Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΔ 2015 - ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Στις 7 το πρωί ανοίγουν οι κάλπες - Η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11 το βράδυ της Κυριακής.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος στη ΝΔ καθώς αύριο στις 7:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο έναν εκ των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7:00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής.

Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «… Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του. Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, αν και η φωτογραφία από τα Θεοφάνεια που τον δείχνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργεί εντυπώσεις, τις οποίες ο ίδιος αρνείται, λέγοντας ότι απλώς βρέθηκαν μαζί στην τελετή του αγιασμού και δεν μπορούσε να το αποφύγει.

Από την αρχή του δεύτερου γύρου οι φίλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με πρώτο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του “νεοφιλελεύθερου” στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το είχε αρνηθεί, δηλώνοντας κατηγορηματικά «Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Δεν ξέρω τι σημαίνει ο όρος». Από την πλευρά του, θέλησε να δώσει στην αναμέτρηση τον χαρακτήρα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην παράδοση και στην ανανέωση. «Θέλω τη ΝΔ του e-mail και όχι του φαξ», είπε σε άλλη συνέντευξή του.

Και οι δύο υποψήφιοι πάντως έχουν υποσχεθεί την ανασυγκρότηση της ΝΔ και σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα, αν και Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να προκρίνει πιο συναινετική στάση στα μεγάλα ζητήματα, δηλώνοντας, στη δική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πιστός στις καραμανλικές παρακαταθήκες «του μέτρου της μετριοπάθειας και της συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά ζητήματα». Άλλωστε εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που εφαρμόζει θα έλθει αντιμέτωπος με την κοινωνική του βάση και δύσκολα θα εξαντλήσει την τετραετία». Παράλληλα διακηρύσσει ότι δεν θα ψηφίσει υφεσιακά μέτρα, καθώς «η λιτότητα τελείωσε και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί». Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε περισσότερο στο ότι είναι ο κατάλληλος για να νικήσει τον Τσίπρα και «να απαλλάξει την χώρα από την ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνησή του».

Μία δευτερεύουσα σύγκρουση, ήταν ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν κάνει για γραμματέας του κόμματος και είναι σαφές ότι παρότι δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης ή αλλαγής του γραμματέα δύσκολα θα συμβιώσουν οι δύο τους. Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης έχει προειδοποιήσει ότι δεν στέργει τις ακραίες φωνές και ότι εφόσον δεν πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις θα τεθούν εκτός κόμματος. Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης πάλι στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει ότι «η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός».

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο είναι σαφές ότι αύριο οι “γαλάζιοι” ψηφοφόροι επιλέγουν τον πρόεδρο που θα ανασυγκροτήσει τη ΝΔ και θα της προσδώσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας.

«Μερικές φορές αισθάνομαι ότι το κόμμα είναι σε κώμα», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

Δεν υπήρχε ποτέ θέμα διάσπασης στη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το πρωί στο Mega. Το ζήτημα δεν είναι η ενότητα, αλλά ποιος μπορεί ανανεώσει τη ΝΔ, να την ξανακάνει μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής στον αυριανό β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, καθώς «το ρεύμα είναι με τη δική μου υποψηφιότητα» και δεσμεύτηκε να αλλάξει οργανωτικά τη ΝΔ, με αξιοποίηση των στελεχών του κόμματος με βάση τον προσανατολισμό της νέας ηγεσίας. «Δεν έχω την υποχρέωση να συνεργαστώ με όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αν καταφέρω να εκλεγώ θα έχω ισχυρή εντολή να ανανεώσω τη ΝΔ» και «το δίλημμα είναι στασιμότητα ή δημιουργική ανανέωση», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε πως μερικές φορές αισθάνεται ότι «το κόμμα είναι σε κώμα»

Απαντώντας σε σχόλια ότι αν εκλεγεί θα το εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι η ΝΔ γίνεται ένα κόμμα πιο νεοφιλελεύθερο, είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανησυχεί πολύ αν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ». «Μην ξεχνάμε ότι οι εκλογές κρίνονται στον μεσαίο χώρο» και «ο δικός μου πολιτικός λόγος είναι μετριοπαθής και μπορεί να φέρει στη ΝΔ πολίτες οι οποίοι δεν την ψηφίζουν και τοποθετούνται πολιτικά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που νικήσω» σημείωσε.

Επίσης, απαντώντας στα περί «οικογενειοκρατίας» αναφέρθηκε στην προσωπική του διαδρομή, «είμαι στη ΝΔ από 15 ετών, έχω δώσει τις δικές μου μάχες», τόνισε και είπε πως θεωρεί συγκριτικό πλεονέκτημα το ότι έχει εργαστεί 10 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.