Παράταση ενός μηνός για την υπαγωγή στον «παλαιό» Νόμο Κατσέλη

Παράταση ενός μηνός για την υπαγωγή στον «παλαιό» Νόμο Κατσέλη

Προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα προθεσμία των 15 ημερών. Πώς η συνολική προθεσμία φτάνει στις 47 ημέρες. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες.

Της Μαρίνας Φούντα

Την παράταση ενός ακόμη μήνα, σε ό,τι αφορά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υπαγωγή στον «παλαιό» Νόμο Κατσέλη (νόμος 3869/2010) με βάση τους ευνοϊκούς όρους που ισχύουν μέχρι τα τέλη του 2015, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Η νέα παράταση προστίθεται στην αρχική προθεσμία των 15 ημερών που είχε δοθεί και πλέον η συνολική προθεσμία ανέρχεται στις 45 ημέρες. Εντός των ημερών αυτών ο υπερχρεωμένος δανειολήπτης διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να καλύψει κάθε τυχόν κενό στην αίτησή του.

Στην προθεσμία των 45 ημερών, προστίθενται επίσης δύο εργάσιμες ημέρες. Μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες καλείται η Γραμματεία των Ειρηνοδικείων να εξετάσει το κατά πόσο η αίτηση του δανειολήπτη περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Δεδομένου λοιπόν ότι η συνολική προθεσμία έχει αυξηθεί στις 47 ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου του 2016 για την υπαγωγή στον Νόμο Κατσέλη.

Τα ανωτέρω ορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και στην οποία καθίσταται σαφές πως «το νέο πλαίσιο για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2016 δεν καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί έως και 31 Δεκεμβρίου 2015».

Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει συνολικά χρονικό διάστημα έως και 47 ημέρες από την κατάθεση στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο για τον έλεγχο και τη συμπλήρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών υπαγωγής στη ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες, διάστημα το οποίο είναι επαρκές για την προσκόμιση κάθε απαιτούμενου εγγράφου.

Η εγκύκλιος υπενθυμίζει πως οι Γραμματείες των αρμόδιων Ειρηνοδικείων προβαίνουν στην τυπική εξέταση πληρότητας των δικαιολογητικών και σε κάθε περίπτωση ο ουσιαστικός έλεγχος της πληρότητας της αίτησης και των δικαιολογητικών που τη συνοδεύουν γίνεται από τον δικάζοντα Ειρηνοδίκη.

Πηγή: news247.gr