Το ποσό των 11 δισ. δολαρίων αποφάσισε να δώσει η διεθνής κοινότητα για τη Συρία
- 04/02/2016, 19:51
- SHARE
Τα χρήματα θα δοθούν για να την ανακούφιση των πολιτών που βρίσκονται υπό διωγμό εξαιτίας του εμφυλίου.
Οι χώρες και οι οργανισμοί που συμμετείχαν σήμερα στο Λονδίνο στη διεθνή διάσκεψη των δωρητών για τη Συρία δεσμεύτηκαν να παράσχουν 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 προκειμένου να βοηθήσουν τους Σύρους πολίτες.
“Στη σημερινή διάσκεψη συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσό που έχει μαζευτεί ποτέ σε μία ημέρα για την αντιμετώπιση μιας ανθρωπιστικής κρίσης”, είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. “Αυτό που επιτεύχθηκε σήμερα δεν είναι μια λύση στην κρίση. Χρειάζεται ακόμη να δούμε την πολιτική μετάβαση”, συνέχισε.
“Όμως με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα, το μήνυμά μας προς τον συριακό λαό και την περιοχή είναι σαφές: θα σταθούμε στο πλευρό σας και θα σας στηρίξουμε για όσο διάστημα χρειαστεί”, υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Κάμερον είπε ότι οι δωρητές υποσχέθηκαν να δώσουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και άλλα 5 δισεκ. μέχρι το 2020.
Με τα ποσά που θα αποδεσμευτούν θα δημιουργηθούν μέχρι το 2018 1,1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της διάσκεψης.
Υπολογίζεται ότι λόγω του πολέμου στη Συρία 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες (Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία, Ιράκ και Αίγυπτος) ενώ εκατοντάδες χιλιάδες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, συχνά ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους.
Εξαμερής συνάντηση ηγετών με τη συμμετοχή Τσίπρα
Η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας συζητήθηκε στην εξαμερή συνάντηση για την προσφυγική κρίση, με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα.
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, συμμετείχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Έμφαση κατά τη συζήτηση, δόθηκε στη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, και στην προώθηση ενός αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων, απευθείας από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης