Ραγδαίες οι εξελίξεις στο προσφυγικό
- 23/02/2016, 16:31
- SHARE
Κοινή δήλωση Ολλανδίας – Κομισιόν για να επικρατήσει η «ευρωπαϊκή προσέγγιση» στην προσφυγική κρίση.
Κοινή δήλωση με την οποία εκφράζουν την «αποφασιστικότητά» τους να επικρατήσει μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» στην προσφυγική κρίση, εξέδωσαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ολλανδική προεδρία, σε συνέχεια της Συνόδου Κορυφής και ενόψει του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Φεβρουαρίου. Ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης, Κλάας Ντάικχοφ επισημαίνουν στη δήλωσή τους, πως ενώ «κατανοούν» την πίεση που υφίστανται ορισμένα κράτη-μέλη, «ανησυχούν» για τις εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και την «ανθρωπιστική κρίση» που ενδέχεται να «ξεδιπλωθεί σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ελλάδα».
«Η ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου και η Επιτροπή είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και τις εμπλεκόμενες χώρες κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και επί τόπου, στα σημεία διέλευσης των συνόρων», σημειώνεται στην κοινή δήλωση.
Συνεχίζοντας, επισημαίνει πως «όλες οι χώρες που συμμετέχουν έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση που ευνοεί την προώθηση των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα. Πράττοντας αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες».
Επιπλέον, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ολλανδική Προεδρία καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής να προετοιμάσουν τον απαραίτητο σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων υποδοχής». Παράλληλα, αναφέρουν πως «η Επιτροπή συντονίζει μια προσπάθεια σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για να προσφέρει υποστήριξη σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για τον περαιτέρω συντονισμό της διαχείρισης των συνόρων».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενεργούν από κοινού με πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, ιδιαίτερα σε στιγμές που χρειάζονται ενότητα και κοινές λύσεις». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά για το θέμα αυτό, και η ΕΕ στο σύνολό της είναι έτοιμη να βοηθήσει».
Μουζάλας: Θα σκληρύνουμε τη στάση μας προς τους γείτονες
Η Αυστρία απέρριψε τις αιτιάσεις της Ελλάδας
Η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της Αθήνας για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο με τις χώρες των Βαλκανίων που ενέχονται στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά. «Οι συναντήσεις αυτές (σ.σ.: των χωρών των δυτικών Βαλκανίων) διεξάγονται μέσα σ’ ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο οργανώνει τη συνεδρίαση μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Βιέννη προσκάλεσε τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών της βαλκανικής οδού που ακολουθούν οι μετανάστες (Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία) να συμμετάσχουν αύριο σε μια σύνοδο συντονισμού για τη “μεταναστευτική διαχείριση”, πριν από εκείνη των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Η Ελλάδα διαμαρτυρήθηκε σήμερα για την πραγματοποίηση αυτής της περιφερειακής συνόδου στην οποία δεν έχει προσκληθεί, μολονότι εδώ και πολλές ημέρες υφίσταται τις συνέπειες του περιορισμού του αριθμού των μεταναστών που επιτρέπεται να διέρχονται από τις χώρες των Βαλκανίων. Χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν αποκλεισθεί στο έδαφός της.
Η Αθήνα χαρακτήρισε «μη φιλική» την πρωτοβουλία της Βιέννης.
«Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», διευκρίνισε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.
Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα «σταθερό σχήμα» και δεν γίνεται για πρώτη φορά.
Δύο νέα κέντρα σχεδιάζει η κυβέρνηση
Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων/μεταναστών για τον διαχωρισμό των εθνοτήτων ώστε να αποφευχθούν τυχόν αντιπαραθέσεις μεταξύ τους, μελετά η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Είχε προηγηθεί διυπουργική σύσκεψη των εμπλεκομένων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού υπουργείων.
Ως χώροι εξετάζονται μία τοποθεσία έξω από τον Βόλο, που ανήκει στον Δήμο και την Εκκλησία, όπου υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις -ύδρευσης, τουαλέτες-, μία τοποθεσία στην Ήπειρο σε παλαιό στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στον ΟΛΘ, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων προς μετεγκατάσταση.
Άλλωστε. παρατήρησε ο υπουργός, πρόκειται για πρόχειρες μεταφερόμενες εγκαταστάσεις.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζεται για την εκπόνηση οποιουδήποτε σχεδίου που αφορά στην υλοποίηση των υποχρεώσεων μας έναντι της ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσφύγων/μεταναστών που φιλοξενούνται σε όλα τα κέντρα ανέρχεται σε 13.000 ενώ υπάρχει υποχρέωση για 20.000.
Η ΕΕ, σε αντίθεση με την Αυστρία και άλλες χώρες των Βαλκανίων, βοηθά την Ελλάδα με κάθε τρόπο. Μετά δε την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης των κέντρων λόγω της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων, η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και ουδείς τη μέμφεται πλέον, τόνισε ο κ. Καμμένος.
Καμμένος: Η Τουρκία προσπαθεί να υπονομεύσει την εφαρμογή του σχεδίου του ΝΑΤΟ