Τσίπρας: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν την κρίσημη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
- 24/02/2016, 20:30
- SHARE
Τη συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων για τη διαμόρφωση κοινής εθνικής γραμμής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Μαρτίου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, προανήγγειλε από το βήμα της βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.
Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στις 7 του Μάρτη, θα ζητήσω τη Σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 24, 2016
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως κάποιοι δεν κατανοούν πως οι συμφωνίες είτε τηρούνται είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες.
Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα που το καλοκαίρι συμφώνησε και δέχθηκε να εφαρμόσει τις συμφωνίες. Τόνισε χαρακτηριστικά πως έχει συμβεί κάτι χειρότερο το οποίο είναι ντροπή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών συμφώνησε και αυτές οι συμφωνίες ακυρώνονται από κάποια κράτη που δεν είναι καν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμμετοχή αστυνομικών.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως είναι απαράδεκτο για την Αυστρία να συγκαλεί συσκέψεις χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών και για ένα θέμα που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία. Επιπλέον, δήλωσε πως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά και είτε θα υπάρχει μία Ευρώπη που θα εφαρμόζονται οι αποφάσεις είτε ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει από εδώ και πέρα σε τίποτα εάν δεν υπάρξει αναλογικός διαμοιρασμός των βαρών της Ε.Ε. Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί να μετατραπεί η χώρα σε αποθήκη ψυχών.
Αποκαλύψεις για τη λίστα Μπόργιανς
O υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, στην ηλεκτρονική του αλληλογραφία προς τις ελληνικές αρχές που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας στα πρακτικά της βουλής, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων του προξένου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ ότι οι μεταξύ τους συνομιλίες αφορούσαν ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε με οξύτητα την προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά για την στάση της και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα φέρει όλα τα στοιχεία στο φως.
Ο κ. Μπόργιανς αναφέρει ότι «μπορώ να επιβεβαιώσω την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο επανειλημμένων συνομιλιών μας, του προσέφερα βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD».
Στην επιστολή σημειώνονται και τα εξής:
«Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας. Κατά συνέπεια, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως».
Νέα συνάντηση με τους αγρότες
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Βουλή είπε ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν δικαιώματα, και επισήμανε ότι τα κίνητρα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, αφορούσαν την τήρηση της νομιμότητας.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι σε τέτοιες συνθήκες με πολίτες να κινητοποιούνται “οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί” και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα λύνονται καλύτερα με πειθώ.
Από την άλλη, τόνισε ότι “όταν κάποιοι μας κουνούν το δάχτυλο και απειλούν με κλείσιμο συνόρων, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας”, αναφερόμενος, ευθέως, όπως τόνισε, στον Προμαχώνα.
Τόνισε ότι κάθε αγώνας πρέπει να έχει μαζί του το κοινωνικό σύνολο και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας και οι κινητοποιήσεις δεν πρέπει να είναι εναντίον της χώρας και του κοινωνικού συνόλου.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε, επίσης, τους κινητοποιημένους αγρότες σε συνέχιση του διαλόγου.
Αν δεν επανεκκινήσουμε την οικονομία και δεν αυξήσουμε την παραγωγή δεν θα βγούμε από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως γι αυτό ο αγροτικός τομές πρέπει να είναι προτεραιότητα μας.
Αναφέρθηκε στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν οι αγρότες και στη πρόταση που κατέθεσε για να αντιμετωπιστεί με δίκαιο τρόπο η οικονομική στενότητα.
Δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα υψηλά εισοδήματα των αγροτών που είναι στο 5%, ανέφερε και τόνισε ότι θα προστατέψουμε το 95% των αγροτών με τα χαμηλά εισοδήματα. Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε πως την Πέμπτη θα συναντηθεί και με αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.