Μετά από 40 χρόνια αμερικανικό πετρέλαιο «πατάει» στην Ευρώπη
- 01/02/2016, 18:30
- SHARE
Οι ΗΠΑ δεν έχασαν καθόλου χρόνου κι έθεσαν σε εφαρμογή την απόφαση που πάρθηκε πριν λίγες εβδομάδες.
Πριν μερικές εβδομάδες το αμερικανικό Κογκρέσο αποφάσισε να άρει έπειτα από 40 χρόνια την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ, κι ήδη το πρώτο φορτίο έφτασε στην Ευρώπη.
Η συμβολική πρώτη εξαγωγή πετρελαίου μετά το 1975, σημαίνει για τους ειδικούς του χώρου ότι η αδιάκοπη προμήθεια της αγοράς δεν θα σταματήσει, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την παροχή του μαύρου χρυσού ακόμη και σε περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων, ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Οι ΗΠΑ σταμάτησαν να εξάγουν πετρέλαιο το 1975, δύο χρόνια μετά το εμπάργκο των χωρών του OPEC το οποίο είχε εκτοξεύσει την τιμή της βενζίνης στην αμερικανική επικράτεια.
Η παρατεινόμενη διαμάχη για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου έριξε την τιμή του κάτω κι από τα 30 δολάρια το βαρέλι τις προηγούμενες εβδομάδες. Η επαναφορά των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά αναμένεται να συγκρατήσει τις χαμηλές τιμές όσο ο OPEC δεν αποφασίζει να μειώσει την ημερήσια παραγωγή.
Οι ΗΠΑ αναμένεται να στείλουν κι άλλο πετρέλαιο στην Ευρώπη εντός της εβδομάδας. Ένα χρόνο πριν το αμερικανικό πετρέλαιο ήταν περίπου 12 δολάρια φτηνότερο ανά βαρέλι σε σύγκριση με τις παγκόσμιες τιμές του αργού, όμως αυτή τη στιγμή το χάσμα έχει κλείσει στα 1 με 2 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος αγοράς του από την Ευρώπη θα παραμένει υψηλότερο εξαιτίας των δασμών αλλά και του κόστους μεταφοράς του.
Τα προβλήματα αυτού του εγχειρήματος δεν μένουν μόνο εκεί. Η διαδικασία διαχείρισης των φορτίων και η γραφειοκρατία εμποδίζουν τη γρήγορη ολοκλήρωση των συμφωνιών, ενώ αυτή τη στιγμή οι περιοχές γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού δεν διαθέτουν όλες τις απαραίτητες υποδομές για να μεταφέρουν πετρέλαιο στα τεραστίων διαστάσεων τάνκερ που το μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο.
Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων ούτως ώστε να καταφέρουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος έπειτα από τέσσερις δεκαετίες αποκλεισμού.