Η οικονομική κληρονομιά του Μπάρακ Ομπάμα

Η οικονομική κληρονομιά του Μπάρακ Ομπάμα

Πώς παρέλαβε την αμερικανική οικονομία και τι αφήνει πίσω του.

Ο Μπάρακ Ομπάμα θέλει να υπενθυμίσει στην Αμερική την οικονομική στροφή που έχει λάβει χώρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Τον Ιανουάριο του 2009, η οικονομία κατέρρεε. Εκατομμύρια Αμερικανών έχαναν τις δουλειές τους – και τα σπίτια τους. Επιχειρήσεις χρεοκοπούσαν. Το παντοδύναμο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και οι ατρόμητες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες χρειάζονταν κυβερνητικές διασώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν δει τίποτε τόσο κακό από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης.

Σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση. «Αυτά που πετύχαμε τα τελευταία οχτώ χρόνια είναι καταπληκτικά» είπε ο hedge fund manager Τζιμ Χάνος τον περασμένο Οκτώβρη.

Όπως επισημαίνει και το CNNMoney σε άρθρο του, ενώ στην αρχή της θητείας του Ομπάμα η ανεργία είχε αγγίξει το 10,3%, σήμερα βρίσκεται στο 5% – ποσοστό που οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν νορμάλ και υγιές.

Για να το θέσουμε αλλιώς, οι ΗΠΑ έχουν προσθέσει περίπου 9,3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας από τότε που ανέλαβε ο Ομπάμα. Και μπορεί η επίδοση αυτή να υπολείπεται των αντίστοιχων επιδόσεων των Προέδρων Ρήγκαν και Κλίντον, αλλά είναι πολύ καλύτερη της επίδοσης του Τζορτζ Μπους του νεότερου.

Ο Ομπάμα μπορεί να καυχηθεί για πολλές επιτυχίες: η χώρα προσεγγίζει την πλήρη απασχόληση, το χρηματιστήριο φτάνει σε ιστορικά υψηλά (παρά την πρόσφατη κάμψη), τα εταιρικά κέρδη σπάνε κάθε ρεκόρ, υπάρχει καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι τιμές του πετρελαίου είναι στα 2 δολάρια το γαλόνι, και το ομοσπονδιακό έλλειμμα έχει μειωθεί.

Όμως, δεν είναι όλα ρόδινα. Η οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή και οι μισθοί για τους μέσους Αμερικανούς πολίτες δεν αυξάνονται.

Οι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν τα «εμφράγματα» που αντιμετώπιζαν στη Μεγάλη Ύφεση, αλλά και πάλι αγωνιούν. Σχεδόν τρεις στους πέντε λένε ότι «κάποιες φορές» ή «τακτικά» νοιώθουν «αγχωμένοι» σχετικά με την χρηματοοικονομική τους κατάσταση.

Το κύριο πρόβλημα στην οικονομία του Ομπάμα είναι οι μισθοί. Οι άνθρωποι βγάζουν λιγότερα λεφτά σήμερα σε σχέση με όσα έβγαζαν όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Πρόεδρος (αν λάβουμε υπόψη και τον πληθωρισμό).

Και αυτή η τάση μείωσης των μισθών αφορά και το εισόδημα της μεσαίας τάξης. Το μέσο εισόδημα του νοικοκυριού έχει μειωθεί τόσο υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα όσο και υπό τον Πρόεδρο Μπους τον νεότερο. Είναι μια ανησυχητική τάση που μεταφράζεται στο ότι η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ κερδίζει σήμερα όσα κέρδιζε στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

«Το να εστιάσουμε στη μείωση της ανεργίας στο 5% δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να παραβλέψουμε τα δεδομένα γύρω απ’ τους μισθούς» επισημαίνει ο Μαρκ Χάμρικ, στέλεχος της Bankrate.com.