Βαρουφάκης: Μαριονέτα του Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ
- 24/12/2015, 16:36
- SHARE
Λάβρος κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών αλλά και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Eurogroup ο Έλληνας πρώην ΥΠΟΙΚ.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κινεί τα νήματα. Όλοι οι άλλοι υπουργοί είναι μαριονέτες. Ο Σόιμπλε είναι το μεγάλο αφεντικό του Eurogroup. Αποφασίζει ποιος θα γίνει πρόεδρος, ορίζει την ατζέντα, ελέγχει τα πάντα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας με πολύ σκληρά λόγια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και λαμβάνει τις αποφάσεις το Eurogroup.
Εξαιρετικά σκληρός εμφανίζεται και απέναντι στον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Δεν έχει πραγματική δύναμη. Δεν έχει εξουσία. Είναι στρατιώτης, μια μαριονέτα… Δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς να τηλεφωνήσει στο Σόιμπλε».
«Ο Ντάισελμπλουμ είναι ένα γρανάζι σε ένα μηχανισμό που ο ίδιος δεν κατανοεί. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μιλήσω μαζί του γιατί είτε δεν ήταν πρόθυμος είτε δεν ήταν σε θέση να έχει μια πραγματική συζήτηση, πόσο μάλλον να ενδιαφερόταν», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν δέχεται την ευθύνη για τις «καταστροφικές εξελίξεις», ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι «Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη γι’ αυτό. Οι ομιλίες μου ήταν μετριοπαθείς, τα σχέδια μου μετρημένα, οι σύμβουλοι μου δεν ήταν κάποιοι αλλοπαρμένοι αριστεροί. Υπήρχε άλλος λόγος που η άλλη πλευρά έχυνε δηλητήριο και διέδιδε ψεύδη για το πρόσωπό μου, και με παρουσίαζε ως ένα επικίνδυνο ριζοσπαστικό ενώ ήμουν ο πιο δεξιός υπουργός της κυβέρνησης. Αν ήμουν ένας αλλοπαρμένος αριστερός, δεν θα με είχαν φοβηθεί. Όχι, ήθελαν να με ξεφορτωθούν γιατί ήξερα για τι μιλούσα. Δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα. Και πέτυχε».
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο κ. Βαρουφάκης δεν αποδέχεται την ευθύνη για τις «καταστροφικές εξελίξεις» που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης «μετά από ένα καυτό καλοκαίρι έντονων διαπραγματεύσεων και αργής προόδου».
«Δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα. Και πέτυχε», δηλώνει.
«Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη γι’ αυτό. Οι ομιλίες μου ήταν μετριοπαθείς, τα σχέδια μου μετρημένα, οι σύμβουλοι μου δεν ήταν κάποιοι αλλοπαρμένοι αριστεροί. Υπήρχε άλλος λόγος που η άλλη πλευρά έχυνε δηλητήριο και διέδιδε ψεύδη για το πρόσωπό μου, και με παρουσίαζε ως ένα επικίνδυνο ριζοσπαστικό ενώ ήμουν ο πιο δεξιός υπουργός της κυβέρνησης. Αν ήμουν ένας αλλοπαρμένος αριστερός, δεν θα με είχαν φοβηθεί. Όχι, ήθελαν να με ξεφορτωθούν γιατί ήξερα για τι μιλούσα», τονίζει.
Στρέφοντας τα βέλη του εναντίον του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Όποιος μιλά για καλές στιγμές στο Eurogroup πρέπει άμεσα να περιοριστεί ως επικίνδυνος αλλοπαρμένος. Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέρος, ακόμα και για το Σόιμπλε, τον Ντάισελμπλουμ και τον Ντράγκι. Τα κέντρα εξουσίας είναι εξ ορισμού αγχωτικά, με ανθρώπους με μεγάλο εγώ και με συνεχείς συγκρούσεις». «Αν είσαι ψυχοπαθής και βγάζει τον καλύτερο σου εαυτό στη σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι έχει μαγνητοφωνήσει όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup -εκτός της πρώτης- αλλά τονίζει ότι δεν έχει διαρρεύσει πληροφορίες. «Μεταξύ των ομολόγων μου που διέρρεαν διάφορα -ειδικά για το πρόσωπό μου- ήμουν ο μόνος που είχα μια αίσθηση ηθικής».
Ο πρώην υπουργός αναφέρεται εγκωμιαστικά στο πρόσωπο του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το οποίο χαρακτηρίζει ως ένα «εξαιρετικό οικονομολόγο» ενώ αναγνωρίζει ότι «έχει απαυδήσει από τους ασφυκτικούς περιορισμούς της εντολής της ΕΚΤ».
Εξηγώντας το ζήτημα με τις μαγνητοφωνήσεις, είπε: «Μαγνητοφωνούσα τα πάντα για έναν απλό λόγο: Οι συναντήσεις αυτές διαρκούσαν κάποιες φορές τόσο πολύ που, μετά, μετά βίας θυμόμουν τι ακριβώς είχε συζητηθεί και συμβεί. Όλα εξελίσσονταν μέσα σε μια θολούρα. Σε μια κανονική νομισματική ένωση, θα υπήρχαν εμπιστευτικά πρακτικά στα οποία θα μπορούσε κανείς να βασιστεί».
Μιλώντας για τις πρώτες κιόλας μέρες τις διακυβέρνησης είπε: «Την πρώτη μου μέρα ως Υπουργός, μου ειπώθηκε ότι η χώρα θα χρεοκοπούσε σε 11 ημέρες. Την τρίτη μέρα, ο Ντάισελμπλουμ με επισκέφτηκε και απείλησε ότι θα κλείσει όλες τις ελληνικές τράπεζες αν δεν υπέγραφα», τόνισε.
Καταλήγοντας ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν επικριτικός απέναντι και στον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είπε ότι έσφαλε που του είχε τυφλή εμπιστοσύνη. «Είμασταν μαζί μέρα νύχτα εκείνη την εποχή. Κοιμόμουν όπως κοιμούνται οι στρατιώτες στα χαρακώματα σε έναν πραγματικό πόλεμο: λίγες ώρες εδώ και εκεί, με όλες τις αισθήσεις σε συναγερμό», είχα τυφλή εμπιστοσύνη στον Τσίπρα. Κακώς».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο κ. Τσίπρας παραδόθηκε στα αιτήματα του Eurogroup χωρίς να τον συμβουλευτεί. «Είπαν στον Τσίπρα: Αν θες συμφωνία, πρέπει να ξεφορτωθείς τον Γιάνη… Το Eurogroup αναζητούσε ένα πολιτικό τρόπο για να με εξουδετερώσει: ήταν μια συνωμοσία. Στη Ρίγα, κατάφεραν να στρέψουν εμένα και τον Τσίπρα τον ένα εναντίον του άλλου».
Διαβάστε ακόμη: