Σκληρό «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – τρόικας για το Ασφαλιστικό

Σκληρό «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – τρόικας για το Ασφαλιστικό
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει κατά τη διάρκεια της παράδοσης του πορίσματος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, στη Βουλή. Το πόρισμα παραδόθηκε από την Επιτροπή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ταυτόχρονα στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και στους διαπιστευμένους συντάκτες προκειμένου να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ανταλλαγή email για το θέμα του ασφαλιστικού – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, τι απαντούν οι θεσμοί.

Το μπρα-ντε-φερ με την τρόικα συνεχίζεται ενόψει του νέου γύρου διαβουλεύσεων για το Ασφαλιστικό με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί ότι το σχέδιο Κατρούγκαλου θα περάσει από το τεστ των δανειστών. Διαμηνύουν, μάλιστα, ότι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που θα καλύψει μέρος μόνο από την τρύπα του Ασφαλιστικού θα έρθει ακόμη και μονομερώς στη Βουλή, εάν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές.

Ο εκπρόσωποι των θεσμών κρατούν προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά τους και υποστηρίζουν πως θα ασχοληθούν ξανά με την Ελλάδα, στις αρχές Ιανουαρίου, όταν τα στελέχη τους επιστρέψουν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Όμως, επισημαίνουν με νόημα πως περιμένουν το κείμενο της πρότασης της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στις αρχές Ιανουαρίου, ώστε να το μελετήσουν.

Το ραντεβού δεν έχει αλλάξει και η ημερομηνία άφιξής των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα παραμένει η 18η Ιανουαρίου, παρά τις διαρροές από πηγές του υπουργείου Εργασίας για άφιξή τους, νωρίτερα, στις 8 Ιανουαρίου. Όπως τονίζουν πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, όταν οι θεσμοί παραλάβουν την ελληνική πρόταση θα ακολουθήσουν τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή e-mail, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή θέση που θα αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο, το οποίο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν είναι σίγουρες για το κατά πόσο το κείμενο που τελικά θα κατατεθεί στη Βουλή θα έχει την έγκρισή τους, ούτε για το κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μπλοκάρει την αξιολόγηση.

Δυσαρέσκεια, φαίνεται να υπάρχει και για την σκέψη της κυβέρνησης, που έχει δημοσιοποιηθεί μέσω διαρροών, να επιβληθεί φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές. «Δεν θα τους αρέσει», υποστηρίζει αξιωματούχος ενός από τους τρεις θεσμούς, αναφερόμενος στην αντίδραση των τεχνικών κλιμακίων και στη συνέχεια των επικεφαλής τους, αφήνοντας να διαφανεί το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις…