Μήνυμα ενότητας από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Μήνυμα ενότητας από τον Προκόπη Παυλόπουλο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλάει στους φοιτητές του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) Δημοσίου Δικαίου, του Τομέα Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνάντηση που είχαν, στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στο νόημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητο τον κοινωνικό ιστό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Μήνυμα ενότητας, συνεννόησης και αλληλεγγύης, προς τον ελληνικό λαό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τα Ιωάννινα όπου βρίσκεται με την ευκαιρία τα του εορτασμού της 103ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 21 Φεβρουαρίου του 1913.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 11:30 το πρωί, στην Περιφέρεια επισήμανε πως, «η ιστορία της Ηπείρου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας του Έθνους μας, του Έθνους των Ελλήνων» και επισήμανε τις πραγματικές εθνικές ιδιαιτερότητες της Ηπείρου και των ανθρώπων της από την Μεταβυζαντινή περίοδο και ύστερα, οι οποίες εκπέμπουν στο διηνεκές αντίστοιχα, άκρως διδακτικά μηνύματα για τον λαό και το έθνος.

«Επειδή το επιβάλλει η σημερινή επέτειος, κάνοντας ένα χρονικό άλμα ξεκινώ από το μήνυμα της Απελευθέρωσης της πρωτεύουσας της ηπείρου, το μήνυμα της ομοψυχίας. Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων και στην συνέχεια των υπόλοιπων περιοχών αποτελούν μία από τις σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας, δοθέντος ότι οδήγησαν, ουσιαστικώς, στην ένδοξη για την Ελλάδα λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, τουλάχιστον στο στρατιωτικό πεδίο.

Ταυτοχρόνως και με βάση την πικρή εμπειρία όσων επακολούθησαν υπό όρους εθνικού διχασμού, μας διδάσκουν, ιδίως κατά την κρίσιμη σημερινή συγκυρία, την αξία του ύψιστου αγαθού της ενότητας και της συνεννόησης ως προς την επίτευξη των μεγάλων εθνικών μας στόχων».

Το άλλο μήνυμα της Ηπείρου είναι εκείνο που μας κληροδότησαν οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες που κατάγονται από αυτήν και αφιέρωσαν την περιούσια τους για την ανόρθωση της καθημαγμένης Ελλάδας.

«Οι μεγάλοι ευεργέτες της Ηπείρου, μαζί με όλους τους υπόλοιπους μεγάλους ευεργέτες, μας διδάσκουν κυρίως σήμερα το νόημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης, προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητο τον κοινωνικό ιστό και, επέκεινα, την κοινωνική συνοχή μέσα σε ένα πρωτόγνωρο, εν καιρώ ειρήνης κλίμα ανθρωπιστικής κρίσης», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση στο κέντρο των Ιωαννίνων.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την 21η Φεβρουαρίου 1913, και οι γενικότερες επιχειρήσεις στο Μπιζάνι, οι οποίες είχαν ως συνέχεια και την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου, αποτελούν μιαν από τις πιο σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας μας, δοθέντος ότι οδήγησαν, ουσιαστικώς, στην ένδοξη για την Ελλάδα λήξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου, τουλάχιστον στο στρατιωτικό πεδίο.

Ταυτοχρόνως, και με βάση την πικρή εμπειρία όσων επακολούθησαν υπό όρους εθνικού διχασμού, μας διδάσκουν, ιδίως κατά την κρίσιμη σημερινή συγκυρία, την αξία του ύψιστου αγαθού της ενότητας και της συνεννόησης ως προς την επίτευξη των μεγάλων εθνικών μας στόχων».