Μαξίμου για τηλεοπτικές άδειες: Η διαπλοκή ηττήθηκε κατά κράτος
- 13/02/2016, 10:00
- SHARE
"Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασαν 30 βουλευτές, όλοι της αντιπολίτευσης, κάποιες από τις απουσίες αυτές ήταν ηχηρότατες", σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου.
To συμπέρασμα της κυβέρνησης για την συζήτηση στη Bουλή σχετικά με την τροπολογία που κατέθεσε για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι ότι «η διαπλοκή ηττήθηκε κατά κράτος» και ότι «η συζήτηση δεν ήταν μια μάχη ανάμεσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση, αλλά ανάμεσα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την διαπλοκή».
Αναλύοντας το σκεπτικό της αυτό η κυβέρνηση επισημαίνει τα ακόλουθα:
1. Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, είναι 154 «Ναι», 102 «Όχι» και 15 «Παρών».
2. Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε απρόθυμη να ζητήσει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία αποσκοπεί στο να αναλάβει κάθε βουλευτής προσωπικά την ευθύνη για αυτό υπέρ του οποίου ψηφίζει.
3. Μπροστά στην απροθυμία αυτή την ονομαστική ψηφοφορία την ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
4. Είναι εξαιρετικά σπάνιο στα κοινοβουλευτικά χρονικά, να φέρνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία την αντιπολίτευση μπροστά σε ονομαστική ψηφοφορία και όχι το αντίθετο.
5. Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασαν 30 βουλευτές, όλοι της αντιπολίτευσης, κάποιες από τις απουσίες αυτές ήταν ηχηρότατες.
6. Για την ιστορία επισημαίνεται επίσης ο διάλογος του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με την βουλευτή της ΝΔ κα Σοφία Βούλτεψη: (από τα πρακτικά της Βουλής)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (υπουργός Επικρατείας): Περιμέναμε ειλικρινά, μία κουβέντα αυτοκριτικής. Είστε ικανοποιημένοι από το τηλεοπτικό τοπίο;
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Ναι!
7. Επισημαίνουμε επίσης την διαμάχη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Δένδια με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της «Χρυσής Αυγής» για τον ιστορικό ρόλο του Ιωάννη Μεταξά. Είναι χαρακτηριστική της ιδεολογικής σύγχυσης στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
8. Ο κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε επίσης αδιάβαστος. Στην προσπάθεια του να εμπλέξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην υπεράσπιση της διαπλοκής είπε ότι «ότι η διάταξη αυτή θα ενεργοποιήσει τα θεσμικά αντανακλαστικά των Βρυξελλών». Προφανώς δεν ήταν ενήμερος για την δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Σχοινάς ότι «εναπόκειται στα κράτη μέλη να θεσμοθετήσουν τις διαδικασίες για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών γιατί αυτό δεν έχει εναρμονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο»
Χρυσόγονος: Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες τερματίζει μια πολυετή εκκρεμότητα
Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες τερματίζει μια πολυετή εκκρεμότητα όπου οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν ουσιαστικά χωρίς άδεια, τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.
«Το κρίσιμο ζήτημα το οποίο εγείρεται από την πλευρά της αντιπολίτευσης και αμφισβητεί την συνταγματικότητα του ψηφισμένου πλέον νόμου είναι ο αριθμός των αδειών. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα κριθεί από τα δικαστήρια. Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει από τώρα μετά βεβαιότητας την έκβαση της δικαστικής αυτής αμφισβήτησης”, επισημαίνει ο κ Χρυσόγονος και προσθέτει «Το σύνταγμα επιτάσσει να κατοχυρώνεται η ελευθερία της έκφρασης, άρα δεν μπορεί το κράτος να μονοπωλεί την ραδιοτηλεόραση. Μπορεί απλώς να ελέγχει και ο έλεγχος να ασκείται μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης το οποίο όμως είναι διοικητικό όργανο όχι νομοθετικό»