Πόσα θα πληρώσετε με το νέο φορολογικό
- 04/02/2016, 11:04
- SHARE
Οι αλλαγές και φοροελαφρύνσεις για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς - Αναλυτικοί πίνακες της νέας φορολογίας.
Φοροελαφρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 41.000 ευρώ, καθώς επίσης και για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δηλώνουν εκτός από μισθούς ή συντάξεις και εισοδήματα από ακίνητα ή κι από ατομικές επιχειρήσεις μέχρι το επίπεδο των 25.000 ευρώ, μηδενικές μεταβολές στις φορολογικές επιβαρύνσεις των φορολογουμένων που δηλώνουν ετησίως μέχρι 60.000 ευρώ μόνο από μισθούς ή συντάξεις και αυξήσεις φόρων για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους προκύπτουν από τη νέα ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που παρουσίασε στους θεσμούς η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την πρόταση για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που υπέβαλε η κυβέρνηση στους εκπροσώπους των δανειστών:
1) Το ισχύον σύστημα αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος καταργείται και αντικαθίσταται με ένα άλλο σύστημα το οποίο προβλέπει τη φορολόγηση του αθροίσματος των εισοδημάτων από όλες τις πηγές με βάση μία ενιαία φορολογική κλίμακα, όμοια με αυτήν που ισχύει σήμερα για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, αλλά με μια διαφορά: πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 60.000 ευρώ προβλέπεται συντελεστής φόρου αυξημένος από το 42% στο 50%. Ειδικότερα, η προτεινόμενη ενιαία κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων προβλέπει συντελεστές φόρου:
α) 22% μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.000 ευρώ,
β) 32% για το επίπεδο ετησίου εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ,
γ) 42% για επίπεδο ετησίου εισοδήματος από τις 42.001 έως τις 60.000 ευρώ και
δ) 50% πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 60.000 ευρώ.
Όπως δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr για όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις θα εξακολουθεί να ισχύει έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ.
Ειδικότερα, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ. Πάνω από το όριο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά το 10% του ποσού ετησίου εισοδήματος πέραν των 21.000 ευρώ. Η έκπτωση μηδενίζεται στο επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 42.000 ευρώ. Ουσιαστικά, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους παραμένει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ.
Παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα δίνεται η έκπτωση φόρου και σε όσους έχουν μεν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται από άλλες πηγές (επιχειρηματικές δραστηριότητες, ελευθέρια επαγγέλματα ή και ενοίκια).
2) Για τους αγρότες, θα εξακολουθεί να ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος που προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες, η δε αύξηση του συντελεστή προτείνεται να γίνει σταδιακά, σε βάθος πολλών ετών.
3) Όλες οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά. Ως εκ τούτου οι φορολογικές επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις που προκύπτουν θα εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος του 2017. Μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα αποκτήσουν φέτος ετήσιο εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, θα δουν από φέτος να αυξάνεται η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
4) Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,7% έως 8% θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή δεν θα ενσωματωθεί στην ενιαία φορολογική κλίμακα.
Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr