Πώς τα «ομόλογα Μπάουι» έγραψαν ιστορία στη μουσική βιομηχανία
- 14/01/2016, 14:25
- SHARE
Ο Βρετανός τραγουδιστής «ταρακούνησε» τη Wall Street, καθώς ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που τόλμησε να τιτλοποιήσει τα πνευματικά του δικαιώματα.
Ήταν το 1997 όταν επινοήθηκε ο όρος «ομόλογα Μπάουι» από τον τραπεζίτη επενδύσεων Ντέιβιντ Πούλμαν. Ήταν εκείνος που κατήρτισε το σχέδιο έκδοσης ομολογιακού δανείου το οποίο επέτρεπε σε διάσημους καλλιτέχνες να κερδίζουν χρήματα προκαταβολικά από την τιτλοποίηση των εσόδων από τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους, αντί να περιμένουν χρόνια για την πληρωμή τους.
Ο Ντέιβιντ Μπάουι, ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που εκείνη τη χρονική στιγμή κατείχε όλα τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής του, ήταν ο ιδανικός υποψήφιος και τελικά ήταν και ο πρώτος που το τόλμησε: μια κίνηση η οποία του εξασφάλισε μία θέση στην ιστορία των επιχειρήσεων.
Αυτού του είδους τα ομόλογα θεωρήθηκαν πρωτοποριακά καθώς συνδέθηκαν και με τη μουσική που είχε κυκλοφορήσει από τον Ντέιβιντ Μπάουι ακόμη και πριν τη δεκαετία του ’80. Το γεγονός πως η μουσική του ήταν περιζήτητη και έσπαγε κάθε ρεκόρ πωλήσεων προσέλκυσε τους επενδυτές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Ντέβιντ Μπάουι να αποκομίσει 55 εκατομμύρια δολάρια (81 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) μέσω των ομολόγων.
Σε αντάλλαγμα, οι επενδυτές έλαβαν συμμετοχή στα δικαιώματα της μουσικής του για τα επόμενα δέκα χρόνια, συν ένα σταθερό επιτόκιο 7,9%. Σύντομα παρόμοια ομόλογα εκδόθηκαν και από άλλους καλλιτέχνες, όπως ο James Brown, ο Rod Stewart και οι Iron Maiden.
Παρόλα αυτά, τα «ομόλογα Μπάουι» είχαν βραχύβια επιτυχία. Το 2004, όταν οι πωλήσεις CD χτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα από τις νόμιμες και παράνομες online υπηρεσίες μουσικής, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης κατέταξαν τα εν λόγω ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια» και καταστάθηκαν επικίνδυνα προς επένδυση.