Το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ντέιβιντ Μπάουι
- 12/01/2016, 15:30
- SHARE
Ο Ντέιβιντ Μπάουι είχε προβλέψει το μέλλον τις μουσικής. Το ίδιο έκανε και για το μέλλον των επιχειρήσεων.
Ανώτερα στελέχη πολλών επιχειρήσεων έχουν να πάρουν κάποια πολύ σημαντικά μαθήματα από τον τρόπο με τον οποίο ο Ντέιβιντ Μπάουι χειριζόταν τις εμπορικές του υποθέσεις. Πάνω στις ακόλουθες τρεις αρχές ο θρύλος της μουσικής έχτισε την αυτοκρατορία του.
1.Να χρεώνεις υψηλή τιμή για την υψηλής αξίας δουλειά
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Ντέιβιντ Μπάουι δεχόταν «βροχή» προτάσεων από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες προκειμένου να επανακυκλοφορήσει μεγάλο μέρος της έως τότε δισκογραφίας του σε μορφή cd. Τότε, όπως και τώρα, οι δισκογραφικές εταιρείες προσπαθούσαν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους παράγοντας cd με υποβαθμισμένη ποιότητα ήχου και «ακρωτηριασμένες» λίστες τραγουδιών.
Η Rykodisc, μια μικρή, ανεξάρτητη εταιρεία, απευθύνθηκε στον Ντέιβιντ Μπάουι υποσχόμενη να μην κάνει αυτό ακριβώς το πράγμα. Ο Ντέιβιντ Μπάουι ήθελε τα CD που επρόκειτο να πωληθούν, να τεθούν σε τιμή που να να αντανακλά την υψηλής ποιότητας παραγωγή και της τέχνη των αρχικών του δίσκων.
2.Διατήρησε το κοινό σου
Ήδη από το 1998, ο Ντέιβιντ Μπάουι είχε κατανοήσει τη δύναμη του Διαδικτύου και το εκμεταλλεύτηκε πλήρως. Δημιούργησε το δικό του πάροχο υπηρεσιών Internet (David Bowie.net) πολύ τη δημιουργία του YouTube, του Facebook και του Twitter.
«Ήθελα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όχι μόνο για τους οπαδούς μου, αλλά για όλους τους λάτρεις της μουσικής. Το περιβάλλον αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος μιας ενιαίας κοινότητας, που θα μπορούσε να παράσχει τεράστια αρχεία μουσικής και πληροφοριών, καθώς και ανταλλαγής απόψεων», έχει δηλώσει ο ίδιος.
3.Πάλεψε για ό,τι δημιουργείς
Πολλοί καλλιτέχνες σήμερα μαθαίνουν πως δεν είναι ιδιοκτήτες του συνόλου ή μέρους των δικαιωμάτων της εργασίας τους. Αυτό δεν ίσχυε για τον Ντέιβιντ Μπαόυι. Όταν έμαθε πως επρόκειτο να συμβεί κάτι τέτοιο στον ίδιο, έδρασε άμεσα: ο ίδιος, ο οικονομικός του διευθυντής και ένας τραπεζίτης αγόρασαν ομόλογα που στηρίζοντα σε δικαιώματα από τους δίσκους «Ziggy Stardust and the Spiders from Mars», «Diamond Dogs», «Let’s Dance» κ.ά.
Άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Τζέιμς Μπράουν και οι Iron Maiden, ακολούθησαν το παράδειγμά των «ομολόγων Μπάουι», όπως έγιναν γνωστά, αλλά έπεσαν θύματα των ριζικών αλλαγών στη μουσική βιομηχανία.