει ο κόσµος πως πρόκειται για ένα απλό πρόγραµµα επώασης επιχειρήσεων, αλλά η δηµιουργία προϊόντων τα οποία θα πουληθούν στους πελάτες της –και όχι µόνο–, καθώς και η προσέλκυση εκείνων των εταιρειών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη λύσεων στην κορυφή της πλατφόρµας SAP HANA, που θα έχουν εφαρµογή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
«Δεν είµαστε άλλος ένας venture partner, γι’ αυτό και δεν παρέχεται οικονοµική υποστήριξη. Οι ώριµες startups µπορεί να κάνουν συζητήσεις µε το venture, αλλά εµείς δεν έχουµε καµία εµπλοκή. Εµείς θέλουµε να δώσουµε τις υπηρεσίες και όχι τη χρηµατοδότηση. Ως εκ τούτου, αποφεύγουµε εταιρείες που είναι σε διαρκή αναζήτηση χρηµατοδότησης» ξεκαθαρίζει η COO της SAP Hellas and Cyprus.
Το πρόγραµµα στην Ελλάδα έχει τη δική του δυναµική, χωρίς να αποκλίνει σε καµία περίπτωση από τους κανόνες που ορίζονται από τα κεντρικά της εταιρείας. Βασική συµπλήρωση ήταν το University Alliance, ένα πρότζεκτ σε συνεργασία µε την Ιατρική Σχολή Αθηνών, ώστε να βελτιωθούν η έρευνα και η ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα που υλοποιείται µέσω συνεργασιών µε εκπαιδευτικά ιδρύµατα. Βάσει αυτού, αξιοποιείται το λογισµικό της SAP για την εκπαίδευση και την έρευνα, στο πλαίσιο της επαγγελµατικής κατάρτισης των φοιτητών. «Η in-memory πλατφόρµα SAP HANA αποτελεί τη βάση για τη δηµιουργία αλγορίθµων, οπότε είναι χρήσιµη στα πανεπιστήµια για τη δηµιουργία αλγοριθµικών µοντέλων» εξηγεί η Αλεξάνδρα Κοκκίνη και συµπληρώνει: «Ό,τι µας βοηθάει ως χώρα, εµείς θέλουµε να το φέρουµε εδώ». Παράλληλα, η SAP Hellas επενδύει στις συνεργασίες, γι’ αυτό και βρίσκεται σε συζητήσεις µε το Egg, το «Make Innovation Work», αλλά και το Ελληνοαµερικανικό Επιµελητήριο, για τη δηµιουργία πρωτοβουλιών, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα σε άνεργους, σε προγράµµατα ΕΣΠΑ και Erasmus. Στο πρόγραµµα της SAP έχουν συµµετάσχει οι ελληνικές startups Warply, Intelen, Intale, ICT wings, ενώ η ARK Analytics βρίσκεται ένα «βήµα» προτού ενταχθεί.
Το ελληνικό οικοσύστηµα
Όπως εξηγεί η Αλεξάνδρα Κοκκίνη, υπάρχει αρκετό ταλέντο στην Ελλάδα και οι νέοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Από την άλλη, µε την εµπειρία τους οι άνθρωποι της SAP έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν αµέσως αν ένα επιχειρηµατικό µοντέλο έχει προοπτικές. «Το πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι ελληνικές startups είναι η προσέγγιση· η µετάβαση, δηλαδή, από το “ελάχιστο βιώσιµο προϊόν” σε ένα προϊόν που προσφέρει πραγµατική αξία. Αυτό είναι ένα µεγάλο βήµα. Ωστόσο, ακόµα µεγαλύτερο είναι µια εταιρεία των δέκα χιλιάδων πωλήσεων να εξελιχθεί σε µια αυτόνοµη εταιρεία του ενός εκατοµµυρίου πωλήσεων. Εκεί µπορούµε να βοηθήσουµε, ώστε να σκέφτονται περισσότερο την αγορά, και όχι µόνο τη χρηµατοδότηση». Τι ζητεί, όµως, ο όµιλος από όσους κάνουν αιτήσεις τους µε σκοπό να ενσωµατωθούν στο πρόγραµµα; «Σοβαρότητα και να ακούν τις συµβουλές µας» απαντά η Αλεξάνδρα Κοκκίνη. Άλλωστε, η σχέση της SAP και των νέων επιχειρήσεων δεν σταµατά µόνο στην εκπαίδευση και τη στήριξη, καθώς, µετά την ολοκλήρωση του προγράµµατος στόχος είναι, φυσικά, η σύναψη συνεργασιών.
Από την πλευρά της, η SAP επιδιώκει να προσελκύσει εκείνες τις καινοτόµες εταιρείες που θα δηµιουργήσουν ψηφιακές εφαρµογές για την πλατφόρµα ΗΑΝΑ· θα µπορέσουν, µε άλλα λόγια, να ενσωµατώσουν τις λύσεις αυτές άµεσα στην εφαρµογή και να γίνουν SAP OEM Partners. Ως SAP Partner, µια εταιρεία µπορεί να αξιοποιήσει τα εργαλεία αυτά στο έπακρο, συµπεριλαµβανοµένων των analytics, των εφαρµογών, των βάσεων δεδοµένων και τεχνολογίας, του cloud και των mobile offerings .
Με τον ίδιο τρόπο που εργάζεται η SAP µε τις εταιρείες, εργάζεται και µε τους ανθρώπους της, κάνοντας διαρκώς διαγωνισµούς. Το ίδιο γίνεται και µε τη χάραξη της στρατηγικής όπου οι υπάλληλοι καλούνται να εκφέρουν την άποψή τους, αφού έχουν εκπαιδευτεί µε brainstorm τεχνικές και design thinking.
«Προσπαθούµε να προωθήσουµε την ιδέα της συνεργασίας, εντός και εκτός οµίλου. Η αλλαγή είναι απαραίτητη» καταλήγει η Αλεξάνδρα Κοκκίνη.
*To άρθρο δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.