Γιατί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ήττα της Apple

Γιατί η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ήττα της Apple
Republican presidential candidate Donald Trump celebrates victory in the South Carolina primary on February 20, 2016 in Spartanburg, South Carolina. Republican presidential frontrunner Donald Trump grabbed a big win in the South Carolina primary, capturing about a third of the votes, according to early counts, but all major networks projected Trrump the winner. / AFP / JIM WATSON (Photo credit should read JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Ο νικητής των εκλογών στη Νότια Καρολίνα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων έχει καταστήσει σαφές ότι αντιπαθεί τον γίγαντα των ηλεκτρονικών.

 

του Τόρι Νιουμάγιερ

Υπήρχαν πολλοί ηττημένοι στις εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων που έγιναν στη Νότια Καρολίνα. Οι περισσότεροι ήταν όσοι υποψήφιοι δεν ονομάζονταν Ντόναλντ Τραμπ!

Όμως, καλό θα ήταν να προσθέσετε και την Apple στη λίστα των χαμένων.

Ο Τραμπ, ο θριαμβευτής των εκλογών στην Νότια Καρολίνα, έχει καταστήσει σαφές ότι αντιπαθεί τον γίγαντα των ηλεκτρονικών. Η νίκη του ήρθε μια ημέρα αφότου κάλεσε σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της Apple, μέχρις ότου η εταιρεία βοηθήσει το FBI να ανακτήσει δεδομένα από ένα iPhone που ανήκε σ’ έναν από τους τρομοκράτες που διέπραξαν το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο.

«Ο Τιμ Κουκ ζει σ’ έναν φανταστικό κόσμο» είπε ο Τραμπ στο Bloomberg την Παρασκευή. «Θα του μιλούσα τόσο σκληρά αν τον έβλεπα που θα ένιωθε ζαλάδες μέχρι να φτάσει πίσω στη Silicon Valley».

Ο δισεκατομμυριούχος υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε την Apple «επαίσχυντη» και δήλωσε ότι η εταιρεία πρέπει να αναγκαστεί να συμμορφωθεί με την έρευνα του FBI. Και τον προηγούμενο μήνα, ο Τραμπ καταδίκασε το γεγονός ότι η Apple κατασκευάζει τα προϊόντα της στο εξωτερικό, δεσμευόμενος ότι εάν εκλεγεί θα αναγκάσει την εταιρεία «να ξεκινήσει να φτιάχνει τα κομπιούτερ της σε τούτη τη χώρα και όχι αλλού».

Εντωμεταξύ, ο θαυμαστής της Apple Τζεμπ Μπους αποσύρθηκε από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων αφότου τερμάτισε τέταρτος στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση.

Ο Τιμ Κουκ ίσως να μην έχει αρχίσει να χάνει τον ύπνο του λόγω των αποτελεσμάτων στη Νότια Καρολίνα. Όμως, η πρώιμη επιτυχία ενός επικριτή της Apple και η κατάρρευση του βασικού θαυμαστή της δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Οι ελπίδες των συντηρητικών υποστηρικτών του κλάδου της τεχνολογίας δεν πεθαίνουν με την απόσυρση του Μπους. Ο Γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο – ο οποίος κέρδισε τη δεύτερη θέση στις εκλογές της Νότιας Καρολίνα – έχει υποστηρίξει με σαφήνεια τα συμφέροντα του κλάδου, σε μια σειρά ομιλιών του προς στελέχη τεχνολογικών εταιρειών αλλά και στο βιβλίο του όπου καλεί τις ρυθμιστικές αρχές να προσαρμοστούν στην έλευση της Uber. Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, που ο Ρούμπιο έλαβε επιταγή 1 εκατομμυρίου δολαρίων από τον ιδρυτή της Oracle, Λάρι Έλισον.

Ο Ρούμπιο είναι πλέον η μόνη ελπίδα του κατεστημένου να μπλοκαριστεί η άνοδος του Τραμπ. Στο θέμα της διαμάχης μεταξύ Apple και FBI, έχει λάβει μια θέση που είναι πολύ φιλικότερη προς την Apple. Όμως, ως πολιτικός έχει μια ροπή να προσαρμόζεται στον λαϊκίστικο θυμό του εκλογικού σώματος. Αν τον δείτε να σπάει το iPhone του σε κάποια ομιλία του, τότε ο Κουκ καλό θα ήταν να αρχίσει να ανησυχεί.