Μιανμάρ: Το τελευταίο εμπορικό σύνορο πριν από Κούβα και Β. Κορέα
- 19/10/2013, 13:26
- SHARE
Η αγορά αυτή ανοίγει, αλλά το να κάνει κανείς μπίζνες στην Μιανμάρ -μια χώρα που «προσπέρασε» η παγκοσμιοποίηση- είναι πρόκληση!
Η Coca-Cola, επωφελούμενη από την πρόσφατη χαλάρωση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Μιανμάρ, εγκαινίασε τον Μάιο το πρώτο της εργοστάσιο εμφιάλωσης στη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια. Παρουσιάζοντας, όμως, το προϊόν της, διαπίστωσε ότι αντιμετώπιζε μια κατάσταση που σπάνια συναντά: πολλοί κάτοικοι δεν γνώριζαν τι είναι η Coca Cola!
Ωστόσο, έχοντας ήδη μπει και σε αυτή την αγορά -μετά την Siemens, την Procter&Gamble, την Colgate-Palmolive, την Chevron, την Caterpillar και άλλες- συνεισφέρει στην αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών στη χώρα μετά τη χαλάρωση της αυστηρής πολιτικής από την κυβέρνηση Ομπάμα. Εκτιμάται ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013 οι εξαγωγές ξεπέρασαν το σύνολο αυτών του 2012, στοιχεία ενθαρρυντικά και για άλλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους στην «παρθένα» αυτή αγορά των εν δυνάμει 55 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Διαβάστε ακόμη: Το πετρέλαιο και η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Πολλές από αυτές, όμως, διαπιστώνουν ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο. Η Ford για παράδειγμα, άδραξε την ευκαιρία όταν διαπίστωσε ότι οι οδηγοί στην Μιανμάρ οδηγούν μεν στα δεξιά, αλλά τα αυτοκίνητα είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα, δηλαδή η θέση του οδηγού είναι στα δεξιά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα λεωφορεία αφήνουν τους επιβάτες στη μέση του δρόμου κι όχι από την πλευρά το πεζοδρομίου.
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» παρατήρησε ο Ντέιβιντ Γουέστερμαν, διευθυντής της Ford αρμόδιος για τις εξαγωγές σε Ασία – Ειρηνικό Ωκεανό, «όμως το είδαμε και καταλάβαμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για μας».
Για μια άλλη πολυεθνική, την Visa, η πρόκληση είναι η έλλειψη υποδομών. Η εταιρεία άρχισε ήδη να δέχεται συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες από τις αρχές του χρόνου. Οι υπηρεσίες της απευθύνονται κυρίως σε εμπόρους που θέλουν να δέχονται πληρωμή με πιστωτική κάρτα από ξένους τουρίστες, ή σε ντόπιους επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν online αγορές.
Διαβάστε ακόμη: Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά
Για να επεξεργαστεί τις συναλλαγές, ωστόσο, η Visa χρειάζεται τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίες «σπανίζουν, είναι ακριβές και δεν είναι συχνά σε λειτουργία», όπως λέει και ο περιφερειακός διευθυντής της Vodafone, Πήτερ Μάχερ από το γραφείο του στη Σιγκαπούρη. Πόσο ακριβή είναι μια τηλεφωνική σύνδεση; Μέχρι πρόσφατα, μια κάρτα sim -που στις ΗΠΑ κοστίζει 10 δολάρια- στην Μιανμάρ η τιμή της εκτοξεύεται στο αστρονομικό ποσό των 2.500 δολαρίων. Γι’ αυτό το λόγο μόνο το 2% του πληθυσμού διαθέτει κινητό τηλέφωνο.
Η Visa θα μπορούσε να κάνει τις συναλλαγές της μέσω Wi-Fi ή σύνδεση Ίντερνετ για να μεταφέρει δεδομένα. Αλλά η κατάσταση σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμα πιο «πρωτόγονη», αφού λιγότερο από το 1% της χώρας έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παρ’ όλα αυτά μια «νέα αγορά» παραμένει πάντα ελκυστική και οι δυτικές πολυεθνικές πιστεύουν ότι οι υποδομές της χώρας θα παρουσιάσουν στο εξής ραγδαία ανάπτυξη.