Nέα μέτρα για τη διετία 2016 – 2017 δείχνει η Κομισιόν
- 04/02/2016, 12:52
- SHARE
Τι αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία - Όλες οι προβλέψεις για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.
Μήνυμα στέλνει η Κομισιόν στην Αθήνα ότι θα χρειαστεί επιπλέον μέτρα, πέραν αυτών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, για να πιάσει τους στόχους του προγράμματος για το 2016 και το 2017.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,25% (σ.σ. με βάση τους ορισμούς του προγράμματος που δεν περιλαμβάνουν τις έκτακτες δαπάνες ανακεφαλαιοποίησης). Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκαν με τις αρχές το γ’ τρίμηνο του 2015 στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής αναμένεται να αποφέρουν εξοικονόμηση έως 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2017 και να οδηγήσουν σε πρωτογενές έλλειμμα σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος κοντά στον στόχο του -0,25% του ΑΕΠ το 2015.
Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει επιπλέον εξοικονόμηση 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη φορολογία εισοδήματος, και μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών που εξακολουθεί να χρειάζεται συγκεκριμενοποίηση και εφαρμογή.
Ωστόσο, θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα το 2016 και 2017 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει:
– 0,7% ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2016 και ανάπτυξη της 2,7% για το 2017.
– το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα ενισχυθεί στο 185% του ΑΕΠ το 2016 έναντι 179% το 2015, ενώ το 2017 αναμένεται να μειωθεί στο 181,8%.
– Για το 2015, η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της, θεωρώντας μηδενική ύφεση.
– Το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ το 2016 και στο 2,1% το 2017, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να περιοριστεί στο 1,4% το 2016 και στο 0,9% το 2017.
– Για την ανεργία, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα υποχωρήσει στο 24% το τρέχον έτος και στο 22,8% το επόμενο έτος. Σημειώνεται ότι το 2015, το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 25,1%.
– Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς αύξησης, καθώς το 2016 αναμένεται να ανέλθει στο 0,5% και το 2017 στο 0,8%.
Μοσκοβισί: H Ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί
Πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί, εφόσον υπάρχει σταθερότητα και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν.
Κάνοντας λόγο για «περίπλοκες» καταστάσεις και «προσωπικότητες» που δυσκόλεψαν την περασμένη χρονιά για την Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «η νέα κυβέρνηση», με την «εντολή» με την οποία εξελέγη είναι πιο σταθερή και έχει ήδη προσχωρήσει σε «γενναίες» αλλά «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις. «Αυτή η σταθερότητα που ξαναβρήκαμε μας επιτρέπει να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας θα είναι σωστές. Αλλά το κλειδί όλων είναι οι μεταρρυθμίσεις και η καλή συνέχεια του προγράμματος», τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την οποία χαρακτήρισε ως την περισσότερο «αναγκαία».
Επιπλέον, ερωτηθείς κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευελιξία λόγω της προσφυγικής κρίσης, είπε πως η διαπραγμάτευση του προγράμματος που γίνεται στην Αθήνα δεν αφορά τη Σένγκεν. «Συζητάμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να «αναμειγνύουμε τις δυο συζητήσεις».
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Η Ευρώπη συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι, σε γενικές γραμμές, σύμφωνος με τις προβλέψεις του φθινοπώρου. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Η συγκρατημένη ανάπτυξη που γνωρίζει η Ευρώπη απειλείται όλο και περισσότερο, από αρνητικούς παράγοντες: επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κίνα, μείωση του παγκόσμιου εμπορίου και έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων στις γειτονικές χώρες της Ευρώπης.
Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν τις οικονομίες μας να αναπτυχθούν, να αντέξουν σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς και να βελτιώσουν τις ευκαιρίες απασχόλησης για τους Ευρωπαίους πολίτες.»
Η Ελλάδα άντεξε τα capital controls
«Ανθεκτική» εμφανίζεται η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, τονίζει στις προβλέψεις της για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η ανθεκτική κατανάλωση, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπό το νέο πρόγραμμα του ESM και η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις, αναμένεται να ενισχύσουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και να φέρουν θετική ανάπτυξη και ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα το δεύτερο εξάμηνο του 2016», τονίζει η Επιτροπή.
Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία είναι «εντυπωσιακά» βελτιωμένες, σημειώνοντας ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα το 2015 εμφανίζεται λιγότερο βαθιά, σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν το φθινόπωρο.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η Επιτροπή τονίζει ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο του 2015 .
Σχετικά με τις εισαγωγές, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται ταχύτερα σε σχέση με τις εξαγωγές, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη.
Όσον αφορά το οικονομικό κλίμα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι σταθεροποιήθηκε τον Οκτώβριο και βελτιώθηκε περαιτέρω το Δεκέμβριο.