Πώς ο Ντέιβιντ Μπάουι προέβλεψε το μέλλον της μουσικής πριν μια δεκαετία
- 12/01/2016, 20:30
- SHARE
Ο καλλιτέχνης προέβλεψε το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας πριν από κανέναν άλλον.
O David Bowie, ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα μετά από μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο, ήταν ένας μουσικός πρωτοπόρος που κατάφερε να «παντρέψει» την ροκ και την ποπ μουσική, αλλά και πολλές διαφορετικές φιγούρες σε ένα πρόσωπο.
Ο Bowie ήταν επίσης ένας οραματιστής σε ότι είχε να κάνει με τη βιομηχανία της μουσικής και το μέλλον του τομέα.
Το 1998, για παράδειγμα , σε μια εποχή που οι περισσότεροι καλλιτέχνες κατά πάσα πιθανότητα δεν είχαν καν ακούσει για το Διαδίκτυο, ο Bowie ξεκίνησε τη δική του υπηρεσία παροχής Internet ή ISP το BowieNet. «Αν ήμουν 19 και πάλι , θα ήθελα να παρακάμψω τη μουσική και να πάει κατευθείαν στο διαδίκτυο», είχε δηλώσει εκείνη την εποχή. Το 1996 ήταν ένας από τους πρώτους μεγάλους καλλιτέχνες που κυκλοφόρησε τραγούδι μόνο online.
O Bowie ήταν από την αρχή οπαδός των υπηρεσιών επιμερισμού μουσικής (music-sharing services) όπως το Napster, σε μια εποχή που η μουσική βιομηχανία και σχεδόν όλοι οι μουσικοί πίστευαν ότι η υπηρεσίες αυτές ήταν η δημιουργία του διαβόλου. O ίδιος προέβλεψε με ακρίβεια ένα μέλλον στο οποίο θα υπάρχουν ανακατατάξεις στις δισκογραφικές εταιρείες και στα παραδοσιακά μοντέλα διανομής και ενδεχομένως να περάσουν ακόμα και σε δεύτερη μοίρα.
Ο Bowie δήλωσε στους New York Times το 2002 : «Δεν ξέρω καν γιατί θα ήθελα να είναι σε μια εταιρεία σε λίγα χρόνια, γιατί δεν νομίζω ότι οι εταιρείες και τα συστήματα διανομής θα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Η απόλυτη μεταμόρφωση όλων όσων έχουμε σκεφτεί ποτέ για τη μουσική θα γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία και τίποτα δεν θα μπορέσει να το σταματήσει».
Η μουσική, δήλωσε ο Bowie , θα γίνει «σαν το τρεχούμενο νερό ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Να είστε προετοιμασμένοι να κάνετε μια μεγάλη περιοδεία, γιατί αυτή θα είναι η μοναδική κατάσταση που πρόκειται να μείνει. Είναι τρομερά συναρπαστικό. Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν έχει σημασία αν νομίζετε ότι είναι συναρπαστικό ή όχι – είναι αυτό που πρόκειται να συμβεί».
Ο Bowie προέβλεψε επίσης την άνοδο που θα χουν οι διαδραστικοί καλλιτέχνες στο μέλλον και πώς αυτό επρόκειτο να δημιουργήσει μια ακόμη πιο πλούσια και πιο ποικίλη εμπειρία για τους φανς.
Ο Bowie προσπάθησε ακόμα να βρει έναν τρόπο ώστε οι καλλιτέχνες να βγάζουν χρήματα απ’ τις ήδη επιτυχίες τους. Το 1997, ήταν ο πρώτος που τιτλοποίησε έσοδα από πνευματικά δικαιώματα και μαζί με τον χρηματοδότη του David Pullman εξέδωσε τα λεγόμενα «ομόλογα Bowie» αξίας 55 εκατ. Δολαρίων. Τα ομόλογα αυτά επέτρεπαν στους καλλιτέχνες να έχουν έσοδα χωρίς να έχουν πουλήσει το σύνολο του έργου τους ή να περιμένουν χρόνια για να πληρωθούν.
Ο θάνατος του Bowie ήταν ένα έναυσμα για μια μίνι – έκρηξη της ζήτησης για το έργο του, συμπεριλαμβανομένου το νέο του άλμπουμ «Blackstar» το οποίο κυκλοφόρησε στα 69α γενέθλιά του την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Associated Press, το νέο άλμπουμ ανέβηκε στο Νο 1 των charts του iTunes τη Δευτέρα και το «Best of Bowie» βρέθηκε στο Νο 2 – «εκθρονίζοντας» τον δίσκο της Adele.