Πώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπάθησαν να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά δεν τα κατάφεραν
- 22/01/2016, 21:30
- SHARE
Πώς η American Airlines ήταν από τις λίγες που κατάφερε να βγάλει κέρδος.
Oι χαμηλές τιμές καυσίμων που επικρατούν εδώ και μια δεκαετία αποδείχθηκε ότι ζημίωσαν τις αμερικανικές εταιρείες.
Παρόλο που οι μεταφορείς έσωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις χαμηλές τιμές των καυσίμων, παράλληλα έχασαν ένα κέρδος εξαιτίας της χρήσης ενός συμβατικού εργαλείου (fuel hedge), μιας καθορισμένης δηλαδή τιμής αγοράς καυσίμου των αεροπορικών εταιρειών προκειμένου να κατοχυρώσουν το μέγεθός της σε περίπτωση που αυτή ανέλθει.
Τελικώς όμως το εργαλείο αυτό αναγκάζει τις αεροπορικές να πληρώσουν περισσότερα για τα καύσιμα από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, με αποτέλεσμα να αποτελεί/ ένα πρόβλημα αντί για μια συμφέρουσα λύση.
Τρεις από τους τέσσερις μεγάλους φορείς, η Delta, η Southwest και η United ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι επανεξέτασαν την παλιά τους τακτική, ενώ η American Airlines, η οποία δεν χρησιμοποιεί το fuel hedge φαίνεται να εξοικονόμησε περισσότερους πόρους.
«Ο προϋπολογισμός της Southwest για παράδειγμα έχει εξέλθει από κάποιες συμβάσεις, έτσι ώστε το 30% έως το 35% της κατανάλωσης του καυσίμου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να καλύπτεται από το fuel hedge», δήλωσε η επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της αεροπορικής εταιρείας, Tammy Romo.
«Ενώ η φιλοσοφία της αντιστάθμισης δεν έχει αλλάξει, η τακτική μας αλλάζει», προσέθεσε η Romo.
Από την άλλη, η Delta Airlines δήλωσε την Τρίτη ότι είχε αποχωρήσει από τις συμβάσεις αντιστάθμισης για το 2016 με κόστος 100 με 200 εκατ. δολάρια ανά τρίμηνο, προκειμένου να γλιτώσει περίπου τρία δισ. δολάρια.
Η United Continental Holdings δήλωσε από την πλευρά της ότι δεν προχώρησε σε νέες συμβάσεις τον Ιούλιο, ενώ μεγάλος νικητής τελικά στέφθηκε η American Airlines Group Inc., ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στον κόσμο, καθώς το κόστος των καυσίμων της ανήλθε στα 1,48 με 1,53 δολάρια το γαλόνι ανά τρίμηνο, καθώς δεν είχε κάνει χρήση του fuel hedge καθόλου.