Πόσο ασφαλή είναι τελικά τα προσωπικά δεδομένα όσων έχουν συσκευές Apple;
- 12/03/2016, 20:15
- SHARE
Η απάντηση έχει να κάνει με το πώς χρησιμοποιούν το iCloud.
Στη διαμάχη της με το FBI, η Apple υποστηρίζει ότι η ιδιωτικότητα και η ασφάλεια των συσκευών των χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
Όμως, η εταιρεία συνεχίζει να αποκομίζει κέρδη αποθηκεύοντας ένα μεγάλο μέρος αυτών των δεδομένων με τρόπο που τα καθιστά προσβάσιμα τόσο στην ίδια όσο και στις αστυνομικές αρχές.
Με άλλα λόγια, η στάση της Apple σε σχέση με την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια βρίσκει εφαρμογή μόνο αν δεν έχετε τα δεδομένα σας στο iCloud.
Η Apple λέει ότι δεν μπορεί να παράσχει πληροφορίες που αποθηκεύονται σε iPhone επειδή δεν έχει πρόσβαση στους κωδικούς των χρηστών. Και ισχυρίζεται ότι το «άνοιγμα της πόρτας» στις αστυνομικές αρχές θα μπορούσε να καταστήσει τις προσωπικές σας πληροφορίες ευπρόσβλητες.
Όμως, αν αποθηκεύετε τα δεδομένα σας στο iCloud, τότε η Apple διατηρεί τα «κλειδιά» στα email, τις φωτογραφίες, τις σημειώσεις και τις επαφές που έχετε εκεί.
«Η ιδιωτικότητα στο iCloud δεν προστατεύεται έναντι κυβερνήσεων ή της Apple. Το iCloud είναι απλώς ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κάποιου άλλου» επισημαίνει ο Τζόναθαν Ζιντάρσκι, ειδικός ασφάλειας υπολογιστών που εστιάζει σε προϊόντα της Apple.
Στην ανοιχτή επιστολή του προς τους πελάτες της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ λέει: «Έχουμε θέσει τα δεδομένα αυτά εκτός της δικής μας δυνατότητας πρόσβασης σε αυτά, επειδή πιστεύουμε ότι τα περιεχόμενα του iPhone σας δεν είναι δική μας δουλειά».
Όμως, την ίδια στιγμή η Apple ενθαρρύνει επιθετικά τους πελάτες της να αποθηκεύουν το περιεχόμενο των iPhone τους στο iCloud, όπου τα δεδομένα είναι απολύτως προσβάσιμα στην Apple.
Η υπηρεσία iCloud προσφέρεται ως προεπιλογή σε όλες τις συσκευές που ενεργοποιούνται και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα πώλησης συνδέουν τις νέες συσκευές των πελατών στο iCloud. Ακόμα κι αν δεν αποθηκεύετε φωτογραφίες εκτός του τηλεφώνου σας, συχνά εμφανίζονται αναδυόμενα παραθυράκια που σας ζητούν να αλλάξετε γνώμη.
Η υπηρεσία iCloud είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της Apple, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να εντοπίζουν χαμένα iPad και iPhone, και να διατηρούν μουσικά και φωτογραφικά αρχεία που δεν χωράνε στην τηλεφωνική συσκευή.
Η Apple δεν αποκαλύπτει τον συνολικό αριθμό των τωρινών χρηστών iCloud. Όμως, στην αρχή του 2013 η Apple είχε πει ότι υπήρχαν πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες iCloud. Μια ανάλυση του 2014 από την Asymco υπολόγισε ότι η Apple έβγαζε 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από 500 εκατομμύρια λογαριασμούς iCloud.
Στο πρώτο μισό του 2015, αστυνομικές αρχές σε όλο τον κόσμο ζήτησαν πρόσβαση σε λογαριασμούς 4.472 πελατών, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Apple αποκάλυψε δεδομένα στις αρχές σε 1.886 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 1.407 ήταν στις ΗΠΑ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Apple έδωσε στις αρχές περιεχόμενα από λογαριασμούς πελατών στο iCloud, τα iTunes και το Game Center.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί στο CNNMoney, το ζήτημα του iCloud είναι μια κλασική περίπτωση ανταγωνιστικής σχέσης μεταξύ ευκολίας και ασφάλειας. Και σ’ αυτή την περίπτωση η Apple επιλέγει κάτι που διευκολύνει πράγματι τον πελάτη. Μπορείτε να ξεχάσετε των κωδικό όποτε θέλετε, καθώς η Apple έχει τα «κλειδιά» για να «ξεκλειδώσει» τα δεδομένα σας.
Όμως, όπως επισημαίνει πράκτορας του FBI, η πρόσβαση της Apple στο iCloud συνιστά χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών, και πλήττει το επιχείρημά της γύρω απ’ την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικότητας.