Οι εταιρείες που μπορεί να αγοράσουν το Twitter

Οι εταιρείες που μπορεί να αγοράσουν το Twitter
NEW YORK, NY - NOVEMBER 07: The Twitter logo is displayed on a banner outside the New York Stock Exchange (NYSE) on November 7, 2013 in New York City. Twitter goes public on the NYSE today and is expected to open at USD 26 per share, making the company worth an estimated USD 18 billion. (Photo by Andrew Burton/Getty Images)

Η μετοχή του βυθίζεται και οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τα πράγματα.

Παρά τις αδυναμίες του, το Twitter είναι ένα συναρπαστικό κοινωνικό φαινόμενο και ίσως μια από τις πιο ισχυρές πηγές πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, ως εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έχει αποτύχει.

Η ταχεία πτώση της μετοχής του το καθιστά ως ένα δελεαστικό στόχο εξαγοράς για πολλές επιχειρήσεις. Ποιοι όμως θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για την εξαγορά του Twitter;

Η μετοχή της τεχνολογικής εταιρείας άγγιξε τα 73 δολάρια το Δεκέμβριο του 2013, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή του Twitter αξία να ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια.

Όμως κατά τους τρεις τελευταίους μήνες το Twitter έχει χάσει πάνω από το 50% της αγοραστικής του αξίας, η οποία πλέον βρίσκεται στα 12 δισ. δολάρια. Πρόκειται για μια απώλεια 38 δισ. δολαρίων μέσα σε δυο χρόνια καθώς και την αφορμή των επενδυτών να επιζητούν την εξαγορά του.

Αυτήν την εβδομάδα οι μετοχές του Twitter σημείωσαν μια μικρή άνοδο, εν μέρει εξαιτίας του ενδιαφέροντος που φημολογείται ότι παρουσίασε η News Corp. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης αρνήθηκε τις φήμες που κυκλοφορούν.

Σε περίπτωση όμως που το Twitter τεθεί προς πώληση, ο ενδιαφερόμενος θα αγοράσει τα εξής: μια εταιρεία με 300 εκατ. χρήστες και έσοδα περίπου δυο δισ. δολάρια ετησίως. Μέχρι στιγμής, η τεχνολογική εταιρεία έχει ένα συσσωρευμένο έλλειμμα δυο δισ. δολαρίων, ενώ αναμένεται να χάσει επιπλέον τρία δισ. δολάρια.

Ποιοι θα ήθελαν λοιπόν να αναζητήσουν κέρδη σε μια υποθετική εξαγορά του Twitter τώρα που η μετοχή του έχει πέσει τόσο χαμηλά; Ιδού μερικοί υποψήφιοι:

Google: Η παγκόσμια μηχανή αναζήτησης είναι ο αγαπημένος υποψήφιος αγοραστής του κοινωνικού μέσου, εν μέρει επειδή οι προσπάθειες της στα social media, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Google+, δεν έχουν αποδώσει καρπούς αλλά και γιατί θα λαμβάνει δεδομένα από το Twitter και θα τα δημοσιεύει σε πραγματικό χρόνο. Σίγουρα η Google έχει και τους πόρους και το ενδιαφέρον. Το αντεπιχείρημα: Αφού έχει ήδη μια συμφωνία με το Twitter για την πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα, γιατί χρειάζεται να αγοράσει και την εταιρεία;

Facebook: Το κοινωνικό δίκτυο είναι ο δεύτερος επικρατέστερος υποψήφιος αγοραστής του Twitter (όπως και η Google), εν μέρει επειδή έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν να το αποκτήσει. Έχει ακόμα δείξει την προθυμία να δαπανήσει ένα τερατώδες χρηματικό ποσό για υπηρεσίες που δεν προσφέρουν έσοδα ή κέρδη, όπως τα 19 δισ. δολάρια που πλήρωσε για τη WhatsApp. Το αντεπιχείρημα: Το Facebook φαίνεται να είναι αρκετά απασχολημένο με την ανάπτυξη των δικών του χαρακτηριστικών, τα οποία μάλιστα είναι και πιο οικονομικά.

Apple: Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία έχει περίπου 200 δισ. δολάρια σε μετρητά και θα μπορούσε να αποκτήσει το Twitter με ιδιαίτερη άνεση. Ωστόσο, έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τον κοινωνικό ιστό.

Amazon: Η αμερικανική εταιρεία λιανικού εμπορίου θα ήταν ένας κατάλληλος αγοραστής του Twitter μιας και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, όπως και η Apple. Το αντεπιχείρημα: Ακριβώς επειδή έχει την οικονομική ευχέρεια να το αγοράσει, αυτό δε σημαίνει ότι το Twitter θα επιθυμεί την Amazon ως αγοραστή του καθώς δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, επαγγελματική ή προσωπική.

IBM: Η εταιρεία υπολογιστών-υπηρεσιών αναζητεί προϊόντα που παράγουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, καθώς είναι ένας τρόπος για να διαφημίσει τις δικές της υπηρεσίες και είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά την αγορά του Twitter. Το αντεπιχείρημα: Όπως και η Google έτσι και η IBM θα μπορούσε να υπογράψει μια συμφωνία προκειμένου να λάβει δεδομένα του Twitter αντί να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία.

Microsoft: Όπως και οι περισσότερες παραπάνω εταιρείες έτσι και η Microsoft είναι πιθανό να διαθέτει τους πόρους προκειμένου να αγοράσει το Twitter. Ένα επιχείρημα για να προχωρήσει στην αγορά του είναι ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση παρακμής και δεν φαίνεται να κάνει και πολλά ώστε να σωθεί. Το αντεπιχείρημα: Η τεχνολογική εταιρεία έχει αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσει και δεν υπάρχει λόγος τώρα να δαπανήσει 15 δισ. δολάρια για να αγοράσει μια εταιρεία, η οποία και η ίδια αντιμετωπίζει αρκετά θέματα και ως εκ τούτου δεν δραστηριοποιείται στον τομέα της.

Verizon: Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει δείξει ότι αναζητά εκτός της παραδοσιακής βιομηχανίας τρόπους προκειμένου να επωφεληθεί στους φορητούς υπολογιστές. Το Twitter έχει μια ισχυρή θέση στα κινητά τηλέφωνα αλλά και μια σημαντική πλατφόρμα διαφήμισης, η οποία αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς τα έσοδα. Το αντεπιχείρημα: Τα 12 δισ. δολάρια είναι ένα υπερβολικό ποσό για να δαπανήσεις σε ένα δίκτυο διαφημίσεων για κινητά.

NewsCorp.: Η αυτοκρατορία του Mέρντοχ μπορεί να διαθέσει με άνεση τα 12 δισ. δολάρια για την αγορά του Twitter, ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν ο Πρόεδρος της εταιρείας θα επιθυμούσε να δαπανήσει αυτό το χρηματικό ποσό.

Softbank/Tencent: Μπορεί οι Ιάπωνες και οι Κινέζοι επιχειρηματίες να μην ενδιαφέρονται πολύ για αγορά εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ, όμως η προκατάληψή τους μπορεί να αλλάξει εφόσον μεταβληθεί και το τελικό ποσό που θα χρειαστούν για την εξαγορά. Όσο η τιμή μειώνεται τόσο πιο πολύ χάνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων και αυτό αποδεικνύει ότι η επιχείρηση σιγά σιγά «βυθίζεται».