Πού βγάζουν «κόκκινη κάρτα» οι θεσμοί για το ασφαλιστικό

Πού βγάζουν «κόκκινη κάρτα» οι θεσμοί για το ασφαλιστικό
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Κ) συνομιλεί με τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για το ασφαλιστικό, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόταση της κυβέρνησης και σε ποιους τομείς θα ζητηθούν αλλαγές.

Την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό μελετούν οι θεσμοί ενόψει της έναρξης της αξιολόγησης.  Παρά το γεγονός ότι όπως δήλωσαν πηγές της Ε.Ε. στο Reuters, το ευρύτερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό είναι αποδεκτό, παραμένει ασαφές εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο στόχος από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι να περικοπούν 1,8 δισ. ευρώ, αριθμός που σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο θεωρεί ότι δεν καλύπτεται. «Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη δομή της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνουν τα νούμερα; Χρειάζεται να έχουμε περισσότερα αριθμητικά και τεχνικά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές, ώστε να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», τόνισε ακόμη ένας αξιωματούχος στο Reuters.

Επίσης σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει φορείς, αλλά και η κυβέρνηση, η πρόταση εξασφαλίζεται βιωσιμότητα παρά μόνο για τα επόμενα 4-5 έτη, χωρίς να λύνει οριστικά το πρόβλημα. Κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο πρωθυπουργός φέρεται να υποστηρίζουν πώς πρόκειται για το πρώτο απαραίτητο βήμα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, υπάρχουν όμως και τρεις «κόκκινες κάρτες»:
– Η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων με υψηλές μειώσεις σε σύγκριση με τους υφιστάμενους. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι θα ασκηθούν πιέσεις για μείωση και των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.

– Οι δανειστές θεωρούν ξεπερασμένη την παροχή του εφάπαξ βοηθήματος και εκτιμούν ότι αποτελεί πολυτέλεια για τη σημερινή κατάσταση.

– Το κουαρτέτο εκτιμά επίσης ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης προστατεύουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, φωτογραφίζοντας τα λεγόμενα «ευγενή ταμεία». Ταυτόχρονα οι Βρυξέλλες πιέζουν για περαιτέρω μείωση του πλαφόν για όσους λαμβάνουν διπλή ή και τριπλή σύνταξη.

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της εθνικής σύνταξης. Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης πρέπει να χορηγούνται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με όριο τη 15αετία, προτείνοντας την χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό. Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό λειτουργεί ως αντικίνητρο για να συνεχίσουν να ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και μπορεί να διογκώσει την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία. Θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθεί το όριο στην 20αετία, ή σε διαφορετική περίπτωση όσοι αποχωρούν με 15αετία από την εργασία τους, να μην λαμβάνουν το σύνολο της εθνικής σύνταξης, αλλά μέρος αυτής. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνει την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Τέλος, παρά το γεγονός ότι οι εργοδοτικοί φορείς έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, έως το 2018 των εργοδοτικών εισφορών, οι θεσμοί επιμένουν να εστιάζουν την κριτική τους, στο σκέλος της ύφεσης, που είναι πιθανό να διογκωθεί, εάν επικυρωθεί η συγκεκριμένη αύξηση, ενώ θεωρούν ότι έτσι θα υπάρξει κίνδυνος περαιτέρω αύξησης και της ανεργίας.