Παιχνίδι νεύρων για την αξιολόγηση
- 09/02/2016, 21:54
- SHARE
Κανείς δεν θέλει μια επανάληψη του 2015 - Ακόμη κι αν τα πράγματα δείχνουν να οδεύουν προς τα εκεί.
Σε ατέρμονο παιχνίδι νεύρων εξελίσσεται η αξιολόγηση, καθώς από τη μια η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους δανειστές για την καθυστέρηση, από την άλλη οι δανειστές στέλνουν κάθε μέρα και ένα νέο μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη.
Τα μέτωπα είναι συγκεκριμένα: ασφαλιστικό, δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Και, από τη μέχρι τώρα στάση του κουαρτέτου φαίνεται πως αυτή τη φορά δεν θα δεχθεί εκπτώσεις.
Η κατάσταση για την κυβέρνηση περιπλέκεται, αφού δείχνει να κατανοεί αφενός ότι το μόνο success story που μπορεί να παρουσιάσει είναι εκείνο της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αφετέρου οι πολιτικές δυσκολίες είναι τόσο μεγάλες, που δεν την αφήνουν να λάβει μια ξεκάθαρη θέση πάνω στα μέτρα που ζητούν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ.
Πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης υποστηρίζουν ότι στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η πιθανότητα να «τινάξουν την αξιολόγηση στον αέρα» θα σημάνει αυτομάτως και το πολιτικό τους τέλος, πυροδοτώντας εξελίξεις που κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει. Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν παραγνωρίζουν και το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις στη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης «δεν επικράτησε η λογική».
Αυτή τη φορά, επισημαίνουν, «όλοι γνωρίζουν τις συνέπειες μιας νέας κρίσης στη σχέση με τους δανειστές και κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει το 2015». Για να αποφευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα μια συμφωνία, που θα στείλει σε αγορές και επενδυτές ένα πρώτο σήμα αποκατάστασης της κανονικότητας.
Οι ξένοι επενδυτές που αποχωρούν τις τελευταίες ημέρες μαζικά από το χρηματιστήριο της Αθήνας δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ακόμη από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους μεγαλοεπενδυτές που επισκέφθηκαν την Αθήνα και συνάντησαν τον Πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, πωλούν τις συμμετοχές τους σε ελληνικές τράπεζες με απώλειες και αποχωρούν από την ελληνική αγορά.
Οι φόβοι, πάντως, για νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών λόγω της κατρακύλας των τιμών των μετοχών τους δεν επιβεβαιώνονται από αρμόδια στελέχη της αγοράς, καθώς δεν επηρεάζει τα ίδια κεφάλαιά τους. Ωστόσο, εάν η κατάσταση της αβεβαιότητας συνεχιστεί για καιρό, αυτό μπορεί να επιφέρει επιδείνωση στο χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων και στη συνέχεια να επηρεάσει τα ίδια κεφάλαιά τους. Είναι το χειρότερο σενάριο, που κανείς δεν θέλει να επιβεβαιωθεί.