Τα προβλήματα της Google στην Ευρώπη μόλις ξεκίνησαν – Και θα κοστίσουν ακριβά
- 28/01/2016, 19:30
- SHARE
Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυνηγά τον αμερικανικό κολοσσό για πληρωμές φόρων.
Η Google ίσως θεώρησε ότι η φορολογική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα έδινε ένα τέλος στην περιπέτειά της με τις αρχές της Ευρώπης, σχετικά με την αποφυγή πληρωμής φόρων.
Παρόλα αυτά τα προβλήματα μάλλον μόλις ξεκίνησαν. Η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, έδωσε το σήμα την Πέμπτη για περαιτέρω διερεύνηση της συμφωνίας της Google με τη Βρετανία που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Εάν βρούμε κάτι που αξίζει της προσοχής μας τότε θα δώσουμε συνέχεια», είπε η Επίτροπος στο BBC. Ήδη μάλιστα οι διαμαρτυρίες έχουν ξεκινήσει από ένα στέλεχος του σκωτσέζικου εθνικού κόμματος, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Google, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Βεστάγκερ έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή προστίμων πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε Starbucks και Fiat Chrysler υπέρ των αρχών της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, έπειτα από τη διαπίστωση ότι οι εξαιρετικά ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες με τις συγκεκριμένες χώρες παραβίασαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Από τη στιγμή που Βρετανία και Google κατέληξαν σε συμφωνία, μέρος της οποίας ήταν η πληρωμή 130 εκατ. λιρών ως επιστροφή φόρων για τη δραστηριότητά της την περασμένη δεκαετία, πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό φορολόγησης της τάξης του 3%. Μάλιστα, την ίδια στιγμή η μέση φορολόγηση των επιχειρήσεων στη χώρα κυμαίνεται στο 20%.
Αλλά και στη Γαλλία η Google είναι πολύ πιθανό να κληθεί να καταβάλει επιπλέον 500 εκατ. δολάρια σε φόρους, παρότι τα μεγέθη όσον αφορά τα κέρδη και τα έσοδα είναι πολύ μικρότερα σε σύγκριση με τη Βρετανία. Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, όπου ήδη έγινε γνωστό την Πέμπτη ότι η τεχνολογική εταιρεία απέφυγε να πληρώσει φόρους συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2008-2013.
Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η ευνοϊκή συμφωνία της Google με τις βρετανικές αρχές έγινε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για τη δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού γραφείου το οποίο θα απασχολεί περίπου 5.000 εργαζόμενους. Σε επιστολή του στους Financial Times, ο επικεφαλής της Google στην Ευρώπη, Πίτερ Μπάρον, δήλωσε ότι την τελική ευθύνη έχουν οι ίδιες οι εθνικές κυβερνήσεις και όχι η εταιρεία, όσον αφορά τις προαναφερθείσες φορολογικές συμφωνίες.
«Οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν τη φορολογική νομοθεσία, οι ανεξάρτητες φορολογικές αρχές επιβάλλουν το νόμο, και η Google υπακούει σε αυτόν», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπάρον.