Συνεχίζει την πτωτική του πορεία το πετρέλαιο
- 15/02/2016, 12:00
- SHARE
Πτωτικά κινείται η τιμή του αργού.
Πτωτικά κινούνταν σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ και το αμερικανικό αργό, καθώς το δολάριο κατέγραφε άνοδο και τα αδύναμα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τη ζήτηση στη μεγαλύτερη ενεργοβόρα χώρα του κόσμου.
Ωστόσο, η αγορά διατηρούσε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που κατέγραψε την Παρασκευή – άνω του 10% – εν μέσω εικασιών ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ίσως εν τέλει συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ο κορεσμός στην αγορά.
Το μπρεντ και το αμερικανικό αργό σημείωσαν άνοδο άνω του 3% την Παρασκευή καθώς ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φέρεται να δήλωσε ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ είναι έτοιμα να συνεργαστούν για τη μείωση της παραγωγής.
Το κλίμα εντός του ΟΠΕΚ αλλάζει από δυσπιστία σε αυξανόμενη συναίνεση ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία για το πώς να τερματιστεί η υποχώρηση της τιμής του αργού, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας, προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία καιτο Κατάρ.
«Όσο χαμηλότερη η τιμή, τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο για τους παραγωγούς για μείωση της παραγωγής», σχολίασε ο Κανάμε Γκόκον στο Okato Shoji στο Τόκιο.
Ωστόσο, πολλοί αναλυτές συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο ο ΟΠΕΚ θα καταλήξει σε συμφωνία με άλλους παραγωγούς.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι εάν οι τιμές βρουν τεχνητή στήριξη από τη μείωση της παραγωγής, αυτό απλά θα δώσει μια ανάσα στις ακριβότερες μορφές παραγωγής και θα λύσει το πρόβλημα μόνο βραχυπρόθεσμα», ανέφεραν σε σημείωμα οι Phillip Futures.
Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 11,2% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση και οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 18,8%, και στις δύο περιπτώσεις πολύ χειρότερα από τις προβλέψεις. Οι εισαγωγές αργού στην Κίνα μειώθηκαν κατά 20% από το υψηλό ρεκόρ του προηγούμενου μήνα.
Το αργό μπρεντ παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε κατά 7 σεντς στα 33,29 δολάρια το βαρέλι στις 09:30 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 13 σεντς στα 29,31 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας ωστόσο κατά 11% υψηλότερα από το χαμηλό 12ετίας που κατέγραψε την Πέμπτη. Ο όγκος είναι χαμηλότερος του συνηθισμένου λόγω της αργίας για την Ημέρα του Προέδρου στις ΗΠΑ.