Αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής στην κρίση ο Πιερ Μοσκοβισί
- 20/01/2016, 19:30
- SHARE
Παρά τις άσχημες εξελίξεις αναφορικά με το πετρέλαιο και την Κίνα ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει αισιόδοξος.
Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν μεγαλύτερη δύναμη πυρός απ’ όση μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία δεν μεταβάλλει τις προοπτικές για ανάκαμψη στην ευρωζώνη, δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει επιστροφή στην διεθνή χρηματοοικονομική κρίση, παρά την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές τις πρώτες εβδομάδες του 2016 λόγω της Κίνας και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Ερωτηθείς εάν οι μεγαλύτερες διεθνώς κεντρικές τράπεζες ξέμειναν από πολεμοφόδια για να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία ύστερα από χρόνια ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε: «Έχουν τα όπλα και μπορούν να δράσουν».
Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει λάβει τα σωστά μέτρα από το 2012 για να διατηρήσει την ενότητα της ευρωζώνης και να δείξει ότι μπορεί να αντέξει το όποιο σοκ.
Ο Μοσκοβισί είπε ότι δεν αναμένει σημαντική αλλαγή στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της στις αρχές Φεβρουαρίου, παρά την επιβράδυνση στην Κίνα και τις απώλειες στα χρηματιστήρια.
«Όπως το βλέπω τώρα, δεν διαβλέπω καμία αλλαγή, καμία σημαντική αλλαγή στις προβλέψεις μας…για την Ευρώπη. Αλλά φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη αυτούς τους καθοδικούς κινδύνους. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την πολιτική μας αλλά να την ενισχύσουμε», δήλωσε.
Αναφορικά με την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές και την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, ο Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν νιώθω ότι επιστρέφει η χρηματοοοικονομική κρίση. Δεν νιώθουμε ότι αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο κατάρρευσης στην παγκόσμια ανάπτυξη αλλά υπάρχουν αρνητικά σημεία που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε».
«Υπάρχουν ανησυχίες και πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη, ειδικά για την Κίνα που διέρχεται μια μετάβαση η οποία είναι δύσκολη και αβέβαιη. Συνολικά, ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στην ανάπτυξη, αυτό που βλέπουμε είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει αντίκτυπος, περιορισμένος, στην ανάπτυξη. Πιστεύω ακόμα περισσότερο περιορισμένος στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη που είναι θωρακισμένη και με μικρότερη εξάρτηση από αυτές τις κινήσεις».
Ο Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι υπάρχουν κίδυνοι στις ευρωπαϊκές προοπτικές από την πιθανή διάλυση της ζώνης Σένγκεν λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και της πιθανότητας οι Βρετανοί να ταχθούν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ.
Ωστόσο δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει μια καλή συμφωνία με τη Βρετανία τον Φεβρουαρίο και μια συμφωνία για την αναμόρφωση του Σένγκεν που θα μπορούσε να αποτρέψει αυτούς τους υποθετικούς κινδύνους.
Παράλληλα, δεν βλέπει καμία ανάγκη για περαιτέρω χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επιβράδυνση αλλά είπε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να προωθήσουν ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, γνωστό ως «Σχέδιο Γιούνκερ» καθώς και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η δυνητική τους ανάπτυξη.