H απίστευτη ιστορία της Βίκυ Πράις: Από το Greekonomics στο Prisonomιcs
- 15/10/2013, 20:04
- SHARE
Η Ελληνίδα πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Βρετανικής Κυβέρνησης, αποφυλακίστηκε και γράφει βιβλίο με την εμπειρία της.
Οκτώβριος του 2012. Η Βίκυ Πράις, που γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 61 χρόνια ως Βασιλική Κουρμούζη, κυκλοφορεί το βιβλίο της Greekonomιcs στο Λονδίνο το οποίο αναφέρεται στην κρίση στην Ευρώπη και την αδυναμία των πολιτικών να την κατανοήσουν. Αν και το θέμα είναι εξειδικευμένο η κυκλοφορία του βιβλίου κινείται ανέλπιστα καλά. Η Βίκυ Πράις δεν είναι άλλωστε κάποια ανερχόμενη οικονομολόγος. Έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος της Βρετανικής Κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Κάμερον και η επαφή της με την ελληνική πραγματικότητα της δίνει ένα επιπλέον κύρος.
Λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησε μία δικαστική υπόθεση που έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες της Βρετανίας, από τις πιο σοβαρές καθώς πρωταγωνιστές ήταν η κα. Πράις και ο πρώην σύζυγος της και Υπουργός Ενέργειας, επίσης στην κυβέρνηση Κάμερον, Κρις Χιούν.
Διαβάστε ακόμη: Εξομολογήσεις ενός «επικίνδυνου μυαλού»
Όλα είχαν ξεκινήσει από μία φαινομενικά αθώα κάλυψη. Η κα. Πράις δέχθηκε πριν από 11 χρόνια να δηλώσει ότι ήταν αυτή οδηγός στο αυτοκίνητου του συζύγου της σε μία απλή παράβαση του ΚΟΚ παίρνοντας πάνω της τους βαθμούς ποινής. Ο λόγος που δέχτηκε; Επειδή ο πρώην σύζυγος της τότε ήταν ένα ανερχόμενο στέλεχος του Φιλελεύθερου Κόμματος και έπρεπε να διατηρεί λευκό οποιοδήποτε μητρώο του.
Οι εξωσυζυγικές όμως περιπέτειες του κ. Χιούν εξόργισαν την Ελληνίδα οικονομολόγο η οποία δήλωσε δημόσια, για να βλάψει την πολιτική του καριέρα, το «μικρό τους μυστικό». Τα αντανακλαστικά των δικαστικών αρχών κινητοποιήθηκαν αμέσως -σ.σ. έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη σε ευνομούμενες χώρες ανεξαρτήτως πόσο ψηλά βρίσκεσαι ή πόσο μικρό είναι το παράπτωμα σου- τόσο κατά της Πράις όσο και του Χιούν. Και οι δύο παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους και την περασμένη άνοιξη τους επιβλήθηκε ποινή 8 μηνών για παραπλάνηση της δικαιοσύνης.
Διαβάστε ακόμη: Εφευρέσεις με γυναικείο στίγμα
Οκτώβριος 2013. Έχοντας εκτίσει το 1/4 της ποινής της και φορώντας το ειδικό βραχιολάκι, η κα. Πράις χθες βρέθηκε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο του Λονδίνου, ακριβώς ένα χρόνο μετά το Greekonomics, υπογράφοντας αυτή την φορά το νέο της βιβλίο που φέρει τον τίτλο Prisonomics. Ένα μείγμα από τις εμπειρίες της πίσω από τα κάγκελα τόσο από την ανθρώπινη ματιά όσο και από αυτή την οικονομολόγου. Ως μητέρα πέντε παιδιών δεν μπορούσε να μην θίξει το θέμα της φυλάκισης νεαρών κοριτσιών που είναι χρήστες ουσιών και καταλήγουν σε κελιά κατηγορούμενες ως έμποροι ναρκωτικών.
Αυτό όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η οικονομική της πρόταση για αντικατάσταση της φυλάκισης από κοινωνική προσφορά από άτομα που δεν κρίνονται επικίνδυνα για την κοινωνία. «Το ετήσιο μέσο κόστος που επιβαρύνουμε τους φορολογούμενους για να κρατήσουμε μία γυναίκα στην φυλακή ανέρχεται σε 56.000 στερλίνες όταν η ποινή προσφοράς κοινωνικής εργασίας κυμαίνεται από 1.600 έως 7.500 στερλίνες. Πληρώνουμε απίστευτα πολλά χρήματα για να κρατάμε ανθρώπους μέσα σε κελιά όταν μπορούμε να γλυτώσουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων την ίδια στιγμή». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κας. Πράις η παραβατικότητα στην Βρετανία κοστίζει στην κεντρική κυβέρνηση 9,5 – 13 δισ. στερλίνες τον χρόνο.
Άραγε στην σημερινή Ελλάδα ποιο από τα δύο της βιβλία θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή;