Το σχέδιο αντεπίθεσης του Αλέξη Τσίπρα μετά τις δημοσκοπήσεις

Το σχέδιο αντεπίθεσης του Αλέξη Τσίπρα μετά τις δημοσκοπήσεις

Πώς σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσουν στην αυξημένη δυναμική που εμφανίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δύο δημοσκοπήσεις έδωσαν προβάδισμα στη ΝΔ μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, γεγονός που προκάλεσε προκάλεσε αφύπνιση στην κυβέρνηση. Ήδη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ενόψει και της επίσκεψης Τσίπρα στο Νταβός, αλλά και του ραντεβού με τον πρόεδρο της ΝΔ την Τρίτη, μελετούν τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να παρουσιαστούν, ώστε να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Στο Μαξίμο δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ και τις πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται στον χώρο του Κέντρου, όπως για παράδειγμα αυτή που πήρε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, την ερχόμενη Κυριακή, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, θα επιχειρήσει να αναδείξει όλα όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες, τα βήματα για την έξοδο από την κρίση, την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων και τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν.

Στο κλίμα αυτό η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα και την πρωτοβουλία να προκαλέσει στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Στόχος είναι να κληθεί η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν τις δικές τους θέσεις για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στόχος είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αίτημα που διαρκώς επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, να πει, δηλαδή, αν συντάσσεται με την πρόταση των δανειστών για μειώσεις συντάξεων.

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί επίσης, «να λάβει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και ξεκάθαρη θέση απέναντι στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που παρουσίασε η κυβέρνηση για την αποκαμματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης ή αν θα επιλέξει τη διατήρηση του πελατειακού κράτους που έλαβε χώρα επί των ημερών του».

Που ποντάρει η κυβέρνηση
Το σύνθημα που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι «τήρηση της συμφωνίας με παράλληλο πρόγραμμα ανακούφισης των αδύναμων». Σχεδιάζονται στοχευμένες επιβαρύνσεις σε υψηλά και μεσαία εισοδήματα και ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, ώστε να μπορούν και οι κυβερνητικοί βουλευτές να επικαλεστούν το «αριστερό πρόσημο».

Όπως αναφέρει η Ημερησία, το σχέδιο του πρωθυπουργού είναι να περάσει χωρίς απώλειες το ασφαλιστικό, αφού γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αν η οικονομία μπει σε τροχιά δημοσιονομικής ισορροπίας, το Μαξίμου φιλοδοξεί να κάνει προσπάθεια εξόδου στις αγορές, να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, να επιστρέψει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες που έτσι θα αποφύγουν τον ακριβό δανεισμό μέσω ELA και να εξομαλυνθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τη βελτίωση της τραπεζικής χρηματοδότησης η αγορά και οι καταναλωτές θα αρχίσουν να «παίρνουν μπρος» και θα επανέλθει η οικονομία σε επίπεδα προ κρίσης.

Επίσης σημαντικό βάρος θα δωθεί και στο θέμα της φοροδιαφυγής και της καταπολέμησης του μαύρου χρήματος. Η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα αξιοποιήσει τα στοιχεία από τις λίστες που έχει στη διάθεσή της και στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Βεστφαλίας με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών του κρατιδίου Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς

Τέλος η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει για άνοιγμα στην κοινωνία και σε άλλους πολιτικούς χώρους ενόψει και του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Νίκος Παππάς όμως θέλησε χθες να επισημάνει με νόημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο και οφείλει αυτή την ηγεμονία σε επίπεδο ιδεών και συσχετισμών να επιδιώκει να τη διατηρήσει και να τη διευρύνει».

Με συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής» ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πείθει πως οι πολιτικές του προτεραιότητες είναι αυτές που έχει ανάγκη η κοινωνία και διά αυτού του τρόπου να πείθει και τους πολιτικούς σχηματισμούς να συμπλέουν και να συνεργάζονται σε μια τέτοια κατεύθυνση, για να προσθέσει ότι «τις πλειοψηφίες και τις συναινέσεις είμαστε σε θέση, εκτός από το να τις επιδιώξουμε, και να τις πετύχουμε».