Νέο γερμανικό «χτύπημα» για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Νέο γερμανικό «χτύπημα» για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη θέτει ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα “Κουρίρ”.

Θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν, θέτει ο υπουργός Εσωτερικών του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», διατεινόμενος ότι «υπάρχουν χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες δεν εκπληρώνουν καθόλου τις υποχρεώσεις τους» (σσ σε σχέση με το Σένγκεν) και ότι «τέτοιες χώρες πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ζώνη του Σένγκεν».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταλάβει καλά ότι πρέπει να δράσει σε αυτό το θέμα, εάν δεν θέλει να θέσει υπό αμφισβήτηση ένα σημαντικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προσθέτει, παρατηρώντας, νωρίτερα, πως ο ίδιος δεν θέλει την κατάργηση της Σένγκεν, καθώς πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν να εκτιμούν τις ελευθερίες που συνδέονται με τη Σένγκεν -στον τουρισμό, στις επαγγελματικές μετακινήσεις, στις μεταφορές-, ενώ είναι αποφασιστικής σημασίας να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη αυτά που προβλέπονται στη Συνθήκη.

Απαντώντας στην ερώτηση, εάν οι χώρες με τα μακρά εξωτερικά σύνορα αφέθηκαν μόνες τους για πολύ χρόνο, ο Γιόαχιμ Χέρμαν παραδέχεται, αρχικά, πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξαιρετικές δυσκολίες με τα πολλά νησιά στο Αιγαίο», ωστόσο ο ίδιος δεν γνωρίζει, όπως σημειώνει, με ποιο σκεπτικό αυτή η χώρα έγινε δεκτή στη Ζώνη του Σένγκεν, καθώς «το ελληνικό κράτος και στην τότε κατάστασή του δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί αποτελεσματική προστασία». «Πρόκειται για την τυπική ευρωπαϊκή αφέλεια, το ότι διατυπώνονται μόνον κανόνες ως προς την ένταξη μιας χώρας στη Ζώνη του Σένγκεν, όχι όμως και για το πώς μπορεί να της ζητηθεί να την εγκαταλείψει», συμπληρώνει.

Ο ίδιος δεν θέλει να εγκαταλειφθεί η Συνθήκη του Σένγκεν, αλλά να εφαρμοστεί αυτή με συνέπεια, και αυτό σημαίνει ότι εκείνοι, οι οποίοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη συνεπή εφαρμογή της, πρέπει να απομακρυνθούν από τη Συνθήκη του Σένγκεν, επισημαίνει ο Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα.

Το ζήτημα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τον χώρο του Σένγκεν είχε θέσει και ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αναπληρωτής πρόεδρος τoυ CSU Mάνφρεντ Βέμπερ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη. Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».

Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα
Η παραπάνω δήλωση είχε προκαλέσει την αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Βέμπερ, ξεκαθάρισε ότι «η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη», τονίζοντας, επίσης, ότι ρόλος του ΕΛΚ δεν είναι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ.

«Η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη είναι απαράδεκτες, δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η αδυναμία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του Ε.Λ.Κ., ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της.
Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για την άμεση αντίδρασή τους», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη κάνει λόγο για «bullying» που δέχεται η χώρα μας από τον Γερμανό πολιτικό, με στόχο το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να επιβάλλουν τις θέσεις τους στον τρόπο λειτουργίας της Frontex. Επίσης, ρίχνει “καρφιά” στη Νέα Δημοκρατία που “επιλέγει να κάνει την πάπια”.

«Με τις ιταμές και προσβλητικές δηλώσεις του για προσωρινή έξωση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά «bullying» εναντίον της χώρας μας αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο στόχος του βεβαίως δεν είναι άλλος από το να επιβάλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων», αναφέρει σε δήλωση της η κ. Χρυσοβελώνη.

Και προσθέτει: “Το ερώτημα είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία, που είναι μέλος του ΕΛΚ, δεν αντιδρά σε αυτά που λέει «δικός τους άνθρωπος» και επιλέγει να «κάνει την πάπια», παρότι αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το ότι δεν έχει καταφέρει να εκλέξει αρχηγό δεν της δίνει κανένα άλλοθι”.