«Είμαστε προετοιμασμένοι για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο ασφαλιστικό»
- 07/01/2016, 15:45
- SHARE
Έτοιμη η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τις θέσεις της δηλώνει ο Ανδρέας Νεφελούδης.
Η κυβέρνηση ποσοτικοποίησε όλα τα μεγέθη των προτάσεών της και πηγαίνει πλήρως προετοιμασμένη για να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, είπε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό.
“Εμείς πηγαίνουμε με τη γραμμή να μην υπάρξει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αισθανόμαστε ασφαλείς γιατί έχουμε ποσοτικοποιήσει όλα τα μεγέθη των προτάσεων που προτείνουμε και προσπαθήσαμε να μιλήσουμε και με τη γλώσσα των θεσμών που είναι οι αριθμοί” είπε ο κ. Νεφελούδης μιλώντας στην εκπομπή “Δύο στις 12” με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ενώ η κυβέρνηση κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με προτάσεις, που -όπως είπε- μπορεί να έχουν και αδυναμίες και αντί η αντιπολίτευση να καταθέσει τις απόψεις της επιδίδεται σε παραφιλολογία και λασπολογία.
“Είναι τραγικό να έχουν πιο ήπια στάση οι δανειστές από τους εδώ “εκπροσώπους” τους”, είπε ο κ. Νεφελούδης και επέκρινε την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ότι χαρακτήριζε μεταρρυθμίσεις τις 11 -όπως ανέφερε- οριζόντιες περικοπές συντάξεων. “Έχουμε ελληνική πρόταση, όχι σαν αυτές που έχω στο γραφείο μου που έρχονταν μεταφρασμένες από τα αγγλικά απ’ έξω και πήγαιναν στη Βουλή για ψήφιση” τόνισε, ενώ επισήμανε ότι αν δεν ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος σύντομα δεν θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι συντάξεις.
Χαρακτήρισε βασική καινοτομία την καθιέρωση εθνικής σύνταξης, η οποία -όπως σημείωσε- για πρώτη φορά θα συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης, είπε ότι το κράτος θα εγγυάται το σύνολο των συνταξιοδοτικών παροχών της εθνικής και της αναλογικής σύνταξης, ότι εισάγεται το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και η έννοια του τρόπου υπολογισμού του τεκμαρτού ποσού των ασφαλιστικών εισφορών για εταιρείες.
Για το θέμα της εισροής πόρων στο ασφαλιστικό, ο κ. Νεφελούδης υπογράμμισε ότι η μόνη περίοδος που “είδε” ζεστό χρήμα η ελληνική οικονομία ήταν, όταν εφαρμόστηκαν οι 100 δόσεις και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής εξοικονομεί πόρους 380 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και 500 εκατ. ευρώ από τις συστεγάσεις υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.