Ακραία ανισότητα: 62 άτομα έχουν περιουσία όσο ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός
- 18/01/2016, 09:24
- SHARE
Τι δείχνει έκθεση μη κυβερνητικής οργάνωσης, παραμονές του Νταβός - Σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους ο παγκόσμιος πλούτος.
Οι 62 πλουσιότεροι στον κόσμο διαθέτουν περιουσία ίση με εκείνη του μισού παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam σε έκθεσή της με την οποία θέλει να στρέψει το βλέμμα στην ακραία οικονομική ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαλέγοντας ενδεικτικά το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, η Oxfam υπολογίζει ότι το 2015 η περιουσία τους αντιστοιχούσε σε εκείνη των 62 πλουσιότερων. Ο πλούτος των δε έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο πλούτος των μεν μειώθηκε κατά 41%, εξηγεί.
Σχεδόν οι μισοί υπερ-πλούσιοι είναι από τις ΗΠΑ, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή» σχολίασε η διευθύντρια της Oxfam International, Γουίνι Μπιάνιμα.
Περίπου 7,6 τρισ. δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους -αν φορολογείτο, ποσό της τάξης των 190 δισ. δολαρίων θα ήταν διαθέσιμο κάθε χρόνο σε κρατικούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.
Η Oxfam είπε ότι 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, που θα έφερναν κάθε χρόνο φορολογικά έσοδα 14 δισ. δολαρίων το χρόνο. Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η οργάνωση.
«Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιοι ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει. Το γεγονός ότι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για πράξη» είπε η Μπιάνιμα.
Ο αριθμός όσων ζουν σε μεγάλη φτώχεια έχει πέσει κατά 650 εκατομμύρια από το 1981, παρότι ο πληθυσμός του κόσμου παγκόσμια αυξήθηκε κατά 2 εκατομμύρια στο ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Το μεγαλύτερο ποσοστό της αλλαγής οφείλεται στην άνοδο της Κίνας, όπου μισό δισεκατομμύριο ανθρώπων βγήκαν από την ακραία φτώχεια.
Οι περισσότεροι φτωχοί δεν ζουν πια στις φτωχότερες χώρες, αλλά σε χώρες με μέσο εισόδημα όπως η Ινδία, είχε αναφέρει ο οργανισμός σε πρόσφατη έκθεσή του.