LIVE: Η πρώτη «μονομαχία» Τσίπρα – Μητσοτάκη στη βουλή για το Ασφαλιστικό
- 26/01/2016, 19:25
- SHARE
Στη βουλή η συζήτηση για την επερχόμενη αλλαγή στο Ασφαλιστικό. Τα κόμματα καταθέτουν τις θέσεις τους.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, για το Ασφαλιστικό, είπε ότι η σημερινή συζήτηση διεξάγεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος.
Τόνισε ότι στο ερώτημα “αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό”.
Είπε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο “και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει”.
Την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού την απέδωσε στην “λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”, στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις “πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%”.
Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια έθεσε ερωτήματα με πρώτο “αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν “μαύρες τρύπες” σε αυτά στα χρόνια της κρίσης”.
“Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;” ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:
-Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.
-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, “όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή”, ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.
Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με Υπουργική Απόφαση.
-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.
“Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία” τόνισε ο πρωθυπουργός.
Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».
Μητσοτάκης: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι πρόκειται για την πιο επιβλαβή κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ ανησυχητική, η κοινωνία βράζει, η οικονομία βυθίζεται, η χώρα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε απέραντο καταυλισμό εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε πως χρειάζεται οι πολιτικοί να ενώνουν, να προχωρούν με σοβαρό σχέδιο και να μην προκαλούν.
«Εσείς έχετε επιλέξει να κάνετε το εντελώς ανάποδο. Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση σε ένα χρόνο», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι το αίτημα της κυβέρνησης δεν είναι για πρόσκληση σε διάλογο αλλά συνιστά πρόκληση για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
«’Ακουσα την ανάλυσή σας για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε; Ή μήπως ήταν βιώσιμο και με τις δικές σας παρεμβάσεις δεν έγινε;», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας έκανε προσωπικές επιθέσεις και δίχασε τους Έλληνες.
«Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πίσω σε εποχές διχασμού. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας, των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ενώ παραδέχτηκε ότι επί τρεις δεκαετίες κυβερνήσεις, κόμματα και πολίτες δεν είδαν το πρόβλημα που ερχόταν.
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε τη στάση του κυβερνώντος κόμματος για το θέμα στο παρελθόν.
«Μην παριστάνετε ότι δεν έχετε ευθύνη. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η μεγαλύτερη διαδήλωση στο Σύνταγμα ήταν για να αποδοκιμαστεί το σχέδιο Γιαννίτση. Η ηγεσία τότε του Συνασπισμού ήταν οι πρώτοι καταγγέλλοντες», είπε συγκεκριμένα ενώ σημείωσε ότι επί ΝΔ υπήρξαν σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις όπως ο νόμος Σιούφα και ο νόμος Πετραλιά.
«Στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε ανάγκη μείωσης κύριων συντάξεων και δεν είχε ζητηθεί από την τρόικα», είπε και κατέθεσε στα πρακτικά αναλογιστική μελέτη που είχε ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και επιβεβαίωνε ότι το ασφαλιστικό εκπλήρωνε τους όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ από παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δημιουργήθηκαν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τη διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης.
Σχετικά με την άρνηση από την πλευρά των αγροτών να προσέλθουν σε διάλογο, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάει εκείνος στα τρακτέρ.
«Να μιλήσετε μαζί τους όπως το κάνατε στο παρελθόν και τους τάζατε», είπε επ’ αυτού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της τραβάει την Ελλάδα πίσω.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι πρόχειρο, μη κοστολογημένο και στην ουσία πρόκειται για αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσει η κυβέρνηση από τις ευθύνες της.
«Το μόνο που θα πετυχαίνετε είναι η αύξηση της φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας», συνέχισε ενώ επανέλαβε πως τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ είναι πρόβλημα που η κυβέρνηση δημιούργησε και εκείνη πρέπει να λύσει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός αξιακού πλαισίου για το ασφαλιστικό που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, εξηγώντας ωστόσο ότι δεν αρκούν για να κλείσει η τρύπα του 1,8 δισ. ευρώ.
Τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από στοχευμένες περικοπές δαπανών και αφού επιδοκίμασε την αναφορά του πρωθυπουργού στην ανάγκη για ισοδύναμα μέτρα, τον επέκρινε που δεν ανέφερε κανένα.
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις που ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα στο δημόσιο σημειώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες στρεβλώσεις.
«Τον αντέχετε αυτό τον διάλογο; Ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους;», είπε και αναρωτήθηκε «πως θα ένιωθαν οι αγωνιστές της αριστεράς να έβλεπαν τα εγγόνια τους να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων τους για μια θέση μετακλητού στο δημόσιο».
«Είστε υπό κατάρρευση. Εγκαταλείψτε το σχέδιο σας. Εύχομαι να υιοθετήσετε μια άλλη δημιουργική αντίληψη για την οικονομία της χώρας. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τις ώρες του καλοκαιριού του 2015. Σας ζητώ να συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα που δημιουργήσατε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Απευθυνόμενος τέλος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα με το τι έχουν ψηφίσει στο παρελθόν, διαβεβαίωσε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση όπως το πετυχαίνουν οι Κύπριοι με προϋπόθεση μια δίκαιη, κοινωνική, ρεαλιστική συμφωνία.
«Να βάλουμε όλοι πλάτη. Μόνο με σχέδιο, αλήθεια και όχι με ψεύτικες υποσχέσεις και μεγάλα λόγια», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.