Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή που έρχεται από την Κίνα

Αυτή είναι η μεγαλύτερη απειλή που έρχεται από την Κίνα
HANGZHOU, CHINA - JANUARY 05: (CHINA OUT)Investors watch a digital screen displaying the prices of China's stock marketon January 5, 2015 in Hangzhou, Zhejiang province of China. China's stock surged to a high position on the first trading day of 2015, with Shanghai Composite Index climbing 3 percent to 3,350.52 at the close in the afternoon trading session on Monday. (Photo by ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images)

Οι φόβοι των επενδυτών είναι πραγματικοί.

της Κριστίνα Χούπερ*

Αυτό που βλέπουμε αυτή την εβδομάδα σε σχέση με το κύμα πωλήσεων στο κινεζικό χρηματιστήριο είναι παρόμοιο με ό,τι είδαμε πέρυσι. Η μόνη διαφορά για τους αμερικανούς επενδυτές είναι ότι η Fed ίσως να μην ανησυχεί τόσο με αυτή την αστάθεια – σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο, όταν η γεωπολιτική αναταραχή και η ευρύτερη αστάθεια είχαν συμβάλλει στην αναβολή της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων.

Σε μια πρόσφατη ομιλία της, η Πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, ήταν σαφής ότι η επιβράδυνση της Κίνας δεν θεωρείται ως σημαντική πηγή κινδύνου για τις προβλέψεις της Fed σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Τζον Ουίλιαμς, δήλωσε ότι το κύμα πωλήσεων στο χρηματιστήριο δεν θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Fed.

Το κινεζικό χρηματιστήριο φαίνεται ότι είναι αντιμέτωπο με ακόμα …χειρότερες μέρες. Όμως, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αιτία πανικού. Η Κίνα είναι ένα μόνο από τα ζητήματα που θα γεννήσουν περαιτέρω αστάθεια για τους επενδυτές το 2016, μαζί με το θέμα της Βρετανίας και της πιθανής εξόδου της από την Ευρωζώνη τον Ιούνιο, ή την ένταση στη Μέση Ανατολή και την Ασία. Οι επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν στην αστάθεια της κινεζικής αγοράς, και για να γίνει αυτό καλό θα ήταν να κατανοήσουν τι καθοδηγεί τις αγορές σήμερα.

Καταρχήν, όταν δημοσιεύονται κάποια αρνητικά δεδομένα, οι φόβοι της επιβράδυνσης στην Κίνα εκτοξεύονται πέραν κάθε υπερβολής επειδή υπάρχει έλλειψη διαφάνειας σε σχέση με την κινεζική οικονομία. Τους επενδυτές δεν τους πειράζει η ασάφεια όταν οι οικονομίες αναπτύσσονται, αλλά ενοχλούνται έντονα όταν οι οικονομίες επιβραδύνουν. Όταν συμβαίνει αυτό, σκέφτονται πάντα το χειρότερο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μειώνονται εδώ πάνω από έναν χρόνο. Συνήθως, οι επενδυτές αντιλαμβάνονται την πτώση των τιμών ως μια καλή είδηση για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς το φτηνότερο πετρέλαιο σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν να ξοδέψουν περισσότερο σε άλλα πράγματα. Όμως, οι επενδυτές αναρωτιούνται κατά πόσο αυτή η πτώση των τιμών καθοδηγείται από την προσφορά ή τη ζήτηση. Στο βαθμό που οι επενδυτές πιστεύουν ότι η μείωση καθοδηγείται από τη ζήτηση, αυτό γίνεται αντιληπτό ως ένδειξη αποδυνάμωσης της ζήτησης στην Κίνα.

Ευρύτερα, η Κίνα βρίσκεται εν μέσω μιας μετάβασης, από μια οικονομία βασισμένη στις επενδύσεις σε μια οικονομία βασισμένη στην κατανάλωση, και αυτό δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες. Επιπλέον, η Κίνα προσπαθεί να κάνει τον καπιταλισμό να λειτουργήσει σε μια κομμουνιστική χώρα. Οι αμερικανοί επενδυτές ίσως έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι αυτού του ζητήματος σε σχέση με επενδυτές από άλλες χώρες, επειδή έχουν ισχυρές απόψεις υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Δεδομένων των διαφορών μεταξύ των δύο ιδεολογιών, το γεγονός αυτό μπορεί να προκαλεί ανησυχία και φόβο.

Ο κομμουνισμός θεωρείται ευρέως ως μια ιδεολογία όπου το κράτος έχει προτεραιότητα έναντι των ατόμων. Αυτό συνιστά ανάθεμα για τους καπιταλιστές, για τους οποίους η ατομική ελευθερία είναι πιο σημαντική από το κράτος. Κι ενώ ο καπιταλισμός είναι ένα αυτορρυθμιζόμενο οικονομικό σύστημα, ο κομμουνισμός είναι ένα σύστημα διοικούμενο απ’ την κυβέρνηση. Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στις αγορές να είναι ελεύθερες και στον καπιταλισμό να ανθίσει θα απαιτήσει χρόνο – και δεν πρόκειται να προκύψει δίχως σημαντικά εμπόδια και δυσκολίες.

* Η Κριστίνα Χούπερ είναι υπεύθυνη στρατηγικής επενδύσεων στις ΗΠΑ στην Allianz Global Investors.